Ο Αγιονικολιώτης γιατρός του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” Χρ. Νίχλος στο Λατώ fm: “Στη Βόρεια Ελλάδα βιώνουν καταστάσεις πολέμου και γιατροί ακόμη περιμένουν για να τοποθετηθούν – Το δημόσιο σύστημα υγείας απέδειξε την αξία του και απαιτεί ενίσχυση – Πυρετώδεις οι ετοιμασίες για το σχεδιασμό των εμβολιασμών”

Για την κατάσταση με την πανδημία, το προσωπικό και τη στελέχωση των Νοσοκομείων και γενικότερα για όλα όσα αφορούν τον κορωνοϊό, μίλησε ο Αγιονικολιώτης Παθολόγος ιατρός του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” Χρήστος Νίχλος στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό.

Όπως είπε, η κατάσταση έχει μία τάση σταθεροποίησης, “αν και υπάρχουν αρκετοί ασθενείς και στην κλινική και στην ΜΕΘ του κορωνοϊού”.

Η λειτουργία του Νοσοκομείου όπως και άλλων Νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό επηρεάστηκε, όπως είπε, την περίοδο του β΄ κύματος από το βάρος που έπεσε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ πήγαν πίσω χειρουργεία όχι επείγοντα να γίνουν άμεσα και όχι αυτά από τα οποία κρίνεται η ζωή ενός ασθενούς.

Αναφορικά με την ενίσχυση των Νοσοκομείων με προσωπικό, ο κ. Νίχλος είπε πως αν και έχουν γίνει βήματα κυρίως στο κομμάτι της Εντατικής Θεραπείας όπως έχουν γίνει βήματα και στο υλικοτεχνικό κομμάτι, “υπάρχουν εντούτοις ακόμη ζητήματα και τμήματα που υπολειτουργούν, όπως και πριν την πανδημία, και αυτή τη στιγμή ‘αιμορραγούν’ γιατί εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί από αυτά σε τμήματα που αφορούν ασθενείς με κορωνοϊό.

Όπως είπε, παρατηρείται “μία σημαντική κωλυσιεργία, προσλήψεις που έχουν γίνει εδώ και κοντά 2 μήνες δεν ολοκληρώνονται με την τοποθέτηση του προσωπικού λόγω γραφειοκρατίας. Δεν γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα να μιλάμε για εκατόμβες θυμάτων, για καταστάσεις πραγματικού πολέμου, καταστάσεις που συζητούσαμε στην Ιταλία στο πρώτο κύμα, όπως μας λένε συνάδελφοί μας και παρόλα αυτά άνθρωποι να παραμένουν σε κατάσταση αναμονής για να διοριστούν σε θέση Πνευμονολόγου, Παθολόγου, οτιδήποτε, χωρίς αυτά να γίνονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 10-15 γιατροί εθελοντές που πάνε από την Αθήνα να συνδράμουν, τι να κάνουν; 

Για το θέμα των ΜΕΘ, ο κ. Νίχλος είπε “πως παρατηρώ μεγάλο ζήλο πολλών, για το πώς γίνεται να διασωληνώνεται κάποιος εκτός ΜΕΘ, κλπ. Αυτά ήταν πράγματα που τα ζούσαμε καθημερινά και προ κορωνοϊού εδώ και πολλά χρόνια. Κι αυτό γιατί δεν υπήρχαν ΜΕΘ, γιατί όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν φροντίσει να διαλύσουν την δημόσια υγεία. Τώρα πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε όσα κρεβάτια πρέπει να έχει μία σύγχρονη χώρα 11 εκατομμυρίων όπως η Ελλάδα. Τώρα με τις προσθήκες που έχουν γίνει, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε σε έναν καλό βαθμό τις ανάγκες χωρίς την πανδημία. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήμασταν οριακότατα, για τη Νότιο Ελλάδα και φάνηκε αυτό”. 

Τόνισε επίσης πως “ξέρω ότι και ο κόσμος και εμείς και όλοι μας έχουμε κουραστεί, εκτιμώ προσωπικά ότι τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα. Και θα πρέπει αυτά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να συνεχιστούν, θα ήταν θεωρώ λάθος να υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού του κόσμου στις γιορτές, είτε σε εκκλησίες, είτε σε χώρους εορτασμού, ας κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή”.  

 Αναφορικά με το εμβόλιο, τόνισε ότι “θα είναι ένα καλό βήμα προς την αποκλιμάκωση για να προχωρήσουμε παρακάτω, τα μέτρα θα αρθούν όταν εμβολιαστεί και ανοσοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Είναι σίγουρο ότι ανοσοποίηση όλο του πληθυσμού δεν θα έχουμε, κανένα εμβόλιο δεν το έχει καταφέρει. Οι παρενέργειες θα φανού, όπως σε όλα τα φάρμακα και όλα τα εμβόλια, όταν θα αρχίσει να υπάρχει μαζικός εμβολιασμός”.

Ήδη, πάντως, όπως είπε, έχουν αρχίσει πυρετώδεις διαδικασίες για το σχεδιασμό του εμβολιασμού και στον “Ευαγγελισμό”.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι σταθερή η κατάσταση της υγείας του υπουργού Ναυτιλίας και βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, που εδώ και δύο περίπου εβδομάδες νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του “Ευαγγελισμού”.

Ο ίδιος ευχήθηκε “κουράγιο σε όλους, κουράγιο στους συναδέλφους που δοκιμάζονται στη Βόρεια Ελλάδα” και τόνισε ότι “νομίζω ότι όλοι έχουν καταλάβει πόσο τεράστιο ζήτημα και πόσο σημαντικό είναι να ενισχύσουμε πραγματικά και να απαιτήσουμε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Αν κάτι μας έσωσε από αυτή την ιστορία και εμάς και όλες τις χώρες, ήταν τα δημόσια συστήματα υγείας, κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να επωμιστεί αυτό το βάρος και την ευθύνη”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com