Ο Ανδρέας Ξανθός στο Λατώ fm: Τα lockdown δεν μπορεί να είναι μονόδρομος, ο κόσμος πλέον δεν πείθεται, το βάρος να δίνεται στην πρόληψη στις εστίες υπερμετάδοσης – Τι είπε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Ε.Σ.Υ. και το θέμα Κουφοντίνα

“Τα lockdown δεν μπορεί να είναι μονόδρομος, το βάρος πρέπει να δοθεί στην πρόληψη σε εστίες υπερμετάδοσης με στοχευμένες παρεμβάσεις”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό.

“Η εικόνα αυτή αποτυπώνει και αναδεικνύει ένα πλήρες αδιέξοδο στη διαχείριση πανδημίας και η συνεχής παράταση του lockdown και της καραντίνας και μάλιστα η αυστηροποίηση η συνεχής διολίσθηση προς πιο αυστηρά υποτίθεται περιοριστικά μέτρα, κατά την άποψή μου είναι και μία ομολογία συνολικής αποτυχίας στη διαχείριση, αυτό επιτείνει πάρα πολύ το αίσθημα ανασφάλειας και απόγνωσης των ανθρώπων, δεν υπάρχει μία ορατή προοπτική διεξόδου και απεμπλοκής από αυτό το φαύλο κύκλο, είναι σε ασφυξία και το ξέρουμε όλοι και το σύστημα υγείας και η οικονομία και κυρίως η κοινωνία, υπάρχει μία παρατεταμένη κόπωση και απόγνωση. Νομίζω ότι αυτό το πιο επικίνδυνο από όλα είναι ότι σε αυτό το περιβάλλον αρχίζει και απονομιμοποιείται η αναγκαιότητα και η λογική των μέτρων, αυτό είναι το χειρότερο για μένα, ότι αρχίζει ο κόσμος και πλέον δεν πείθεται, θεωρεί ότι στην ουσία συνεχίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης η ίδια γραμμή η οποία μέχρι τώρα δεν απέδωσε, αυτό είναι το κωμικό στοιχείο και άρα θεωρώ ότι πρέπει σε αυτή τη φάση να υπάρξει μία διεύρυνση, ένα νέο πλαίσιο μέτρων τα οποία πραγματικά να πείθουν για την αποτελεσματικότητα τους.


Όπως τόνισε, “θα πρέπει να πάμε σε ένα νέο πακέτο συνδυαστικών παρεμβάσεων, δεν μπορεί να είναι μονόδρομος η ιστορία των lockdown.

Έχει αποδειχθεί και το λένε οι επιστήμονες το λέει η βιβλιογραφία ότι η μάχη των πανδημιών πρωτίστως κρίνεται στην κοινότητα, στην πρόληψη δηλαδή της διασποράς του ιού στο γενικό πληθυσμό και στοχευμένη πρόληψη στην παρέμβαση, στην έγκαιρη και αποτρεπτική πρόληψη στις εστίες υπερμετάδοσης, που είναι πια οι μεγάλοι χώροι εργασίας, οι κλειστοί χώροι εργασίας, τα πολυκαταστήματα, τα εργοστάσια, οι κλειστές δομές, τα Camp τα προσφυγικά οι καταυλισμοί των Ρομά , τα Γηροκομεία, τα στρατόπεδα, οι Φυλακές και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία. Δευτερογενώς είναι η ενδοοικογενειακή διασπορά και σε αυτούς τους κρίσιμους κρίκους δεν έχει εστιαστεί η προσπάθεια με συστηματικό και προληπτικό τρόπο, ο ΕΟΔΥ μέχρι στιγμής συνήθως παρεμβαίνει όταν έχω μία συρροή κρουσμάτων, πυροσβεστικά και άρα αναποτελεσματικά.

