Για το νέο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό μίλησε στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο εργατολόγος και πανεπιστημιακός Αλέξης Μητρόπουλος.
Όπως είπε “320 με 350.000 κόσμου, όχι παραπάνω, θα δουν αύξηση στις εποικουρικές και στις κύριες συντάξεις. Από τους 250.000 δικαιούχους επικουρικών αυτοί θα πάρουν διορθωμένη σύνταξη και τα αναδρομικά των μηνών από τον Οκτώβριο του ’19 μέχρι να ψηφιστεί και να αρχίσει ο Νόμος. Και μία μικρότερη κατηγορία θα δει αύξηση στις κύριες συντάξεις λόγω των ποσοστών αναπλήρωσης”.
“1.200.000 κόσμου θα πάρει αυξήσεις, θα τις διαβάσει και ουδέποτε θα τις εισπράξει, γιατί συμψηφίζεται η αύξηση από τη δικαστική απόφαση με το ‘κουτάκι’ της προσωπικής διαφοράς.
“Ένα εκατομμύριο επιτηδευματιών, επιστημόνων, εμπόρων, κοκ, θα έχουν αύξηση στην πρώτη σκάλα κλίμακας εισφορών κατά 35 ευρώ το μήνα, καλούνται δηλαδή αναδρομικά να πληρώσουν αυξημένες εισφορές για επικουρική και κύρια σύνταξη, για ασθένεια, κλπ”.
“Επίσης 1,5 περίπου εκατ. παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι που έχουν ασφάλιση 9.000 ένσημα μέχρι 30 χρόνια θα χάσουν και δεν θα πάρουν ούτε τώρα ούτε ποτέ στο μέλλον αύξηση”.
Σύμφωνα με το Γενικό Επίτροπο Επικρατείας στο Ελεγκτικό συνέδριο κ. Νικητάκη “ο Νόμος Βρούτση είναι απολύτως ίδιος με το Νόμο Κατρούγκαλου”.
Αναφορικά με την έκθεση βιωσιμότητας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, τονίζει πως “η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού στηρίζεται στη μακάβρια παραδοχή ότι θα ‘εξαφανιστούν 2.5 εκ. Έλληνες, στο ότι θα συρρικνωθεί ο πληθυσμός κατά 2,5 εκατομμύρια – είναι απαράδεκτο, είναι ντροπή και αθλιότητα. Υπήρξα και εγώ μέλος του Κοινοβουλίου, είναι ντροπή τους να έχουν τέτοια αναλογιστική μελέτη”.
“Η δεύτερη παραδοχή της μελέτης Βρούτση” αναφέρει “είναι ότι θα χάσουν οι συνταξιούχοι την μάχη των αναδρομικών – πού το ξέρει αυτό; Ντρέπομαι ως καθηγητής και ως Έλληνας που έχουν τέτοια μελέτη βιωσιμότητας. Σε καμία χώρα του πλανήτη δεν υπάρχει ασφαλιστικό που να στηρίζεται στη φυσική εξάλειψη του έθνους για να σωθούν οι χαμηλές συντάξεις. Χθες πανηγύριζαν όλοι για την μελέτη αυτή, ή δεν διαβάζουν ή είναι μέσα στην κοινοβουλευτική εξαθλίωση”.
Αναφερόμενος στο κομμάτι της διαδοχικής ασφάλισης, τόνισε ότι υπάρχει θετική εξέλιξη “αφού μέχρι τώρα στον τελευταίο φορέα από τον οποίο έπαιρνε σύνταξη έπρεπε να είχε 1.500 ένσημα, αυτά γίνονται 1.000 και ενώ έπρεπε την τελευταία 5ετία να έχει 500 τώρα γίνονται 300, άρα στη διαδοχική ασφάλιση έχουμε καλύτερη ρύθμιση”.
Αναφορικά με τον e- ΕΦΚΑ σημείωσε πως “καταργεί το επικουρικό ταμείο και το πάει στον ΕΦΚΑ, ήξερα χρόνια ότι δανειστές και ΤΡΟΙΚΑ ήθελαν να καταργηθεί επικουρική και ΕΦΑΠΑΞ, φοβάμαι να μην υποκρύπτεται αυτή η κακή θέση των δανειστών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει ένα ταμείο όπου θα εντάξει μέσα και τα επικουρικά. Εμείς εκφράσαμε την ανησυχία ότι η κατάργηση του ΕΤΕΑΕΠ ίσως κρύβει τον κίνδυνο μελλοντικής κατάργησης επικουρικών και εφάπαξ”.
“Το ότι αφήνει μεταξεταστέους τους μισούς και πλέον συνταξιούχος που έχουν 30 και πλέον χρόνια χωρίς αύξηση, είναι το πιο σκληρό και μελανό σημείο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου” κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος.
Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση: