Ο Δημήτρης Βίτσας στο Λατώ fm: “Όλες οι κινήσεις του Ερντογάν είναι μελετημένες και η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, τώρα χρειάζεται ενότητα των πολιτικών δυνάμεων – Πολιτική κίνηση σε θρησκευτικό μανδύα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απαιτούνται κυρώσεις από τη Διεθνή Κοινότητα”

Την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, την συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητικότητα των Τούρκων και τη συμφωνία στ Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. σχολίασε μιλώντας στον αέρα της εκπομπής “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και τους Νίκο Σγουρό και Δέσποινα Κουτάντου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.


Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
πρόκειται για σαφέστατα πολιτική κίνηση η οποία ενδύεται το μανδύα της θρησκευτικής, είναι κατά τη γνώμη μου προσβολή στην στον παγκόσμιο πολιτισμό με την έννοια ότι πρόκειται για ένα μουσείο παγκόσμιο αυτή τη στιγμή και μετατρέπεται πάλι σε τζαμί, που όπως και να το κάνεις ως πολιτική κίνηση δείχνει το δρόμο του Ερντογάν. Μην την αφήνετε ασυνδύαστη με τις άλλες κινήσεις που γίνονται στο Αιγαίο, είναι ένα κοινό πλαίσιο, από τη μία προσπαθεί να συσπειρώσει το εσωτερικό του ακροατήριο. Η Διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να εκφράζει απλά την θλίψη και την ανησυχία της, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να εκφράζει την οργή της και την αποφασιστικότητα της και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκδηλωθεί με κινήσεις και με κυρώσεις σε σχέση με την Τουρκία”.


Ερωτώμενος εάν συμφωνεί με τις δηλώσεις του Ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στο Λατώ fm για το ότι ίσως να είναι μονόδρομος η άσκηση οικονομικής πίεσης στην Τουρκία για την αποκλιμάκωση της προκλητικότητάς της, ο κ. Βίτσας τόνισε πως “δεν ξέρω εάν είναι μονόδρομος είναι όμως ένας πολύ σημαντικός δρόμος, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό πρέπει να το βάλουμε μέσα στον καμβά μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής αντιμετώπισης, γιατί όσο από τις ,Ευρωπαϊκές χώρες η καθεμία κοιτάει το δικό της το συμφέρον μόνο, χάνεται το ευρωπαϊκό συμφέρον. Και η οικονομική πίεση είναι σημαντική αλλά πρέπει και να την κατανοήσουν όλοι”. 

Για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη διεθνή διπλωματική ‘σκακιέρα’, ο κ. Βίτσας είπε πως “ως μη όφειλε, η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, ενώ όλα λέγανε ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα κάνει μία αναβαθμισμένη κίνηση. Από έναν πρόεδρο όπως ο Ερντογάν ο οποίος συνήθως αναγγέλλει τι πρόκειται να κάνει και συνήθως προσπαθεί να κάνει αυτό που αναγγέλλει.

Άρα το ζήτημα είναι να τον προλάβεις και όπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβρη του ’18 γνωρίζοντας την αναγγελία ότι θα βάλει τότε το σεισμογραφικό, έστειλε το ‘Νικηφόρος Φωκάς’ τη φρεγάτα και διέκοψε τη δυνατότητα της Τουρκίας να κάνει έρευνες αυτό έπρεπε να το έχουμε προλάβει. Ας γίνει όμως μάθημα για τα επόμενα, γιατί αν δεν αποκλιμακωθεί, και μακάρι να αποκλιμακωθεί, η ένταση αυτή τη στιγμή αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επανέλθει η Τουρκία. Και για αυτό εμείς λέμε ότι χρειάζεται η επίδειξη, πέραν όλων των άλλων, και μιας ενότητας των πολιτικών δυνάμεων – οι οποίες πολιτικές δυνάμεις Θα συμφωνήσουν σε μία ελάχιστη ή ακόμη καλύτερα μέγιστη τακτική.

Ο Ερντογάν δεν τα κάνει τυχαία αυτά τα πράγματα, η σημερινή ημέρα έχει μεγάλη σημασία, είναι η επέτειος υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, συγχρόνως είναι η επέτειος αποκατάστασης της Ελληνικής Δημοκρατίας, συγχρόνως είναι η χρονιά πριν τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης μας από τον οθωμανικό ζυγό, όλα αυτά έχουν τη σημασία τους, όλα είναι μελετημένα”.

