“Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη κάθε μορφής βίας, όχι στην πολιτική εκμετάλλευση των γεγονότων, διαχρονική ευθύνη του εκάστοτε υπουργού η συνολική ποιοτική αναβάθμιση της αστυνομίας”, είπε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής εγκληματολογίας και πρώην ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας Γιώργος Παπακωνσταντής μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό.
“Θα το ξεχάσουμε σε μία εβδομάδα μέχρι να ξαναγίνει πάλι το ίδιο. Η Αστυνομική βία είναι κάτι το οποίο στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται διαχρονικά, τα τελευταία 30-40 χρόνια που θυμάμαι τον εαυτό μου θυμάμαι περιστατικά αστυνομικής βίας όπως έχουνε όλες οι αστυνομίες του κόσμου δεν σημαίνει ότι όλοι οι αστυνομικοί υπερβαίνουν τη βία και μερικές φορές Είναι αρκετά και από την άλλη μεριά έχουμε περιστατικά και βίας να την περάσω αντιεξουσιαστικής, είτε είναι οπαδική είτε δήθεν πολιτική πάλι τα τελευταία 30-40 χρόνια η οποία δυστυχώς είναι πιο σοβαρή υπό την έννοια ότι δημιουργείται πάνω σε ένα υποτιθέμενο πολιτικό φόντο, είναι σαν να λέμε ότι από τη στιγμή που έχω δίκιο πολιτικά, μπορώ να ασκήσω βία με κάθε είδος για να διεκδικήσω αυτό το δίκιο μου και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και πολύ λάθος. Κανείς δεν φαίνεται τελικά να συζητάει ουσιαστικά τα προβλήματα αυτά, δεν παίρνονται μέτρα που θα μπορούσαν και να μειώσουν την Αστυνομική βία αλλά βέβαια και να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό τον μπαχαλάκηδων και θα συνεχίσουμε δυστυχώς να το συζητάμε και ποιος ξέρει την επόμενη φορά μπορεί να είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα”.
Όπως είπε, “από την πλευρά του ελέγχου της αστυνομικής βίας χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να βελτιώσει την εκπαίδευση, να βελτιώσει την παιδεία των αστυνομικών, να εφαρμόσει δια βίου εκπαίδευση πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, να λειτουργήσει με τρόπο ούτως ώστε οι αστυνομικοί να μάθουν να ελέγχουν το θυμό τους, την οργή τους, τα συναισθήματά τους, γιατί άνθρωποι είναι και αυτοί και πολλές φορές τα υπερβαίνουν αυτά – και όχι ότι θα εξαλειφθεί εντελώς αλλά θα μειωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό”.
Τόνισε δε ότι “η αστυνομική βία που συμβαίνει τώρα και δήθεν μας εξέπληξε εφαρμοζόταν και πριν δύο χρόνια και με προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έχει αλλάξει κάτι δηλαδή στην αστυνομία και στις υπερβάσεις βίας που κάποιοι αστυνομικοί έκαναν. Εάν δείτε για παράδειγμα την έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη για τα περιστατικά που έγιναν το 2017-2018, με γύρω στα 300 περιστατικά διαφόρων μορφών αστυνομικής βίας από τα οποία τα 150 τουλάχιστον είναι καταγγελίες για ακραία σωματική βία. Και δεν είναι μόνο η βία που τράβηξε το κινητό στη Νέα Σμύρνη είναι και πράγματα που δεν φαίνονται στις κάμερες και βέβαια αυτά δεν τα ξέρει ο κόσμος. Κάνουμε και το άλλο λάθος, αντί να εγκαλούμε τον εκάστοτε Υπουργό ότι φταίει γιατί ο Χ αστυφύλακας ως φυσικός αυτουργός άσκησε βία, θα πρέπει να εγκαλούμε τον εκάστοτε υπουργό για τα μέτρα συνολικά για τη βελτίωση της ποιότητας αστυνομίας και της αστυνόμευσης. Και η αντιπολίτευση για πολιτικά ωφελήματα εγκαλεί τον υπουργό όχι για αυτό αλλά γιατί ένας αστυφύλακας έδειρε. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουν συμβεί πολλά περιστατικά που τροφοδοτούν και την Αστυνομική βία αλλά και τροφοδοτούν αυτό που λέμε μπαχαλάκικη κηδεία που είναι πάρα πολύ χειρότερη και κάνει και καταστροφές πολλές”.