Για τα Νοσοκομεία, όπως είπε “η απάντηση δεν μπορεί να είναι η συνεχής “covid-οποίηση” δεν μπορεί να είναι μονόδρομος το να μετατρέψουμε όλα τα κρεβάτια του ΕΣΥ σε κρεβάτια covid διότι αυτό παράγει τρομερές παρενέργειες, βρίσκεται κόσμος με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα χωρίς φροντίδα και ήδη έχουμε αναστρέψιμους θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποκοπεί από άλλα νοσήματα. Μάλλον για την κυβέρνηση το στοίχημα ήταν να μην εκτεθεί στη διαχείριση των ασθενών με covid. Το στοίχημα το από την άποψη της Δημόσιας Υγείας θα έπρεπε να ήτα να συνδυαστεί η φροντίδα των ασθενών covid, με όλη την υπόλοιπη φροντίδα και την κάλυψη των αναγκών υγείας των ανθρώπων που δεν νοσούν από τον κορωνοϊό. Ο στόχος αυτός έχει χαθεί ήδη από το δεύτερο κύμα. Δεν βλέπω καμία αγωνία από την πλευρά του υπουργείου για το τι θα γίνει με τα ραντεβού τα οποία αναβάλλονται, τι θα γίνει με τα χειρουργεία που αναβάλλονται και τα οποία αναβάλλονται με οδηγία και με ευθύνη του υπουργείου, 80 % πάνε πίσω κρίσιμες παρεμβάσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων. Και υπάρχει και ένα στοιχείο που εγώ το λέω παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος, όπου δηλαδή χωρίς να ιδιωτικοποιείται επίσημα όταν το σύστημα υγείας δεν μπορεί να καλύψει ανάγκες των ανθρώπων και η διέξοδος είναι να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα και να επιβαρυνθούν οικονομικά, αυτό το πράγμα λέγεται έμμεση ή παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος, μια προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κλινικών. Υπάρχει πολιτική επιλογή να μείνει ο ιδιωτικός τομέας covid free, να μην έχει εμπλοκή στην πανδημία και να συνεχίσει αυτή την περίοδο που το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας να συνεχίσει να βγάζει κέρδος”.

Όπως τόνισε επίσης, “εγώ δεν λέω ότι για την έξαρση της πανδημίας φταίει η ελληνική κυβέρνηση αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, είμαστε στο τρίτο κύμα παντού. Κάθε χώρα έχει τις δικές της αντοχές, είναι άλλες αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού συστήματος υγείας, ιδιαίτερα από μετά από μία δεκαετία μνημονίων, περικοπών, λιτότητας και άλλες προφανώς των άλλων αναπτυγμένων χωρών. Σε μία χώρα που προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της από την προηγούμενη οικονομική κρίση, έπρεπε να υπάρξει πρόνοια εμπροσθοβαρών παρεμβάσεων και στην οικονομία και στο σύστημα υγείας για να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να περιφρουρήσουμε την όντως καλή εξέλιξη και καλή πορεία της πανδημίας στο πρώτο κύμα, εμείς κάναμε το ακριβώς αντίθετο. Προσπάθησε να θριαμβολογήσει κυβέρνηση και να καρπωθεί πολιτικά το αποτέλεσμα της προσπάθειας της κοινωνίας στην πρώτη φάση χαλάρωσε με πραγματικά εξοργιστική ανευθυνότητα τα πράγματα, υποτίμησε τον κίνδυνο, δεν προετοίμασε τίποτα και πήγαμε στη γνωστή έκφραση και την τραγωδία του δεύτερου κύματος με τους χιλιάδες θανάτους ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Και τώρα χωρίς να γίνει μία σοβαρή αποτίμηση των λαθών και των ανεπαρκειών και να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, πάμε στο τρίτο κύμα, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια γραμμή, νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.

Για το ζήτημα των εμβολίων, είπε ότι “είναι η πιο αισιόδοξη και ελπιδοφόρα εξέλιξη αυτή την περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο με το θέμα των ανεπαρκειών λόγω ευρωπαϊκών χειρισμών. Και εδώ είναι και η πρόταση που έχουμε για τη δυνατότητα μεγαλύτερη παραγωγικής αλυσίδας, γραμμή που δεν υιοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί έχει εμμονή με την προστασία και τα προνόμια των μεγάλων πολυεθνικών φαρμάκων, τα οποία δεν θέλει να θίξει επ’ ουδενί, παρότι διανύουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 100 χρόνων σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης υπάρχουν και προβλήματα στην οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας, κάτι που ισχύει και στο Λασίθι με τη μη αξιοποίηση όλων των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υπάρχει κόσμος που πρέπει να μετακινείται για να εμβολιαστεί και αυτό δεν είναι σωστό”.

