Ο Ανδρέας Ξανθός στο Λατώ fm: “Η κυβέρνηση έδωσε πρώτη ‘σήμα’ χαλάρωσης επηρεάζοντας και τους πολίτες, η ευθύνη δεν είναι μόνο ατομική – Με ατζέντα ΔΝΤ και χωρίς αναφορά σε ‘δημόσιο σύστημα υγείας’ το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη”

Για την αντιμετώπιση μέχρι τώρα της πανδημίας, τα μέτρα που απαιτούνται για την επόμενη μέρα στην οικονομία και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μίλησε στον αέρα της εκπομπής “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την σημερινή του επίσκεψη στην Ιεράπετρα.

Όπως είπε: “κοινός τόπος είναι ότι μετά την πρώτη φάση της πανδημίας και το lockdown όπου η χώρα τα πήγε αρκετά καλά και αποφύγαμε να ζήσουμε μία γενική τραγωδία όπως άλλες χώρες, θεωρούμε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης υπήρξε ένα σήμα χαλάρωσες και αμεριμνησίας.

Έγιναν πολλά λάθη, υπήρχαν παλινωδίες, αντιφάσεις στους χειρισμούς και θεωρώ ότι η ίδια η κυβέρνηση έδωσε το πρώτη αυτή το σήμα της χαλάρωσης που επηρέασε στη συνέχεια και τη συμπεριφορά των πολιτών. Υπήρξαν λάθη μεγάλα και στην πολύ πρόωρη κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στα πολυκαταστήματα και στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων στα τραπέζια, στα καταστήματα εστίασης  και τα προβλήματα που υπήρχαν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας έπρεπε να γίνει αλλά τηρώντας όρους και πρωτόκολλα, ελέγχοντας στις πύλες εισόδου μεγαλύτερο κομμάτι επισκεπτών και υπήρχε καλύτερη εποπτεία σε τοπικό επίπεδο, ο ΕΟΔΥ έχει μια πολύ συγκεντρωτική δομή και δεν μπορεί από την Αθήνα να εποπτεύσει έγκαιρα όταν εμφανίζονται μικρο-εστίες ανά την Ελλάδα.

Όπως τόνισε “εμείς δεν δαιμονοποιούμε την έξαρση των κρουσμάτων, ούτε θεωρούμε ότι έχει αποκλειστικά την ευθύνη η κυβέρνηση για αυτό, εμείς στηρίξαμε τη λογική των περιοριστικών μέτρων, την  υγειονομική στρατηγική της χώρας η οποία είχε χαραχθεί από την αξιόπιστη ομάδα των εμπειρογνωμόνων, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αναδεικνύουμε και τα λάθη και τα κενά. Χρειάζονται καλύτερα αντανακλαστικά αυτή την περίοδο και η χθεσινή επανεμφάνιση του κ. Τσιόδρα δίνει με μεγάλη σαφήνεια το μήνυμα της σοβαρότητας της κατάστασης και να υπάρξει αυστηροποίηση και μία μεγαλύτερη εγρήγορση και του κράτους και φυσικά και των πολιτών.

Χαρακτήρισε “προβληματική την τάση της κυβέρνησης να υπερτονίζει την ατομική ευθύνη, η ίδια πρέπει κατά την άποψή μας πρωτίστως να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της αυτό τον καιρό και να πείσει τους πολίτες ότι τα μέτρα τα οποία εισηγούνται οι επιστήμονες και η ίδια αποφασίζει είναι πραγματικά αυτά που απαιτούνται να χρειάζεται περισσότερη πειθώ σε αυτή τη φάση”.

Οι πολίτες πρέπει να πειστούν για την ανάγκη να τηρούν τα μέτρα, να λαμβάνονται προφυλάξεις και όχι να επικρέμμεται η απειλή των προστίμων και να υπάρχει λογική της επιβολής, χρειάζεται κλίμα συναίνεσης. Η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό έχει δηληρηριάσει το πολιτικό κλίμα τον τελευταίο καιρό, με ένα κλίμα πόλωσης, διχασμού και τοξικότητας, με παραπομπές, προανακριτικές, διώξεις εισαγγελέων, στόχευση στελεχών της Αντιπολίτευσης”. 

Για την επόμενη μέρα και τη στήριξη της οικονομίας, τόνισε ότι “εκεί η μπάλα έχει χαθεί τελείως  η κυβέρνηση αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων, υποτίμησε ιδιαίτερα τον κίνδυνο μιας υφεσιακής πορείας, μιας δραματικής υποχώρησης του ΑΕΠ, των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος των ανθρώπων. Στην κυβέρνηση άρεσε περισσότερο να επαναπαύεται στις δάφνες της και να δείχνει μία αυταρέσκεια και μία αλαζονεία ότι τα πήγε καλά στην υγειονομική διαχείριση της κρίσης. Δεν παρενέβη έγκαιρα στην οικονομία, δεν στήριξε εμπροσθοβαρώς το εισόδημα, την μικρομεσαία επιχείρηση, την καταναλωτική δυνατότητα των ανθρώπων”. 

Αναφέρθηκε στις προτάσεις και το κοστολογημένο όπως είπε πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι” για όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, ενώ σχολιάζοντας το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία, ο κ. Ξανθός τόνισε πως “έχει πολύ εμφανή νεοφιλελεύθερα στοιχεία, είναι ένα σχέδιο βγαλμένο από τους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με ιδιωτικοποίηση επικουρικής ασφάλισης, διευκόλυνση φορολογική των μεγάλων επιχειρήσεων, συμπίεση του εργασιακού κόστους, αναδιοργάνωση προς μια πιο αγοραία κατεύθυνση του κοινωνικού κράτους.

Όπως διάβασα υπάρχουν δύο σελίδες για τον τομέα της υγείας και δεν υπάρχει η λέξη ‘δημόσιο σύστημα υγείας’, μιλάει γενικά και αόριστα για σύστημα υγείας. Η φιλοσοφία του σχεδίου αυτού ότι διευκολύνουμε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στο δημόσιο τομέα, δίνουμε χώρο σε ιδιώτες επενδυτές στην αγορά στις ασφαλιστικές εταιρείες. Κάτι που είναι τελείως αναντίστοιχο με τις ανάγκες οι οποίες έχουν αναδειχθεί την περίοδο της πανδημίας.

Το καθολικό αίτημα της κοινωνίας είναι να υπάρξει γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ και των ανθρώπων του και των δομών του, των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με πιο αξιόπιστο τρόπο τις προκλήσεις και της
πανδημίας στην επόμενη φάση αλλά και τις καθημερινές ανάγκες φροντίδας υγείας”.

Αναφερόμενος για την ενίσχυση του ΕΣΥ από την έναρξη της πανδημίας, ανέφερε πως “υπό την πίεση της πανδημίας η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει μια αλλαγή οριακή ρητορικής στο θέμα της υγείας. Αυτό όμως σημαίνει πλάνο μονίμων προσλήψεων γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού, σημαίνει πλάνο αναβάθμισης υποδομών και εξοπλισμού, σημαίνει σύγκριση με τους όρους της Ευρώπης στις δημόσιες δαπάνες Υγείας, κάτι τέτοιο δεν έχει καταθέσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και δεν το συζητά”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com