Για την ατιμωρησία σε περιστατικά αστυνομικής βίας, ανέφερε πως “αυτή προκύπτει επειδή κανένας δεν πιέζει να εφαρμόζονται σωστά οι θεσμοί, δηλαδή αντί να κάνουμε διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία της Κυριακής, θα μπορούσαμε να κάνουμε ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός θα τύχει μιας δίκαιης δίκης πειθαρχικής και ποινικής. Όταν μπαίνουμε στη λογική της συγκρουσιακής βίας το αφήνουμε στην άκρη αυτό ποιος ασχολείται τώρα αν θα γίνει σωστή δικογραφία και ποιος υποστηρίζει ας πούμε την πλευρά του πολίτη δικαστικά για να βρει το δίκιο του εφόσον έχει υποστεί ξύλο από τον αστυνομικό; Περιμένω τη συζήτηση της Παρασκευής για να βγάλω συμπεράσματα αν και δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος από τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της αστυνομικής βίας, από την άλλη πλευρά όμως περιμένω να δω και κάποιες πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν ευθύνη ότι ναι μεν λεκτικά είναι κατά της βίας η χθεσινή δήλωση του κ. Τσίπρα ήτανε συγκεκριμένη και απόλυτη καταδίκη της βίας, από την άλλη μεριά όμως φοβάμαι ότι υπάρχουν κομμάτια του συγκεκριμένου κόμματος ή και άλλων κομμάτων που υποδαυλίζουν την λεγόμενη, υποτιθέμενη πολιτική βία. Το να βγάζουν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μία ανακοίνωση και να λένε ότι ‘με την παρουσία μας στην κατάληψη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποτρέψαμε την παρέμβαση της αστυνομίας’, είναι σαν να υποστηρίζουμε τους παράνομους και είμαστε εναντίον της αστυνομίας, της δημοκρατίας Ελληνικής Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εάν δεν ξεκαθαρίσουν αυτά τα πράγματα, πάντα θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο να λέει κάποιος ότι ‘εγώ σκοτώνω για πολιτικούς λόγους’ η ‘δέρνω για πολιτικούς λόγους’, δεν έχουμε εμφύλιο”.
Στην ερώτηση για το σχόλιό του για την παρουσία από το επόμενο διάστημα της αστυνομίας στα ελληνικά Πανεπιστήμια, είπε “πάλι έχουμε στην Ελλάδα το άσπρο ή μαύρο. Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι ασφαλείς, πρέπει να φυλάσσονται, υπάρχει ανομία η οποία πρέπει να ελεγχθεί, δεν πρέπει να καταστρέφεται η δημόσια περιουσία, δεν πρέπει να καταστρέφονται οι τοίχοι με γκράφιτι δεν πρέπει να αποκλείονται, να γίνονται καταλήψεις. Από την άλλη μεριά, η αστυνομία έτσι όπως είναι τώρα οργανωμένη δομημένη κλπ, κατά τη γνώμη μου δεν είναι κατάλληλη να μπαίνει στο πανεπιστήμιο, θα δημιουργήσει περισσότερες εντάσεις. Και δεν είναι κατάλληλη όχι για αντικειμενικούς λόγους, όχι δεν έχει καλούς αστυνομικούς, γιατί έχει καλούς αστυνομικούς αλλά υπάρχει τέτοιο συγκρουσιακό κλίμα σε όλη αυτή την ιστορία που κάθε παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας έτσι όπως είναι θα δημιουργεί συγκρούσεις τουλάχιστον για τα πρώτα πέντε – δέκα χρόνια, μέχρι να το συνηθίσουμε. Για εμένα μία λύση θα ήταν να δημιουργηθεί ένα αστυνομικό σώμα υπό τη διοικητική εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και των πανεπιστημίων ξεχωριστά και το οποίο θα μπορούσε να εκπαιδευτεί σε αστυνομικές διαδικασίες από στελέχη της ελληνικής αστυνομίας και ταυτόχρονα βέβαια θα είχε όλα τα δικαιώματα του να παραπέμπει δηλαδή στη δικαιοσύνη τα αδικήματα στον εισαγγελέα. Οι Ομάδες Πανεπ. Αστυνομίας για τις οποίες συνυπέγραψε το Υπουργείο Παιδείας θα είναι ομάδες από την υπάρχουσα αστυνομία η οποία θα υπάγεται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, δεν θα έχει διοικητική παρέμβαση. Υπάρχει know-how για το πώς φυλάσσουν τα Πανεπιστήμια και πριν γίνει αυτό
Από την άλλη είπε πως, “από τα πανεπιστήμια πρέπει να επιβληθούν διαδικασίες φύλαξης, δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει να καταστρέψει, δεν μπορεί να μην έχεις πόρτα στο πανεπιστήμιο, δεν μπορεί να μην έχεις μία κάρτα εισόδου. Εάν πάτε σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού ντρέπεσαι να μπεις, είναι χώροι πρεστίζ, ομορφιάς, είναι χώροι καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά σωστής και λογικής και προπαντός βέβαια ακαδημαϊκής ελευθερίας, εδώ δεν μπαίνει ποτέ αστυνομία να διακόψει μάθημα στα πανεπιστήμια από άλλους έχουν διακοπεί. Εάν αυτό θα είναι το τίμημα για τη φύλαξη και προστασία των πανεπιστημιακών χώρων θα δείξει αλλά θεωρώ ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό”.
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
Κ. Σπυριδάκη: Αναγνώριση της Κρίσης στη Μελισσοκομία από ΕΛΓΑ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ – Σιωπή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις Αποζημιώσεις
Σε απάντηση της Ερώτησης της Βουλευτή Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ,... -
Υπ. Υγείας: Νέες παρεμβάσεις για την προσέλκυση γιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές
Με θεσμικά κίνητρα που αφορούν τις μεταθέσεις, τη χορήγηση... -
Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας στο Λατώ fm: Θα δώσουμε οδηγίες για τα ελαιόδεντρα που έχουν υποστεί ζημιά – Πιέζουμε να αλλάξει το καθεστώς αποζημίωσης για τους ελαιοπαραγωγούς (ηχητικό)
“Θα δώσουμε οδηγίες για τα ελαιόδεντρα που έχουν υποστεί...