Ένα μόνο “Κέντρο Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ” για όλη την Κρήτη στα Χανιά! Μαρία Γλυνιαδάκη “Ευελπιστούμε ότι  θα αυξηθούν  τα Κέντρα Ημέρας γιατί ο αριθμός των ανοϊκών ολοένα και αυξάνεται”.

Παγκόσμιος μήνα της νόσου Αλτσχάιμερ ο Σεπτέμβρης και το μοναδικό «Κέντρο Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ» στην Κρήτη στα Χανιά πραγματοποιεί ενημερωτικές δράσεις και δωρεάν τεστ μνήμης σε διάφορες περιοχές του Νομού με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης. Η  κοινωνική λειτουργός του Κέντρου   Μαρία Γλυνιαδάκη μιλώντας στην εκπομπή της Δέσποινας Κουτάντου «Ναι μεν αλλά» αναφέρθηκε στην Νόσο, τις  δράσεις του Κέντρου και την ανάγκη λειτουργίας και άλλων Κέντρων στην Κρήτη όπως χαρακτηριστικά είπε: «Βασικό  χαρακτηριστικό γνώρισμα της Νόσου είναι η δυσκολία στην πρόσφατη μνήμη. Η νόσος χωρίζεται σε τρία στάδια το Αρχικό το Μεσαίο και το Τελικό. Στο Αρχικό Στάδιο τα συμπτώματα είναι πάρα πολύ ήπια σε σημείο που πολύς κόσμος μπορεί να  δικαιολογεί τα συμπτώματα να μην τα αναγνωρίζει να μην του δίνεις σημασία με λίγα λόγια. Οπότε είναι λίγο δύσκολο το αρχικό στάδιο στο να το αντιληφθούμε και να τρέξουμε εγκαίρως τον ειδικό. Στο Μεσαίο  Στάδιο τα συμπτώματα είναι πλέον πιο έντονα  και συνήθως τότε πάμε στο γιατρό, σε νευρολόγο ή  ψυχίατρο και ελέγχουμε τη μνήμη μας. Το Τελικό Στάδιο το οποίο έχει να κάνει με το γνωστικό και μόνο επίπεδο, δεν έχει να κάνει, ας πούμε, το ότι πρέπει οπωσδήποτε ο ασθενής να είναι κατάκοιτος, μπορεί να είναι καθόλα περιπατητικός απλώς γνωστικά πια να έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ που να μην μπορεί να εκφραστεί, να μιλάει μονολεκτικά ή και καθόλου.
Δεν αυτοεξυπηρετείται, χρήζει 24 ώρες επίβλεψης και φροντίδας.
Το Κέντρο Ημέρας το  δικό μας είναι  το μοναδικό στην ΚρήτηΕυελπιστούμε ότι  θα αυξηθούν  τα Κέντρα Ημέρας γιατί η  ανάγκη υπάρχει, ο αριθμός των ανοϊκών ολοένα και αυξάνεται.
Στην Ελλάδα οι ανοϊκοί θα φτάνουν  μέχρι το 2050 στην Ελλάδα στους 354.000. Το ετήσιο κόστος στην Ελλάδα για τους ανοϊκούς  ασθενείς είναι 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα τελευταία δύο χρόνια μέσω ΚΕΠΑ δίνεται κάποια πιστοποίηση αναπηρίας και δίνεται από τα ταμεία κάποιο βοήθημα δεν ξέρω όμως αν είναι αρκετό. Είναι μία γραφειοκρατική διαδικασία.
Σε μας μπορεί να έρθει  να εξεταστεί οποιοσδήποτε θεωρεί ότι είχε πρόβλημα, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη μνήμη,  γίνονται τρία ραντεβού. Το πρώτο ραντεβού είναι με την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου, όπου ο φροντιστής μόνος του δίνει ένα ιστορικό πλήρες ,Ιατρικό, οικογενειακό για τον ασθενή και μετά ακολουθούν άλλα δύο ραντεβού. Στο δεύτερο η ψυχολόγος του Κέντρου εξετάζει τον ίδιο τον ασθενή με κάποια ψυχομετρικά τεστ που εκεί φαίνεται το στάδιο της νόσου και  το  τελευταίο ραντεβού  είναι με τη γιατρό του Κέντρου που είναι Νευρολόγος Ψυχίατρος, βλέπει το αποτέλεσμα των τεστ, βλέπει μία αξονική ή μαγνητική εγκεφάλου και αιματολογικές εξετάσεις και βγαίνει η διάγνωση.  Να τονίσω ότι όλα τα ραντεβού είναι δωρεάν, δεν υπάρχει καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση για όποια υπηρεσία κι αν παρέχουμε.
Αν θέλει η οικογένεια και ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα του κέντρου,  ειδάλλως αν δεν επιθυμεί ο ασθενής ή αν πρόκειται για μία απομακρυσμένη περιοχή και δυσκολεύεται, μπορεί να χρησιμοποιήσει το κέντρο σαν ιατρείο. Δηλαδή να κλείνει το ραντεβού, να γίνεται η επανεξέταση παρακολούθηση από τη γιατρό και η ρύθμιση της αγωγής.
Από ότι γνωρίζω το Ηράκλειο κάνει προσπάθειες  για τη δημιουργία ενός Κέντρου Ημέρας» κατέληξε.

 


Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com