Ο Διευθυντής της Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Χάνι Μασούντ στο Λατώ fm: “Τρεις οι αποκλειστικές κλίνες στο ΓΝΑΝ για τον κορωνοϊό, έχουν έρθει οι πρώτοι επιπλέον νοσηλευτές, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο”

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, τις τελευταίες εξελίξεις με τον κορωνοϊό, την ανάγκη να προστατευτούν οι εργαζόμενοι για να μη νοσήσουν και την ενίσχυση που αναμένεται σε κλίνες και προσωπικό, μίλησε στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο  Διευθυντής της ΜΕΘ Χάνι Μασούντ.

Όπως τόνισε “η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, δεν έχουμε πολλά περιστατικά που δείχνουν να είναι βαριά. Υπάρχουν δυο τρία περιστατικά ύποπτα. Το ύποπτο αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο γιατί οι οδηγίες είναι τόσο χαλαρές που πολύ εύκολα βγάζεις την υποψία για μια μόλυνση με τον ιό. Μέχρι να στείλεις το δείγμα πρέπει να περιμένεις αρκετό χρονικό διάστημα. Αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν ένα ή δύο δείγματα αλλά αυτό είναι άνευ σημασίας. Εμείς κρατάμε ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία για α ή β λόγο. Μπορεί να έρθουν με λοίμωξη αναπνευστικού με ανάγκη  για οξυγόνο, αυτοί τώρα βάσει κανόνα είναι ύποπτοι και πρέπει να πάρεις δείγμα και να περιμένεις την απάντηση αν είναι αρνητικό, να μπει στους θαλάμους κανονικά να νοσηλευθεί. Όποιος δεν έχει ανάγκη από νοσηλεία και ύποπτο να είναι, δεν παίρνουμε δείγμα και πάει σπίτι του και παρακολουθείται με τηλεφωνική επικοινωνία.  
Οποιοσδήποτε μπαίνει με πυρετό ή αναπνευστική δυσχέρεια χρειάζεται οπωσδήποτε νοσηλεία ανεξάρτητα αν είναι κορωνοϊός ή όχι είναι ύποπτο βάσει των οδηγιών και έτσι όπως καταλαβαίνεται υποψία υπάρχει σε όλους τους αυτούς που έχουν πυρετική κίνηση και δεν σημαίνει πάντα πως έχουν τον ιό. 

Υπάρχει ο φόβος να συμβεί αυτό που έχει συμβεί στην Ιταλία, στην Ισπανία , στην Κίνα, η Γερμανία στέκεται καλά γιατί έχει αρκετές κλίνες ΜΕΘ και γι αυτό μπορεί να παλέψει την κατάσταση καλύτερα από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή. Ο κ. Γεωργόπουλος ο Καθηγητής Εντατικολογίας έχει αναλάβει συντονιστής για όλες τις μονάδες της Κρήτης”.

Στην συνδιάσκεψη που κάναμε αποφασίσαμε να αυξήσουμε τις αποκλειστικές κλίνες για τον κορωνοϊό. Κάθε νοσοκομείο ανοίγει όσες μπορεί. Εμείς στο ΓΝΑΝ έχουμε τρία κρεβάτια έτοιμα, γιατί προϋπόθεση είναι να έχουμε αρνητική πίεση ή να είναι έξω από το χώρο της βασικής ΜΕΘ για να μην έρχονται σε επαφή με τους υπόλοιπους ασθενείς. Αυτή την αίθουσα εμείς την έχουμε, υπάρχει και υποστήριξη από τη ΔΥΠΕ με υλικά και με προσωπικό. Ήδη οι πρώτοι νοσηλευτές έχουν έρθει, περιμένουμε αρκετά άτομα που θα έρθουν, σίγουρα θα είναι χωρίς εκπαίδευση. αλλά θα είναι βοήθεια και θα δούμε πως θα το βγάλουμε. Υπάρχει πλάνο 1 , πλάνο 2, στη δεύτερη φάση αν δεν θα φτάνουν αυτά τα κρεβάτια έχουμε υπόψιν μας να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια και σε περίπτωση που πάλι δεν θα είναι αρκετά θα ανοίξουμε άλλα δύο να γίνουν εφτά. Σε ένα νοσοκομείο που έχει 120 κρεβάτια τα 7 κρέβάτια μόνο για Κορωνοϊό είναι ένας μεγάλος αριθμός. Ελπίζω να μην χρειαστούν. 

