Για τα μέτρα στήριξης του τουρισμού που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση μίλησε στον “αέρα” της εκπομπής “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης.
Το σχέδιο που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση ρίχνει και σωστά βέβαια το βάρος όλο στη στήριξη της απασχόλησης . Το κρίσιμο είναι να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις με την επιδότηση του μισθολογικού και τη μείωση του φορολογικού κόστους ώστε έτσι να κρατήσουν τους εργαζόμενους τους με την οικονομία να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.
Από όλα τα μέτρα αν ρωτήσετε τους επιχειρηματίες ξενοδόχους δεν θα είναι ευχαριστημένοι , χρήζουν ακόμα πολλών βελτιώσεων.
15 Ιουνίου ανοίγουν τα εποχικά ξενοδοχεία και φυσικά υπήρξε το μεγάλο ερώτημα για ποιο λόγο 15 Ιουνίου εφόσον οι πτήσεις ξεκινάνε μία 1η Ιουλίου, εδώ να κάνω μία διευκρίνιση , ότι 15 Ιουνίου θα ανοίξουμε τα εποχικά ξενοδοχεία αλλά αυτό θα αφορά περισσότερο τα ξενοδοχεία της Βορείου Ελλάδος, Χαλκιδικής, Κατερίνης, Καβάλας περιοχές που δουλεύουν πολύ με οδικό τουρισμό. Άρα περιμένουμε πρώτα τον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια που στην Κρήτη ουσιαστικά δεν μας αφορά το κομμάτι αυτό αφορά όμως την Βόρεια Ελλάδα.
Στην περιοχή μας θεωρητικά από 1η Ιουλίου, πρακτικά μέσα Ιουλίου. Ο Ιούνιος θα είναι σαν ένα Απρίλιο. Θα ανοίγουν σταδιακά ανάλογα το ποιες χώρες έχουν πτήσεις θα ανοίγουν από 1η μέχρι τέλος Ιουλίου. Μην περιμένουν δηλαδή ότι ξεκινάμε 1η από τις 2 Ιουλίου δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους τουρίστες. Η κατάσταση θα είναι σοβαρή, μην περιμένουμε και πάρα πολλά πράγματα. Οι χώρες όλες αυτές που λένε μαζί δεν μας κάνουν το 10% του συνόλου του τουρισμού της χώρας άρα να μιλάμε για χώρες οι οποίες μας βοηθάνε αλλά όχι ότι αυτές θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό το οποίο έχει δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα.
Αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν ανακοινώθηκαν χθες θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Αυτό έχει να κάνει όχι με την αδυναμία να γίνει ο προσδιορισμός των πρωτοκόλλων αλλά έχει να κάνει με ότι είναι σε διαβούλευση με όλους τους φορείς του τουρισμού. Γίνεται αυτό που λέμε «κόψε – ράψε» . Είναι ορισμένα πράγματα στα οποία αντιδρούμε δυναμικά ώστε να μην μοιάζουν τα ξενοδοχεία στα νοσοκομεία, θα πρέπει να είναι πιο εναλλακτικά. Υπάρχουν κάποια κριτήρια που ήταν πολύ αυστηρά και έχουν αφαιρεθεί, σίγουρα όμως θα είναι προς το καλό και των εργαζομένων για την προστασία τους και των τουριστών. Ευελπιστούμε ότι μέσα στις επόμενες μια-δυο μέρες θα τελειοποιηθεί το γενικό πρωτόκολλο το οποίο θα αφορά τη λειτουργία τόσο των τουριστικών καταλυμάτων το οποίο θα είναι διαφορετικό, η μεγάλη καθυστέρηση έχει περισσότερο να κάνει ως προς την διαφοροποίηση του πρωτοκόλλου από τα τουριστικά καταλύματα με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, το πρωτόκολλο αυτό ήταν αποτρεπτικό για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων. Θα βγούνε ξεχωριστά πρωτόκολλα για τα καταλύματα, ξεχωριστά για τα λεωφορεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μεταφορές εντός αεροπλάνων, αεροδρομίων ένα αναλυτικό κοινωνικό πρωτόκολλο το οποίο το περιμένουμε μέσα στις επόμενες μια-δυο μέρες.
