Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος στο Λατώ fm: “Το ‘Συν-Εργασία’ θα εθίσει τους εργοδότες να περνούν στην ελαστική μορφή απασχόλησης, είναι μέτρα που ήρθαν για να μείνουν, μπλοκάρουν μαζικές απολύσεις αλλά φτωχοποιούν πολλά εκατομμύρια εργαζομένων”

Για το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας ‘Συν-Εργασία’ που εκκινεί από σήμερα 15 Ιουνίου μέχρι και τις 15/10 μίλησε στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.

“Από σήμερα και για ένα τετράμηνο μπαίνουμε στον αστερισμό ενός νέου πρώτο-δοκιμαζόμενου θεσμού του εργατικού δικαίου που είναι η “συν εργασία”.

Είναι ένα καθεστώς μειωμένου ωραρίου απασχόλησης σε όσους δουλεύουν μέχρι τώρα με πλήρη απασχόληση δεν αφορά άλλους.Δεν μπαίνουν όσοι είναι σε αναστολή ή  σε μερική απασχόληση.

Από σήμερα λοιπόν μπορούν οι εργοδότες να καλούν τους εργαζόμενους και να τους λένε ότι σε εβδομαδιαία βάση θα δουλεύετε τις μισές ώρες από ότι δουλεύατε μέχρι τώρα και θα σας δίνω εγώ τον μισό μισθό που αναλογεί στο μισό ωράριο και το άλλο μισό του μισθού μέχρι 60%, ‘οχι ολόκληρο,  θα το καταβάλλει το κράτος.

Στο τέλος κάθε μήνα για αυτούς τους εργαζόμενους που έχουν μπει στο σύστημα θα υπάρχει μία καθαρή μείωση των αποδοχών τους κατά 20%, τόσο στο βασικό κορμό του μισθού όσο και στα επιδόματα χριστουγέννων και επιδόματος αδείας.

Ενώ κλείνει κάποια ζητήματα αναχαίτισης των απολύσεων, ενώ μπλοκάρει μαζικές απολύσεις, θα εθίσει τους εργοδότες να φεύγουν σιγά σιγά από τη σταθερή απασχόληση και να περνάνε στην ελαστική απασχόληση. Εμείς οι θεωρητικοί του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου βλέπουμε να ξεπερνιέται μέσα από τη φτωχοποίηση ευρύτερων εργατοϋπαλλήλων στρωμάτων μέσα από την καθιέρωση αυτών των θεσμών εργασιακής ευελιξίας.

Είναι επικίνδυνα παιχνίδια , η κυβέρνηση τα δοκιμάζει για 4 μήνες, για της αεροπορικής εταιρείες τις  πάει μέχρι και τέλη Δεκεμβρίου με ρητή πρόβλεψη του νόμου, αλλά φοβάμαι ότι αυτοί οι θεσμοί θα μείνουν και δεν θα φύγουν.

Αποκτούν χαρακτήρα μονιμότητας γιατί  και ο ίδιος ο νόμος λέει ότι μπορούν να παρατείνονται και μετά, όσο διαρκεί η κρίση.

Με δεδομένο ότι τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη, δυστυχώς επέτρεψαν στους εργοδότες μονομερώς να αποφασίζουν, χωρίς να ζητούν τη γνώμη του εργαζομένου έχουμε μήνα με το μήνα πολύ περισσότερες μετατροπές με μονομερή απόφαση του εργοδότη από πλήρη σε μερική. Αυτό είναι ένα στοιχείο επικίνδυνο, για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εργατοϋπαλλήλων.


Θεωρώ ότι η κυβέρνηση με ίδιους πόρους δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την κρίση.  Η Ευρώπη δίνει χρήματα με το σταγονόμετρο και πολύ αυστηρούς όρους άρα θεωρώ ότι είναι δύσκολο.

Ανεξάρτητα πώς θα ξεπεράσουμε την ύφεση και ποια ένταση θα έχει πολλά αρνητικά χαρακτηριστικά για τους μισθούς και   την απασχόληση θα μείνουν για πολλά χρόνια.


Βλέπουμε μια έκρηξη της ανεργίας όχι όσο τη λένε κάποιοι. βλέπουμε να μην χάνονται τόσες πολλές θέσεις εργασίας αλλά να μετατρέπονται σε εργασία χαμηλού μισθού.

Άρα μέσα από τη φτωχοποίηση και τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων θα δημιουργείται ένας νέος τύπος εργαζόμενου αυτό που λέμε working poor, δηλαδή θα είναι εκατομμύρια εργαζομένων που και θα δουλεύουν και θα πεινάνε. Θα πέφτουν από το 1500 ευρώ μισθό στα 500. Από την φτωχοποίηση των εργαζομένων θα αποτραπεί μεν μεγάλος όγκος απολύσεων αλλά θα φτωχοποιηθούν πολλά εκατομμύρια εργαζομένων.


Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου ότι μισό εκατομμύριο κόσμος τουλάχιστον και κάπου 200.000 μικρό- επαγγελματιών θα κινηθούν μεταξύ απολύσεως,ανεργίας και μεγάλης μείωσης του εισοδήματος τους. Μεταξύ δηλαδή απολυσης και εργασιακής ευελιξίας.

Είναι μεγάλα τα νούμερα για μία χώρα η οποία στο ιδιωτικό τομέα που έχει 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και άλλο 1 εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενοι δηλαδή  3,5 εκατ. είναι η εργατική  δύναμη στην πατρίδα μας.

Άρα λοιπόν αν μισό εκατομμύριο + 200.000 μικροεπαγγελματιών παίζουν στο εκκρεμές απολύσεως ή δραστικής μείωσης των αποδοχών είναι μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.


Ο τουρισμός και όλα τα δεμένα με τον τουρισμό επαγγέλματα και λειτουργήματα είναι το ένα τρίτο της συνολικής απασχόλησης. Εάν στα 2,5 εκατ συνολικής απασχόλησης φουτουρισμός δίνει το 1/3 και οι μισοί από αυτούς δεν έχουν αρχίσει να δουλεύουν, υπό αυτή την έννοια θεωρώ που αυτός που θα πληγεί κυρίως από την πλευρά της απασχόλησης είναι ο τουρισμός εστίαση και οι μεταφορές που υποστηρίζουν τον τουρισμό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com