Ο φόβος μας είναι για τους εργαζόμενους , γιατί το νοσηλευτικό και ιατρικό  προσωπικό είναι πάρα πολύ λίγο και αν μπουν πέντε έξι άτομα σε καραντίνα το σύστημα δυσκολεύεται πάρα πολύ. Και η διαδικασία να βάλεις τα προστατευτικά μέσα είναι μια διαδικασία δύσκολη, κάνουμε ασκήσεις σε καθημερινή βάση και οποιοδήποτε λάθος κάνεις σε αυτή τη διαδικασία σημαίνει πως μολύνθηκες και πρέπει να αποσυρθείς, να παρθεί δείγμα και να μπεις σε καραντίνα μέχρι να έρθει η απάντηση. Αν έρθει αρνητικό δεν σημαίνει ότι γυρνάς, θα μείνεις 14 μέρες εκτός εργασίας. Αυτή είναι η μεγάλη απώλεια. Έχει συμβεί σε άλλα νοσοκομεία, δεν έχει συμβεί σε μας ακόμα. Θέλω να πω όταν υπάρχει υποψία για περιστατικό με ιό δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Όποιος είναι πάνω από 70 χρονών και κάνει πυρετό, είναι ύποπτο,όποιος έχει αναπνευστική δυσχέρεια είναι ύποπτο, όλα τα περιστατικά με εικόνα λοίμωξης του αναπνευστικού είναι όλα ύποπτα, ανεξάρτητα αν είχαν επαφή με ανθρώπους από το εξωτερικό ή κάτι άλλο.

Καλό θα ήταν πριν έρθει ο άρρωστος στο νοσοκομείο να επικοινωνούν με τον γιατρό τους γιατί όταν θα επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ και πουν ότι έχουμε πυρετό, δύσπνοια, βήχα , θα τους πουν κατευθείαν πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Όταν έρθουν στο νοσοκομείο θα περιμένουν πάρα πολύ ώρα γιατί δεν μπορούμε να εξετάσουμε συγχρόνως δύο τρία άτομα μαζί, πρέπει να εξεταστεί ένας ένας με όλη τη διαδικασία που χρειάζεσαι περίπου μία ώρα να τελειώσεις. 

Είναι ένας καινούργιος ιός και δεν ξέρουμε τι συμπεριφορά θα έχει, γενικά με την αύξηση της θερμοκρασίας υπάρχει μείωση στις ιώσεις αλλά αυτό δεν ξέρουμε τι θα κάνει. 

Από τα άτομα που έχουν συμπτώματα, αλλά είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας και είναι νέοι δεν παίρνουμε δείγμα. Αυτοί  μπορεί να είναι θετικοί θα το περάσουν δεν θα καταλάβουν τίποτα και δεν θα μπουν στη στατιστική. Ο μικρός αριθμός που βγαίνει στις εφημερίδες αφορά τα άτομα που πήραμε δείγμα, είναι μετρημένα στα δάχτυλα δεν είναι όλος ο πληθυσμός .
Το ηθικό είναι ψηλά, ο κόσμος έχει κατανοήσει το πρόβλημα και έρχεται πραγματικά όταν χρειάζεται, υπάρχουν μικροπροβλήματα με το επισκεπτήριο που ορισμένα άτομα δεν το χουν χωνέψει πως δεν μπορούνε να μπουν στο νοσοκομείο να δούνε τον συγγενή τους αλλά είναι ελάχιστα. Καλά πάμε και εύχομαι τα περιστατικά να μείνουν λίγα και εμείς να είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε όλα όπως τώρα”.

Ακούστε εδώ τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com