Τα χρονικά περιθώρια που έχουν τα ξενοδοχεία που ανοίγουν πρώτα έχουν πολύ μικρό χρόνο να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα και φυσικά να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους.
Τη μείωση του ΦΠΑ την περιμέναμε πιο γενναία. Αυτό που έγινε βοηθάει πολύ λίγο τα ξενοδοχεία.
Η μείωση ΦΠΑ και το σπάσιμο του πακέτου αυτό το 80 – 20 το οποίο γίνεται 90 -10 και για να γίνω πιο αναλυτικός σε αυτούς που δεν γνωρίζουν, αν υποθέσουμε σε ένα ξενοδοχείο η διανυκτέρευση χρεώνεται 100 ευρώ , σε ένα ξενοδοχείο all inclusive μεταφράζεται σε 80 ευρώ η διαμονή και 20 ευρώ στην εστίαση. Τα 80 ευρώ θα φορολογηθούν με τον ποσοστό του ΦΠΑ της διανυκτέρευσης και τα 20 ευρώ βάσει του ΦΠΑ της εστίασης . Αυτό το κάνει τώρα 90 – 10, αλλά αν το μεταφράσουμε σε αριθμούς, θα σας πω ότι πριν πληρώναμε 15,60 ευρώ τώρα θα πληρώνουμε 13,50 ευρώ, δηλαδή στην ουσία γλιτώναμε 1,50 ευρώ.
Εκεί πάσχουν πάρα πολύ οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Η αλήθεια είναι όμως από την άλλη αν σκεφτεί κανένας ότι είμαστε μία χώρα η οποία προσπαθεί να βγει από την οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων, μήπως μέχρι εκεί αντέχει η τσέπη μας. Και τα προγράμματα τα οποία έχουν ανακοινωθεί σχετικά με τους εργαζόμενους και αυτά είναι από πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εμείς το φωνάζαμε τόσο καιρό και λέγαμε ότι πρέπει η κυβέρνηση να στραφεί προς τους εργαζόμενους, διότι όπως το έχω ξαναπεί αυτή τη στιγμή διανύουμε μία υγειονομική κρίση η οποία θα μεταφραστεί σε μία οικονομική κρίση μέσα στο καλοκαίρι και προς το τέλος του καλοκαιριού, οι ξενοδοχειακές μονάδες θα πάσχουν πάρα πολύ από τη μείωση του τουρισμού και ευελπιστούμε στην λήψη άμεσων μέτρων της κυβέρνησης ώστε να αποτραπεί τον χειμώνα μία κοινωνική κρίση. Νομίζω ότι με τα χθεσινά μέτρα η κυβέρνηση ήταν σε καλό δρόμο πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα βελτίωσης και ευελπιστούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι σε επόμενους μήνες αυτά τα μέτρα που προχωράει ο καιρός θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής .
Πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στο Λασίθι?
Κανείς δεν ξέρει , δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, από τις βασικές χώρες τροφοδοσίας του τουρισμού της χώρας μας δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει ειδικά στο Λασίθι που η πλειοψηφία των τουριστών που έρχονται από Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ρωσία, ακόμα δεν ξέρουμε τις προθέσεις αυτών των χωρών. Βλέπουμε ότι αεροπορικές εταιρείες εξαγγέλλουν ότι ξεκινάν τις πτήσεις αλλά βλέπουμε παράλληλα και μία διγλωσσία γιατί οι κυβερνήσεις των χωρών λένε «ξεχάστε τις διακοπές φέτος» όπως είπε και ο Υπουργός Υγείας της Αγγλίας . Άρα ακόμα νομίζω ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στις 15 Ιουνίου και μετά. Θα πρέπει οι πράκτορες να αρχίσουν να μας ενημερώνουν για τις κρατήσεις που έχουν για τον Ιούλιο οπότε νομίζω 15 Ιουλίου και μετά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο.
Ο εσωτερικός τουρισμός θα βοηθήσει τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες φέτος μάλλον θα δεχτούν τέτοια voucher και μεγάλα ξενοδοχεία και αν η κυβέρνηση δώσει φέτος πολύ περισσότερα σε σχέση με άλλες χρονιές θα βοηθήσει και αυτό για να μπορέσουμε να απασχοληθεί ο κόσμος και να μερικά ξενοδοχεία να δουλέψουν περισσότερο από ότι αναμενόταν.