Όπως είπε είναι λάθος τα Νοσοκομεία να λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα. “Αυτό είναι δουλειά της πρωτοβάθμιας φροντίδας, δεν έγινε αυτό σχεδιασμένα, δεν υπήρξε καμία πρόνοια για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό σε συνεργασία με το “Βοήθεια στο σπίτι” για να εμβολιαστούν κατάκοιτοι άνθρωποι, ανήμποροι που έχουν σοβαρά νοσήματα και δεν πρέπει να μετακινούνται”.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας “που αφορά την επόμενη μέρα και δεν επικεντρώνεται μόνο στη διαχείριση πανδημίας”, αναλύοντας τους βασικούς του άξονες και τα κύρια σημεία.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα με τον Δ. Κουφοντίνα και τις δηλώσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα που ξεσήκωσαν αντιδράσεις, ο κ. Ξανθός είπε πως “εδώ έχουμε να κάνουμε με μία απεργία πείνας η οποία εξαιτίας της αδιαλλαξίας που δείχνει κυβέρνηση και αυτή η αδιαλλαξία έχει είναι ιδεολογικά φορτισμένη δυστυχώς, οδηγείται σε απώλεια ζωής και αυτό δεν είναι απλό, δεν έχει συμβεί ποτέ στη χώρα μας και έχει να συμβεί δεκαετίες στην Ευρώπη, είναι λοιπόν μία εξέλιξη τραυματική κατά την άποψή μου για τη δημοκρατία μας, εάν αυτό δεν συνειδητοποιηθεί και προσπαθούμε τώρα με διάφορου τύπου επιχειρήματα και νομικισμούς να απαξιώσουμε ας πούμε μία κίνηση απόγνωσης που προέρχεται από έναν άνθρωπο για το αυτονόητο, δηλαδή να έχει ίση μεταχείριση όπως και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι ανεξάρτητα από το τα εγκλήματα τα οποία έχει κάνει για οποία έχει καταδικαστεί και είναι χυδαίο πραγματικά να προσπαθεί η κυβέρνηση και οι επικοινωνιολόγοι της αυτή την περίοδο να πουν ότι όσοι ζητούν να αντιμετωπιστεί με ανθρωπισμό και με ανεκτικότητα η περίπτωση Κουφοντίνα, σημαίνει ότι συμφωνούν με τον Κουφοντίνα στην επιλογή του να σκοτώνει. Δεν πρέπει να ξεπεραστεί το όριο του θανάτου, δεν πρέπει η ιατρική επιστήμη να αναλάβει μία ευθύνη που δεν της αναλογεί γιατί πάει και η εισαγγελική απόφαση και η κυβέρνηση πάει να κρυφτεί πίσω από αυτό”.

Στην ερώτηση εάν ο ίδιος θεωρεί ότι ο Δ. Κουφοντίνας εκβιάζει, ο κ. Ξανθός απάντησε πως “ένας άνθρωπος που διεκδικεί ίση μεταχείριση σαν φυλακισμένος, κατά την άποψή μου δεν εκβιάζει και μάλιστα βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μία προσπάθεια να ξεπεραστεί αυτή η αδιαλλαξία που μέχρι στιγμής έχει η κυβέρνηση, της το ζητάει το σύνολο του πολιτικού συστήματος πλην σχεδόν της ΝΔ, το ζητάει Η ένωση δικαστών και εισαγγελέων, το ζητάνε δικηγόροι, το ζητάνε πανεπιστημιακοί, το ζητάνε άνθρωποι από την Ευρώπη, διανοούμενοι, ανθρωπιστικές οργανώσεις, δεν είναι ένα μπλοκ το οποίο ας πούμε έχει συγκεκριμένο πρόσημο ιδεολογικό. Πρέπει πραγματικά να πείσουμε ότι η δημοκρατία μας, αυτή η Δημοκρατία η οποία έχει λήξει το θέμα της τρομοκρατίας και δεν υπάρχει καμία ανοχή και καμία επιρροή των απόψεων της τρομοκρατίας και αυτό ήθελε να πει και ο κ. Δρίτσας. Αυτό ήθελε να πει, ότι η τρομοκρατία και η 17 Νοέμβρη απέτυχε να επηρεάσει την κοινωνία και να δημιουργήσει κλίμα. Όλο το μιντιακό σύστημα εστιάζει όχι στην εκτόνωση αυτής της κρίσης αλλά σε μία δήλωση ατυχή, προβληματική, ελλιπή, όπως θέλετε πείτε την, που βεβαίως ανασκευάστηκε. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει λάθος ανάγνωση της συγκυρίας και θα ενισχύσει τα αντανακλαστικά του νόμου και της τάξης και του αυταρχισμού και της καταστολής, αυτό πιστεύει η κυβέρνηση εάν έχουμε το απευκταίο σενάριο και αν πυροδοτηθούν άλλες αντιδράσεις, κλπ. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος προσέγγιση, δεν θέλουμε ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας, να προστεθούν επιπλέον προβλήματα στο ίδιο επιβαρυμένο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα”. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com