Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο Λατώ fm: “Πρόθεσή μας να εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης όλα τα τμήματα του ΒΟΑΚ στο Λασίθι – Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου άρει την αδικία για τις Κρητικές επιχειρήσεις – Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος-πειρατής”

“Πρόθεσή μας να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης όλα τα τμήματα του ΒΟΑΚ στο Λασίθι” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό.

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε πως βρίσκεται σε επαφή με όλους τους θεσμικούς φορείς του Νομού. “Νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι αυτή είναι μία εξαιρετική συγκυρία για το Λασίθι, με δεδομένο ότι όλα τα τμήματα του Λασιθίου έχουν πολύ σημαντική μελετητική ωριμότητα, το μόνο που απομένει είναι η οριστική ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών για να μπορούν τα έργα να είναι ώριμα για δημοπράτηση.

Το βασικό τόνισε “είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση από το υπουργείο Υποδομών να προταθούν και στη συνέχεια να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και αυτή είναι η πρωτοβουλία που θα πάρουμε το επόμενο διάστημα, με δεδομένο το βαθμό ωριμότητας που υπάρχει. Μιλάμε για όλα τα τμήματα – Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, Καλό Χωριό -Φρουζή, Φρουζή-Παχειά Άμμος, Παχειά Άμμος – Ιεράπετρα και Καβούσι-Αυχήν Αγκαθιάς. Το σημαντικό είναι να προωθηθεί άμεσα η οριστικοποίηση των μελετών έτσι ώστε να μπορούν τα έργα να είναι ώριμα. Τα έργα αυτά εφόσον ενταχθούν στο Τ.Α., πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι 31/12/2022, τα χρονοδιαγράμματα  είναι σφιχτά και θα ενταχθούν μόνο έργα και τμήματα που είναι ώριμα και μπορούν να προχωρήσουν”.



Ερωτώμενος για την απουσία του Ν. Λασιθίου από τις αρχικές εξαγγελίες του υφυπουργού κ. Κεφαλογιάννη, ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε πως “υπήρχε ένας προγραμματισμός παλαιότερος για τον ΒΟΑΚ, στη συνέχεια είχαμε την δυνατότητα ένταξης της Ελλάδας στο Τ.Α., άρα μιλάμε ουσιαστικά για διαφορετικά  χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα επιδιώξουμε όλο το έργο για το Λασίθι να το εντάξουμε στο Ταμείο υπάρχουν όμως και άλλα χρημ. εργαλεία, ΕΣΠΑ, κ.ά., που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Προφανώς και το Λασίθι δεν θα μείνει εκτός σχεδιασμού”.

Ερωτώμενος για το εάν ο χαρακτηρισμός του έργου ως Εθνικής σημασίας από σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών σημαίνει ότι δεν μπορεί ο ΒΟΑΚ να σταματήσει, ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε πως “πρώτος ο Πρωθυπουργός έχει πει για έναν ολοκληρωμένο δρόμο και πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να δούμε το κορυφαίο εθνικής σημασίας έργο για την Κρήτη. Είμαι σε διαρκή επαφή και θα γίνουν όσες κινήσεις πρέπει προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας”.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου και για τις Κρητικές επιχειρήσεις, τόνισε ότι ενισχύεται η ανταγωνιστικότητά τους. Έμφαση όπως είπε έχει δοθεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, το εμπόριο, η πρωτογενής παραγωγή. “Είναι ένα μέτρο που άρει την αδικία για την Κρήτη”, με το μέτρο να έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2020.  

Οι σχετικές υποβολές για ένταξη στο πρόγραμμα έχουν ήδη  ξεκινήσει από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι 30/10 για το α΄ εξάμηνο του 2020 και για το επόμενο, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν από 4 Ιανουαρίου του 2021 μέχρι 5/2/2021. Αφορούν δε όπως ανέφερε ο υπουργός 2.120 ΚΑΔ, περίπου το 80% των επιχειρήσεων. 

Για τις σχολές στο Ν. Λασιθίου και εάν υπάρχει κάποιο νεότερο με την Επιτροπή Αξιολόγησης των Τμημάτων, ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως  ” αυτή την ώρα ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι πως έχει συσταθεί η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης βάσει και του ψηφισθέντος Νόμου. Εμείς από την τελευταία συνάντηση, είχαμε αναφέρει με συγκεκριμένα επιχειρήματα το βαθμό ωριμότητας που υπάρχει στο νομό Λασιθίου, επομένως επειδή η διαδικασία αυτή είναι ανοιχτή εκτιμώ ότι και για το νομό Λασιθίου, με δεδομένο ότι τα τμήματα πληρούν όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τους, πιστεύω ότι όταν ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα, τα τμήματα του Λασιθίου θα έχουν τον πρώτο λόγο”.

Η διαδικασία αυτή ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. “Καταλαβαίνετε ότι πολλά πράγματα έχω πάει πίσω πάει πίσω όμως, σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα διατηρούμε στην επικαιρότητα. Διαχειριζόμαστε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, μία πρωτόγνωρη κατάσταση, δεν είχαμε έτοιμο εγχειρίδιο για το πώς θα την διαχειριστούμε.  Διατηρούμε ζωντανό το ενδιαφέρον αλλά πάντοτε, με βάση συγκεκριμένα επιχειρήματα,  οι εποχές οι παλιές όπου διεκδικούσε κάποιος χωρίς ουσιαστικά μελέτες, χωρίς ωριμότητα, έχουν παρέλθει”.

Για τα μέτρα και τον κορωνοϊό, ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως “η κυβέρνηση έχει κάνει μία συγκεκριμένη πολιτική επιλογή από την αρχή της πανδημίας, έχουμε εμπιστευτείτε τους ειδικούς επιστήμονες που μας προτείνουν και δεν έχεις συνέχεια η κυβέρνηση παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις αποφάσεις. Μέχρι σήμερα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, ειδικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα. Ο ιός είναι εδώ. Η Ελλάδα έχει καταφέρει σε πολύ σημαντικό βαθμό και έχει περιορίσει το φαινόμενο αλλά καταλαβαίνετε ότι εναπόκειται στον καθένα από εμάς, τηρώντας με αυστηρό τρόπο τις οδηγίες των ειδικών, σεβόμενος τον εαυτό του και τους γύρω του να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα. Εδώ είμαστε για να πάρουμε εάν χρειαστεί περαιτέρω μέτρα, μελετώντας βέβαια και τα δεδομένα της κάθε περιοχής”.


Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες που έλαβαν χώρα, όπως το βάψιμο της ελληνικής σημαίας στο Καστελλόριζο, ο υπουργός τόνισε πως “όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα έχει δείξει μία στάση ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οι ένοπλες Δυνάμεις μας, το Λιμενικό Σώμα, έχουν στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας  πάντα σεβόμενοι τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς νομιμότητας.  Και με βασική προτεραιότητα τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Από την άλλη, τελευταία και με την πρόσφατη NAVTEX αλλά και με τις προκλητικές ενέργειες στο Καστελόριζο, η Τουρκία μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των τελευταίων εβδομάδων προέβη σε μία ακατανόητη ενέργεια, την στιγμή που πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες σε επίπεδο διερευνητικών επαφών”.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ερευνάται όπως είπε, ενώ τόνισε πως “η Τουρκία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος – πειρατής, πρέπει να συμμορφωθεί. Εμείς θέλουμε τον διάλογο, θέλουμε στενές σχέσεις καλής γειτονίας, υπό το κράτος όμως απειλών και εκβιασμών δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. Διάλογος μπορεί να προκύψει μόνο για το θέμα της οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών”. 

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι δεν θα είναι παρών αύριο στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής στα Χανιά. Όπως είπε σχετικά, “είναι μια σημαντική επίσκεψη, που επιβεβαιώνει  τις στενές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδος και σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Τουρκία, μεταφέροντας τα σωστά μηνύματα από την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό. Ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά, ότι η Βάση της Σούδας αποτελεί την κορωνίδα των ισχυρών μας δεσμών με τις ΗΠΑ”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com