Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο αλλάζει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο στον τομέα της ασφάλισης, μίλησε στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο γνωστός εργατολόγος και επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Αλέξης Μητρόπουλος.
Όπως τόνισε “η βασικότερη ρύθμιση είναι αυτή που λέει ότι όποιος έχει 30 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 9.000 ένσημα και κάτω, δεν παίρνει καθόλου αύξηση, μπορεί να έχει και μείωση. Έχει αύξηση με τον ανασχεδιασμό των ποσοστών αναπλήρωσης οποίος έχει πάνω από τα 30 έχει μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης, με συνέπεια οποίος έχει από 40 χρόνια και πάνω φτάνει στο 51% αναπλήρωση.
Για μας τους θεωρητικούς του εργατικού δικαίου και του ασφαλιστικού θα αποθαρρύνει τους νέους όσο οι παλιοί ασφαλισμένοι κυνηγάνε τα μεγάλα ποσοστά ανταποδοτικότητας, τις μεγάλες συντάξεις πάνω από 40 χρόνια, τόσο οι μικροί δεν θα βρίσκουν εύκολα θέσεις εργασίας είναι ένα αρνητικό στοιχείο αυτό να δούμε πώς θα καλυφθεί.
Όπως ανέφερε “έχουμε παροχές κυρίως σε δύο κατηγορίες, η μία κατηγορία είναι όσοι είχαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου το 2016 και είχανε μικτή σύνταξη κυρία και επικουρική από 1.300 και πάνω, το υπερβάλλον τους είχε κοπεί,άρα λοιπόν όλοι αυτοί θα πάρουν μία αύξηση και βελτιωμένη την επικουρική σύνταξη.
Μία δεύτερη κατηγορία είναι όσοι έχουν πάνω από 33 χρόνια ασφάλισης παλιοί και νέοι κυρίως ασφαλισμένοι, επειδή τα θα έχουμε ποσοστά αναπλήρωσης καινούργια και αυτοί θα δούνε κάποιες αυξήσεις.
Άρα, δύο κατηγορίες οι επικουρικές που κάποιοι κόπηκαν το 2016 και οι κυρίες που ήτανε πάνω από 33 χρόνια ασφάλισης θα δούνε αύξηση. Γύρω στο Πάσχα φαίνεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος ασφαλιστικός νόμος όταν ψηφιστεί. Άρα όλοι οι δύο αυτές κατηγορίες θα πάρουνε αναδρομικά από τον Οκτώβριο μέχρι το Πάσχα και αναπροσαρμοσμένη τη σύνταξή τους κατά το ποσοστό που υπερέβαλε το 1.300 ευρώ.
Η μεσοσταθμική αύξηση των επικουρικών θα είναι γύρω στα 90 με 100 ευρώ και οι κύριες συντάξεις με τα ποσοστά αναπλήρωσης από τα 33 χρόνια και πάνω μπορεί να φτάσουμε από 8%έως και 17% αύξηση των κύριων συντάξεων που βασίζεται όμως σε εργασιακό βίο πάνω από τριάντα τρία έτη.
Αναφορικά με το νέο μηχανισμό στήριξης συνταξιούχων που συστήνεται, είπε πως “είναι κάτι καινούργιο αυτό και θα αναπληρώσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο πιο υποστηρικτικός θεσμός των φτωχών συνταξιούχων καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα η κυβέρνηση χωρίς να έχει προϋποθέσεις και χωρίς να είναι συγκεκριμένη, ανακοινώνει ότι αυτόν τον ελλείποντα θεσμό του ΕΚΑΣ θα τον αναπληρώσει με κάτι άλλο.
Στο νομοσχέδιο, που τυχαίνει να έχω υπόψη μου, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το νέο αυτό μηχανισμό.
Τι αλλάζει στις εισφορές
Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε πως “αυξάνουν οι εισφορές για όλους κατά 25 με 35 ευρώ, από τα 185 υποχρεωτική κλάση γίνεται 220 ευρώ για τους επιτηδευματίες, κι άλλες πέντε ή έξι εθελοντικές, που ο καθένας επιλέγοντας μία κλίμακα εισφορών θα προσδοκά και συγκεκριμένο ύψος σύνταξης.
Υπάρχουν κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις εισφορές των αγροτών, που θα ξεκινάνε από μικρότερης σκάλα και υπάρχει και μία ρύθμιση μιας υπό κατώτατης κλίμακας που έχει να κάνει με τους νέους υδραυλικούς ηλεκτρολόγους που μέχρι τα πέντε χρόνια εργασιακού βίου θα πληρώνουν μικρότερη εισαγωγικής σκάλα και αντί για τα 220 ευρώ θα πληρώνουν 126 ευρώ. Αρα έχουμε και νέο σύστημα εισφορών”.
Για τα μπλοκάκια ανέφερε πως “μέχρι τώρα όποιος ήταν μισθωτός και και μπλοκάκι πλήρωνε δύο αυτοτελείς εισφορές. Τώρα θα πρέπει να πληρώνει τη δεύτερη κλίμακα εισφορών τα 252 ευρώ.
