Όπως είπε, “είναι ένα θέμα που αφορά τους κρητικούς, αφορά όλη την Κρήτη, αφορά περιουσίες αλλά πάνω από όλα αφορά την βιοποικιλότητα της Κρήτης και το περιβάλλον, όλοι εμείς που συμμετείχαμε χθες ξεκαθαρίσαμε ότι πάνω από όλα σεβόμαστε το περιβάλλον, τον όγκο της Κρήτης, τη βιοποικιλότητα, τον πλούτο της.
Οι δασικοί χάρτες είναι μία υποχρέωση που απορρέει και από το σύνταγμα αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν πραγματικότητα για να υπάρχει και το δασολόγιο όπως και το κτηματολόγιο. Έχει πράγματι διαπιστωθεί ότι από την ανάρτηση υπάρχουν τα προφανή, τα πρόδηλα λάθη, εκείνο που πρέπει να κάνει αμέσως η κυβέρνηση είναι να διορθώσει τα πρόδηλα σφάλματα, να έχουμε την πραγματική εικόνα των δασικών χαρτών. Λάθη και μετά θα υπάρχουν που μπορούν έπειτα να διορθωθούν με μία αίτηση. Για αυτά υπάρχουν πάρα πολλές αμφιβολίες και αμφισβητήσεις και επειδή μέχρι σήμερα είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει ενημέρωση, δημιουργείται παραπληροφόρηση και σίγουρα η παραπληροφόρηση δημιουργεί το φόβο. Για αυτό εμείς συνεδριάσαμε εχθές για να συζητήσουμε και να καταγράψουμε όλα τα θέματα που προκύπτουν με βάση την ανάρτηση των χαρτών και όπως αυτά έχουν σταλεί και από φορείς και ιδιαίτερα τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμους, κλπ, για να ανταλλάξουμε απόψεις μεταξύ μας να ακούσουμε και την εκπρόσωπο του κράτους και όλα αυτά να καταγραφούν μέσα από ένα διάλογο και να σταλούν προς τις υπηρεσίες και προς το Υπουργείο αλλά παράλληλα να ξεκινήσουμε και μία διαδικασία από την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως τόνισε, χθες για δύο ώρες συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον αρμόδιο υπουργό κ. Αμυρά και γραμματείς του υπουργείου, “Έβαλα όλα τα ζητήματα, πήρα απαντήσεις και παράλληλα είπα στον Υπουργό ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με την αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς και προς τούτο συμφωνήσαμε να οργανώσουμε μία συζήτηση την άλλη εβδομάδα για να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα θέματα και όπου χρειαστεί να παρθούν πίσω αποφάσεις θα παρθούν”.
Ο υπουργός κ. Αμυράς, όπως ανέφερε ο κ. Κουράκης, δεν θα έλθει επίσκεψη στην Κρήτη εξαιτίας και της κατάστασης με την πανδημία
Στο ερώτημα εάν θα κινδυνεύσουν περιουσίες να χαθούν εξαιτίας του χαρακτηρισμού τους ως δασικές, ο πρόεδρος της ΠΕΔ είπε ότι “κατηγορηματικά μας είπαν χθες όχι και θα έχουμε και τη δυνατότητα να το θέσουμε. Και επειδή η Κρήτη έχει και ιδιαίτερο καθεστώς έτσι μαζί με τα νησιά του Ιονίου, εδώ και το δημόσιο ακόμα πρέπει να αποδείξει με στοιχεία ότι είναι ιδιοκτησία του. Όλα αυτά θα λυθούν με βάση της το διάλογο που θα έχουμε και τα θέματα των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα για αν επηρεάζεται το σύστημα την επιδοτήσεων, των ενισχύσεων, ακόμα και τα ζητήματα της δακοκτονίας. Και επειδή στην Κρήτη γνωρίζετε ότι ότι έχουμε και πολυ-τεμαχισμένο κλήρο και υπάρχει ένα κόστος εάν κάποιο χαρακτηρίζεται δασικό και πρέπει να το ανατρέψεις αυτό με την αίτησή σου ναι είναι και το παράβολο υψηλό αλλά παράλληλα πρέπει να έχεις και ένα τεχνικό σύμβουλο για να αποδείξεις αυτά που λες.
Τέθηκε, επίσης, όπως ανέφερε, το ζήτημα και της παράτασης στις αντιρρήσεις και της απόσυρσης των χαρτών αλλά και της έλλειψης στελεχιακού δυναμικού στα Δασαρχεία. “Εκείνο που μας είπαν είναι ότι θα υπάρξει στελέχωση με 300 δασολόγους από τη στιγμή που δεν είναι όλοι οι πολίτες εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα της και την τεχνολογία, ενώ θα υπάρχουν και ειδικά τεχνικά κλιμάκια για να εξυπηρετούν τους πολίτες και να τους δίνουν τις κατευθύνσεις, θα το δούμε στην πράξη αυτό πώς θα εξελίσσεται. Εμείς δεν φοβόμαστε, θέλουμε να μπούμε στο διάλογο, διεκδικούμε ακόμη και την απόσυρση και ακόμη και αν δεν γίνει αυτό έχουμε προτάσεις και λύσεις,. Κανείς πολίτης δεν θα αισθανθεί μόνος του, η Περιφερειακή Ένωση δήμων και κοινοτήτων θα είναι μπροστά και φυσικά και νομικά πρόσωπα θα τα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους, δεν θα χάσει κανείς την περιουσία του”.
Αναφερόμενος και στο θέμα του ΒΟΑΚ και στο πότε θα γίνει τελικώς η κάθοδος του Πρωθυπουργού, ο κ. Κουράκης είπε πως “εμείς παρακολουθούμε το θέμα από κοντά, ήδη ήταν συνεπείς σε αυτά που μας είπαν με την πίεση που ασκήσαμε ως ΠΕΔ, ήδη έχει δοθεί η περιβαλλοντική σε διαβούλευση για το κομμάτι Χερσόνησος – Νεάπολη, περιμένουμε εντός του Απριλίου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, παρακολουθούν το θέμα να δοθεί το μεγάλο κομμάτι Χανιά – Χερσόνησος να που σημαίνει ότι υπάρχει χάραξη και γίνεται περιβαλλοντική διαβούλευση, νομίζω ότι δουλεύουν, το παρακολουθούμε, το πιέζουμε, υπάρχουν δύσκολες καταστάσεις της πανδημίας αλλά ανεξάρτητα την επίσκεψη ή όχι του πρωθυπουργού, εμείς το έχουμε βάλει το μεγάλο αυτό θέμα ως κορωνίδα των διεκδικήσεων μας”.