Αναφορικά με τη στάση της Ρωσίας, είπε πως “δεν παίζει το ρόλο που έπαιζε παλαιότερα η Σοβιετική Ένωση. Μου μοιάζει σαν μία χώρα όπως ήταν εκείνες οι χώρες των αδεσμεύτων την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Η Ρωσία προσπαθεί να παίξει ένα ρόλο στη Μέση Ανατολή τα καταφέρνει, έχει μία συνεργασία με την Τουρκία η οποία έχει να κάνει και ιδιαίτερα με τους εξοπλισμούς και θα έλεγα ότι θα πρέπει να πιεστεί διπλωματικά και από μας.

Η Τουρκία θέλει να γίνει Περιφερειακή υπερδύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και αν είναι δυνατόν να χωρίσει και να συνεκμεταλευτεί το Αιγαίο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποχωρούν από την περιοχή στρατιωτικά, αποχωρούν οικονομικά η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τη Λιβύη λόγω της μείωσης του πετρελαίου, η Τουρκία κερδίζει από τη μείωση του πετρελαίου ως χώρα εισαγωγέας. Άρα είναι μία στιγμή που μάλλον θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη να επεκτείνει το σχέδιο του.

Αν με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα δεν πούμε ‘ως εδώ’ και δεν κινητοποιήσουμε την οργή των και των λαών αλλά και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και τη συμμαχία μας με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής, και περιμένουμε να λυθούν μόνα τους τα ζητήματα δεν θα λυθούν.


Για τη στάση του Εμμανουέλ Μακρόν και την τοποθέτηση του, ανέφερε ότι “την καλύτερη απάντηση την έδωσε η τουρκική κυβέρνηση, εγώ τι να πω; Είπε ότι η Γαλλία έχασε την ουδετερότητά της και πήγε με την Ελλάδα άρα αυτό είναι θετικό για εμάς. Το θέμα αυτή τη στιγμή είναι να αλληλοβοηθηθούμε με τους Γάλλους”.

Ερωτώμενος για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής είπε πως “καταρχήν είναι κάτι. 

Μην έχετε αμφιβολία ότι τα επιτόκια των δανείων θα είναι τέτοια που θα καλύπτουν ανά χώρα και τα άλλα τα λεφτά που δίνονται τσάμπα

Αυτό το γεγονός εμάς μας βάζει ως Ελλάδα την υποχρέωση να έχουμε έτοιμα σχέδια, άρα πρέπει να δούμε αυτή την περίφημη μελέτη Πισσαρίδη και να προετοιμαστούν υπουργεία και τα λοιπά αλλά και μεγάλες εταιρείες και μικρότερες εταιρείες ώστε αυτά τα χρήματα να τα απορροφήσουμε ώστε κάπως να αντισταθούμε στην κρίση που όλο και μεγαλώνει.


Το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες ανθίστανται στο να ενισχυθούν οι οικονομίες της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, κλπ
και πολλές φορές η Γερμανία προσπαθεί να παίξει ένα μεσοβέζικο ρόλο, εμένα δεν μου αρέσει δεν μου αρέσει.

Για το πότε αναμένεται να έλθουν στη χώρα μας τα χρήματα των επιχορηγήσεων, ο κ. Βίτσας τόνισε πως  “νομίζω ότι η Γερμανία θα κάνει μία προσπάθεια τα περισσότερα θέματα να λυθούν επί της προεδρίας της και αν είναι δυνατόν και σε λεπτομερειακό επίπεδο

Ώστε να αρχίσει το ταχύτερο μέσα στο 2021 για να υπάρχει μία ροή. Το ‘σήμα’ θα το δώσει η στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει στις Διεθνείς αγορές για να απορροφήσει χρήματα”.

Τέλος, σημείωσε πως “μέχρι αυτά τα χρήματα να μπουν και οι άνθρωποι μπουν σε εκτεταμένη φτώχεια, χρειάζεται ένα δικό μας πρόγραμμα όπου να αξιοποιήσουμε μέρος από τα 37 δισεκατομμύρια που άφησε στα δημόσια ταμεία ο ΣΥΡΙΖΑ για να τονώσουμε το εισόδημα των ανθρώπων και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων. 

Μία διαφορά που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία είναι η εξής: εμείς θεωρούμε ότι το εισόδημα είναι βάση της ανάπτυξης, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι πρώτα πρέπει να έρθει η ανάπτυξη και μετά αν περισσέψει κάτι να ενισχυθεί το εισόδημα, για εμάς αυτό είναι τελείως λάθος”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com