Για την σημερινή αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Νομού Λασιθίου και όλης της Κρήτης από τα Δικαστήρια λόγω και της έντονης αντίθεσης τους στην διάταξη του άρθρου 42 του ήδη ψηφισθέντος Ν. 4640/2019, που επιβάλει εκ νέου δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου (καταλαμβάνοντας και τις εκκρεμείς υποθέσεις), μίλησε στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και στο Νίκο Σγουρό ο Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Μανόλης Καλαϊτζάκης.
Όπως είπε “στην απόφαση αυτή γίνεται μια πρώτη καταγραφή από τον δικηγορικό κόσμο, στο πρόσφατο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ενώ σήμερα συνεδριάζει και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να αποφασιστούν και οι επόμενες κινήσεις μας”.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων “η κυβέρνηση την προηγούμενη Παρασκευή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση επέλεξε με μια επαίσχυντη τροπολογία – και την λέω έτσι τόσο για το πώς εισήχθη προς ψήφιση όσο και το περιεχόμενο της – να επαναφέρει την υποχρεωτική καταβολή δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. 10 λεπτά δηλαδή πριν την ψηφοφορία, εκπρόθεσμα και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση εισήχθη η τροπολογία και ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία”.
“Η υποχρεωτική καταβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές πρώτη φορά είχε εισαχθεί το 2012 επί κυβέρνησης Παπαδήμου και ελέω Μνημονίου – και η οποία μετά τις αντιδράσεις από το δικηγορικό κόσμο αλλά και την ίδια την πρακτική στα δικαστήρια καθώς ο κόσμος αδυνατούσε να καταβάλλει το ένσημο, καταργήθηκε το 2016. Και την περασμένη εβδομάδα όλος αιφνιδίως είχαμε την επαναφορά της διάταξης, η οποία έχει κριθεί και αντισυνταγματική”.
Υπάρχουν όπως είπε και πληροφορίες ότι θα υπάρξει συνέχιση των κινητοποιήσεων και “αν χρειαστεί θα το τραβήξουμε γιατί είναι αρκετά σοβαρό αυτό που πέρασε η κυβέρνηση – καθιστά απαγορευτική την προσφυγή του μέσου πολίτη στη Δικαιοσύνη. Για να συζητηθεί η αγωγή ενός πολίτη στο Πρωτομελές Πρωτοδικείο θα πρέπει να καταβάλλει ένα ποσό της τάξης περίπου των 2.600 ευρώ”. Και δεν φτάνει που έφεραν αυτή τη διάταξη όπως την έφεραν, την έβαλαν να καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αγωγές και που μπορεί να έχουν ασκηθεί πριν 5 – 6 χρόνια, θα κληθεί ο πολίτης να καταβάλλει ατό το υπέρογκο ποσό”.
Στην ερώτηση γιατί έγινε από την κυβέρνηση αυτή η ενέργεια, ο κ. Καλαϊτζάκης απαντά πως “σε αυτό δεν μας διαφωτίζει ούτε τη αιτιολογική έκθεση που είναι μόλις 200 λέξεις και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει για ποιο λόγο ψηφίστηκε. Πιστεύουμε η κυβέρνηση να αντιληφθεί το σφάλμα που έχει κάνει και να αποσυρθεί η διάταξη αυτή”.
Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση: