Ο Αλέξης Μητρόπουλος στο Λατώ fm: “Εάν τα σκληρά μέτρα συνεχιστούν και μετά την κρίση όπως εξετάζουν κάποιοι, η Ελλάδα θα γίνει ‘Ελ Ντοράντο’ πάμφθηνης εργασίας και εκμετάλλευσης εργασιακών δικαιωμάτων”

Για την επικείμενη απόφαση – σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα” – του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ανατρέποντας έτσι την προηγούμενη απόφασή του με την οποία είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους και για τα εργασιακά μέτρα  στη χώρα μας ελέω της κρίσης του κορωνοϊού, μίλησε στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο εργατολόγος και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) Αλέξης Μητρόπουλος.

Όπως ανέφερε, ο κ. Βρούτσης είχε προσφύγει για να μπλοκάρει τα αναδρομικά που η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ είχε επιδικάσει Το ίδιο δικαστήριο για το ίδιο θέμα είχε ζητήσει να ξαναποφασίσει προσδοκώντας να ανατρέψει την απόφασή του με αριθμό 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε δικαιώσει αμετάκλητα όλους τους συνταξιούχους και είχε επιδικάσει αναδρομικά όλων των ετών από το 2015 μέχρι σήμερα. Τελικά, ανετράπη η απόφαση αυτή που είχε ληφθεί υπέρ των συνταξιούχων το 2015 – και είπε αντί για 5 χρόνια αναδρομικά και την επαναφορά δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα όλων των συνταξιούχων για όσο διάστημα ζουν, απεφάνθη να πάρουν μόνο 11 μηνών αναδρομικά μέχρι την ψήφιση του νόμο Κατρούγκαλου (δηλαδή Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) μόνο οι συνταξιούχοι που έχουν ασκήσει αγωγή”.

Όπως τόνισε “2,5 εκ. και πλέον συνταξιούχοι ή οι οικογένειές τους δικαιούνται κατά μ.ο. 1.500-2.000 ευρώ ο καθένας για τα αναδρομικά των 11 αυτών μηνών, ανεξαρτήτως εάν έχουν κάνει ή όχι αγωγή, αυτή είναι η υποχρέωση της Πολιτείας. Σύμφωνα με υππολογισμούς της Ένωσής μας όλοι οι συνταξιούχοι δικαιούνται κατά μ.ο. 2.000 ευρώ. 

Με την εξέλιξη αυτή εν μέρει οι συνταξιούχοι στο “μικρό πακέτο” δικαιώθηκαν και αφού διαβάσουμε την απόφαση μπορεί να συνεχίσουμε τις προσφυγές μας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, είναι πολλά τα χρήματα που έχουν πάρει από τους συνταξιούχους και θα θέλαμε να διεκδικήσουμε περαιτέρω και τα υπόλοιπα χρήματ”.

Για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την κρίση του κορωνοϊού, είπε πως “η κυβέρνηση έχει λάβει σκληρά μέτρα εναντίον των εργαζομένων και εύχομαι να μην τα κρατήσει παγίως. Πολλοί εργοδότες ‘παίζουν’ με την ιδέα να παραμείνει η τηλεργασία, η μερική απασχόληση και όλες αυτές οι με χαμηλό μισθό εργολαβίες που έχουν ψηφιστεί. Εύχομαι να μην ανοίξει η όρεξη και των κυβερνητικών και κάποιων κύκλων της εργοδοσίας να μείνουν μόνιμα αυτοί οι θεσμοί που δημιουργούν κλίμα φθηνότερης απασχόλησης και χαμηλότερων μισθών. Μας φοβίζει ότι κάποιοι παίζουν με την ιδέα να μείνουν και μετά την κρίση τα ίδια μέτρα. Με κάποιες προτάσεις που βλέπω στα επίσημα έγγραφα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ)  και άλλων εργοδοσιών, βλέπω ότι ορισμένοι παίζουν με την ιδέα να έχουν στοιχεία μονινότητας κάποιες από τις σκληρές, αντεργατικές αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση – η αναστολή της εργασιακής σχέσης, η μεταφορά από μια επιχείρηση σε άλλη του ίδιου εργοδότη χωρίς να ερωτάται ο εργαζόμενος. Είναι σκληρά μέτρα που αν συνεχίσουν η χώρα μας θα μετατραπεί σε ‘Ελ Ντοράντο’ πάμφθηνης εργασίας και εκμετάλλευσης εργασιακών δικαιωμάτων”.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βρούτση ότι τα μέτρα δεν θα παραμείνουν μετά την κρίση τόνισε πως “ο ίδιος έλεγε ότι θα καταργήσει τον Νόμο Κατρούγκαλου αλλά προχθές προσέφυγε στο ΣτΕ υπεραμυνόμενος του νόμου για να μην δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Με όχημα το Νόμο Κατρούκαλου, είπε να μην δοθούν τα αναδρομικά των δικών του περικοπών του 2012, άρα ο κ. Βρούτσης δεν είναι και η πιο έγκυρη φωνή της κυβέρνησης αναφορικά με τα μέτρα”. 

Πρόσθεσε πως “η κυβέρνηση τα πήγε καά με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ενώ και ο λαός μας, που είναι φοβισμένος και χρεοκοπημένος, έδειξε σύνεση και ψυχραιμία. Επίσης, οφείλουμε πολλά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που πολλοί τα προηγούμενα χρόνια τους έβριζαν ως ‘φακελάκηδες’, ως ανήμπορους, φαύλους, για αυτό και τους έδιωχναν στο εξωτερικό, δεν υπάρχει άλλη χώρα στον πλανήτη που στη διάρκεια των μνημονίων να έχει διώξει τόσους υγειονομικούς”.

“Ας επλίσουμε οι ζοφερές και μαύρες προβλέψεις ΔΝΤ και διεθνών Οργανισμών να διαψευστούν και να πάμε σε μια ήπια ύφεση το 2020 και να πάμε έπειτα σε καλύτερες καταστάσεις”.

Ακούστε εδώ τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com