Εάν από τη μισθωτή δραστηριότητα καλύπτει τα 252 δεν θα πληρώνει από την άλλη δραστηριότητα με μπλοκάκι. Αν όμως από το μισθό του δεν καλύπτει τα 252 της δεύτερης κλίμακας εισφορά τότε θα το συμπληρώνει από τη δεύτερη δραστηριότητα. Είναι θετικό γιατί δεν θα έχουν πολλαπλές εισφορές.
Ενοποίηση ΕΦΚΑ με ΕΤΕΑΕΠ
“Μας προβληματίζει που καταργεί το επικουρικό ταμείο και το ταμείο εφάπαξ, μήπως ο απώτερος στόχος είναι η κατάργηση των επικουρικών ή του εφάπαξ.
Μέχρι τώρα ο υπουργός έλεγε για ψηφιακή ενσωμάτωση, στο νομοσχέδιο που έχω στα χέρια μου, μιλάει για απόλυτη διοικητική απορρόφηση του ΕΤΕΑΕΠαπό τον ΕΦΚΑ .
Εδώ εμείς βάζουμε έναν αστερίσκο ως Ένωση Εργατολόγων Συνταξιούχων της οποίας προΐσταται, διότι βλέποντας ότι θα υπάρξει πλήρη διοικητική ενσωμάτωση και απορρόφηση του δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσουν οι μελλοντικές κυβερνήσεις για τις επικουρικές και το εφάπαξ.
Μπορεί να κρύβεται ένα παραθυράκι απορρόφησης της επικουρικής σύνταξης από την κύρια σύνταξη.
Δεν θέλουμε να ανησυχούμε τους ασφαλισμένους αλλά μέχρι πρόσφατα έλεγε για ψηφιακή ενοποίηση και τώρα μιλάει για διοικητική απορρόφηση και κατάργηση του ΕΤΕΑΕΠ. Εδώ εμείς βάζουμε αστερίσκο.
“Είναι η τέταρτη μεταρρύθμιση σε 9 χρόνια”
Η πρώτη του Λοβέρδου αφαίρεσε από τους συνταξιούχους 17 δις το 2010, είχαμε τη μεταρρύθμιση Βρούτση το 2012 που τους πήρε 26 δις, είχαμε τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου που πήρε 16 δις από τους συνταξιούχους και τώρα έχουμε το 2020 και τετάρτη μεταρρύθμιση. Μας προβληματίζει διότι από όλες οι μεταρρυθμίσεις μαζί με το PSI οι συνταξιούχοι έχασαν 90 δις σε περικοπές και κατάργηση δώρων. Είμαστε επιφυλακτικοί όταν ακούμε για συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και για βιωσιμότητα διότι κάθε δύο χρόνια γίνεται μεταρρύθμιση, χάνουν αρκετά δις οι συνταξιούχοι και βιωσιμότητα δεν βλέπουμε.
Η κυβέρνηση έχει προσδοκίες, εμείς δεν είμαστε εξ υπαρχής αρνητικοί, αλλά λέμε στους ασφαλισμένους συνταξιούχους ότι και μεταρρύθμιση κάνει και περικοπές. Εδώ είμαστε χωρίς να απορρίπτουμε αλλά να συζητήσουμε καλόπιστα και ως ένωση επιστημόνων εργατολόγων συνταξιούχων θα βγάλουμε ένα πόρισμα θα το αναρτήσουμε για να ενημερώσουμε τον κόσμο.
Αναφερόμενος στα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δείχνουν αύξηση στο ποσοστό ανεργίας, επεσήμανε πως “πήραμε τα στοιχεία του υπουργείου τα χθεσινά και αποκαλύψαμε το μεγάλο ψέμα. Ο ΟΑΕΔ βγάζει 1.280.421 εκ. ανέργους ενώ η ΕΛΣΤΑΤ, που υπαγορεύεται και έχει σχέση με τους δανειστές και την Ευρώπη, βγάζει κατά 300.000 λιγότερους. Είναι ένα παιχνίδι, ντροπή για δύο κορυφαίους οργανισμούς που η καταμέτρηση της ανεργίας διαφοροποιείται μεταξύ τους κατά 300.000. Ίσως οι κυβερνήσεις έχουν άγχος να δείξουν στους πολίτες ότι μειώνεται η ανεργία και ότι αλλάζει σελίδα. Εμείς έχουμε τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τα επίσημα,ο κόσμος σας κρίνει χωρίς να επηρεάζεται από κανέναν από μας. Αυτή η αντίφαση πρέπει να λυθεί, διότι εκθέτει τους δύο ιστορικούς οργανισμούς καταμέτρησης ανεργίας. Δεν μπορεί ΟΑΕΔ ο παλαιότερος ο εγκυρότερος οργανισμός μέχρι τώρα να βγάζει 24% και η κυβέρνηση να λέει ότι είμαστε στο 17%.
Καλούμε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να λένε την αλήθεια στον κόσμο.
Ακούστε το: