Ο Χρήστος Λιονής στο Λατώ fm για την οροεπιδημιολογική μελέτη: “Θα παρθούν δείγματα από 120 τυχαία επιλεγμένους Λασιθιώτες, με 1.060 δείγματα από όλη την Κρήτη η πιθανότητα λάθους είναι κάτω από 2% – Η στρατηγική επικοινωνίας για τον κορωνοϊό δεν είναι η ενδεδειγμένη”

Για την πρώτη πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα, για τον κορωνοϊό που αποτελεί πρόταση της ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έλαβε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης και ξεκίνησε να διεξάγεται με την υποστήριξη της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και των Ιατρικών Συλλόγων, με τη συμμετοχή και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού, μίλησε στον «αέρα» της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό και τη Δέσποινα Κουτάντου ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής.


“Είναι μία προσπάθεια να καταγράψουμε σε ποιο βαθμό αυτή η πανδημία πέρασε από τον πληθυσμό της Κρήτης, τι άφησε πίσω της και συγχρόνως να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της μέσα στο χρόνο.

Θα λειτουργήσει σαν ένα είδος βαρόμετρου για τον πληθυσμό της Κρήτης και θα μας δώσει σημαντικά μηνύματα για την κατάσταση του πληθυσμού αλλά και προτάσεις για τις υγειονομικές αρχές αλλά και για τους φορείς που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του τόπου.

Ξεκινήσαμε αυτές τις μέρες από τον νομό Λασιθίου η πρώτη προσπάθεια γίνεται από το δήμο Σητείας, θα προχωρήσουμε στο δήμο Αγίου Νικολάου και στην Ιεράπετρα ελπίζοντας ότι οι 120 τυχαία επιλεγμένοι Λασιθιώτες, χωρίς να έχουμε τα ονόματά τους αλλά μόνο την ηλικία το φύλο και το δημοτικό διαμέρισμα από το υπουργείο εσωτερικών.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω πολλούς ανθρώπους στο νομό Λασιθίου για την ανταπόκριση, όλους τους φορείς που βοηθούν και στηρίζουν τη μελέτη.

Θα θέλαμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τους δήμους όλης  της Κρήτης,του νομού Λασιθίου, και  ιδιαίτερα ένα πρόσωπο που πραγματικά έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια και μιλάω για τον  τον κ. Νίκο  Κόκκινη, πρόσωπα που πραγματικά μας βοήθησαν στο να οργανώσουμε και να συλλέξουμε την πληροφορία που χρειαζόμαστε για τους καταλόγους, τους ιατρικούς συλλόγους γιατί είναι αλήθεια ότι οι πρόεδροι και τα διοικητικά τους συμβούλια βοηθάνε πάρα πολύ. 


Οι γιατροί που θα προσκαλέσουν 40 ανθρώπους από την δήμο Σητείας, αντίστοιχο αριθμό στον Άγιο Νικόλαο και στην Ιεράπετρα θα προσκληθούν για να συμπληρώσει τα έντυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Θα δώσουν πολύ λίγο αίμα, μία εξέταση δηλαδή, ουσιαστικά για να μετρήσουμε τα αντισώματα τους. Σε περίπτωση που κάποιοι πολίτες ενδεχομένως αρνηθούν να συμμετάσχουν έχουν επιλέγει και δύο αναπληρωματικοί εάν χρειαστεί.

Σημασία έχει να ολοκληρώσουμε τη μελέτη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να έχουμε την πρώτη αποτύπωση.


Εάν κανένας πει ότι θα ήθελε να μελετήσει μόνο το νομό Λασιθίου θα έλεγα ότι αυτά τα 120 άτομα θα ήταν ίσως λίγα, αλλά η μελέτη της Κρήτης και η εκτίμηση που έγινε είναι με 1060 δείγματα από όλη την Κρήτη η πιθανότητα να κάνουμε λάθος είναι κάτω από το 2%.


Η στρατηγική επικοινωνίας, ο τρόπος που κοινωνούμε το θέμα με το κορωνοϊό κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη δεν είναι ο ενδεδειγμένος, η πολύ συχνή επανάληψη αυτής της πληροφορίας και μάλιστα με έναν τρόπο όχι καλά μελετημένο, στην αρχή προκάλεσε  φόβο που αλλάζει τη συμπεριφορά και μετά από κάποιο διάστημα κουράζει και ίσως να οδηγεί και σε αντίθετα αποτελέσματα.

Είναι διστακτικοί αρκετοί άνθρωποι και διστακτικοί όχι μόνο για το από πού προέρχεται το τηλεφώνημα και ποια είναι η σημασία του μηνύματος αλλά  και ακόμη, γιατί έχουμε ακούσει και τέτοιες απόψεις,  αν και σε ποιο βαθμό υπάρχει ο κορωνοϊός”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com