Για τη συνομιλία για μια σειρά ζητημάτων που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στο πλαίσιο της παρουσίας του χθες και σήμερα στο Ηράκλειο, μίλησε στην εκπομπη “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς.
“Είχαμε μία πολύ σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό παρά το βαρύ του πρόγραμμα καταφέραμε να τα πούμε για λίγο για για θέματα της επικαιρότητας του κλάδου των μηχανικών που εμπίπτουν στο χαρτοφυλάκιό του.
Ξεκινήσαμε με ένα κυρίαρχο θέμα της εποχής για τους μηχανικούς αλλά και για την κοινωνία νομίζω για όλους τους ιδιοκτήτες γης (πολλά ακίνητα μικρά) φημολογείται έντονα ότι θα καταργηθεί οικοδομησιμότητα τους δηλαδή δεν θα μπορούν να χτίζουν ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου και είναι κάτω από δύο στρέμματα που σήμερα για κάποιο λόγο έχουν την δυνατότητα οικοδόμησης.
Του εξηγήσαμε ότι θα ήταν καταστροφικό αν γίνει άμεσα, ότι είμαστε κατά της κατάργησης της οικοδομής των μικρών ιδιοκτησιών για τις οποίες τόσοι φόροι και τόσες αγοραπωλησίες έχουν γίνει όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά διαχρονικά.
Ισχύει πάρα πολλές δεκαετίες αυτό το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και θα ήταν πολύ κρίμα μία τέτοια κατάργηση να γίνει άμεσα και αιφνιδιαστικά στην εποχή της νέας κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε τώρα.
Κρατάμε από αυτά που είπε ο Υπουργός τη φράση “σταδιακά θα έρθουν οι αλλαγές” και αφού επέμεινα περισσότερο επανέλαβε “σιγά-σιγά θα γίνουν οι αλλαγές”,ελπίζουμε να το δούμε αυτό στο τελικό κείμενο και να μην έχουμε κάποιο αιφνιδιασμό.
Συζητήσαμε για θέματα που άπτονται της Προστασίας του περιβάλλοντος ξεκινώντας από τις ζώνες Natura και τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που το Υπουργείο έχει αναθέσει εδώ και καιρό σε μελετητές και δυστυχώς θα πάρει ακόμα κάποιο χρόνο. από ότι μας είπε ο υπουργός, στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα παραδοθούν. Του εξηγήσαμε ότι επειδή έχουμε πολλές τέτοιες ζώνες στην Κρήτη και μας ενδιαφέρει η προστασία τους, γιατί είναι ο περιβαλλοντικός πλούτος του νησιού, μας ενδιαφέρει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να καταρτιστούν σωστές μελέτες. Από ότι φαίνεται δεν μπορεί να γίνει κάτι πιο σύντομα, αλλά είπε ότι ειδικά θέματα που πετυχαίνουν να έχουν ολοκληρωθεί πιο γρήγορα, όπως το εν λόγο για το οποίο ήρθε της Χρυσής, θα ψηφίζονται και θα ολοκληρώνονται νωρίτερα.
Τον ρωτήσαμε για τους δασικούς χάρτες των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου που και εκεί υπάρχει καθυστέρηση, καθώς ο ο ανάδοχος έχει παραδώσει αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάποια ανάρτηση, μας είπε ότι αυτό οφείλεται και σε κάποιες αλλαγές της νομοθεσίας που ο ίδιος προκάλεσε,για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη δικαιότερη αντιμετώπιση τους από το νόμο, καθώς κάποιες εκτάσεις που στο παρελθόν με διάφορες άλλες πράξεις ήταν Κρήτη γεωργικές από αυτό το νόμο που ισχύει τώρα έπρεπε να κριθούν από τις υπηρεσίες και πιθανόν κάποιες έβγαιναν δασικές και χάνονταν περιουσίες για τους ιδιοκτήτες, αυτά να τα διορθώσει και αυτά προκαλούν μία καθυστέρηση.
Αναφερθήκαμε σε ενεργειακά θέματα, να έχει υπογράψει με το Κεντρικό Τεχνικό Επιμελητήριο ένα μνημόνιο για θέματα του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, του εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του, και πιθανόν οι ενεργειακοί επιθεωρητές να πρέπει να παίρνουν νέες εξετάσεις για την πιστοποίηση τους. Είμαστε κάθετα αντίθετοι καθώς οι ενεργειακοί επιθεωρητές έχουν τη γνώση, την κατάρτιση, την εμπειρία και του είπαμε ότι είναι άδικο να περάσουν ξανά εξετάσεις.
Μας εξήγησε ότι υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις στην αγορά, κάποιοι συνάδελφοι δεν λειτουργούν σωστά, δεν πηγαίνουν να κάνουν αυτοψίες στα κτίρια, δεν κάνουν σωστά τις ενεργειακές επιθεωρήσεις. Αυτό έχει παρατηρηθεί από το υπουργείο καθώς ελέγχονται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ενδιαφέρει η αναβάθμιση του ζητήματος αυτού.
Στη συνέχεια η συζήτηση πήγε στις ανανεώσιμες πηγές θέμα που του έθιξα ζητώντας να δοθούν κάποια κίνητρα για την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων μονάδων καθώς αυτό που παρατηρούμε είναι μεγάλης κλίμακας μονάδες, οι οποίες και σε δάση μέσα χωροθετούνται και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Μας εξήγησε ότι και οι μεγάλες μονάδες είναι απαραίτητες και βοηθούν τη χώρα να πιάσει πιο γρήγορα τους στόχους που έχει με βάση το ενεργειακό πλάνο.
Εμάς μας ενδιαφέρει να μην υπάρχει ραγδαία επέκταση και πυκνή εγκατάσταση τέτοιων μονάδων στην Κρήτη.
Του ζήτησα να έρθει ως εισηγητής σε ένα συνέδριο που σχεδιάζουμε με το Επιμελητήριο Ηρακλείου και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης με θέμα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εξόρυξης πετρελαίου νότια της Κρήτης επειδή είναι ένα θέμα για το οποίο πολλά ακούγονται αλλά δεν έχει γίνει ένα συνέδριο από όλους τους επιστημονικούς φορείς έτσι ώστε όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα να πέσουν στο τραπέζι και να ενημερωθεί ο κόσμος. Έδειξε την καταρχήν θετική διάθεση και ελπίζει με βάση το σκληρό και έντονο πρόγραμμα του να τα καταφέρει.
Το συνέδριο αρχές του φθινοπώρου καλώς εχόντων των πραγμάτων, είναι ένα καλό χρονοδιάγραμμα για ένα τέτοιο συνέδριο.
Ένα θέμα που τον αιφνιδίασε μπορώ να πω μιας και το χαρτοφυλάκιο του είναι και οι ακτές κολύμβησης η θαλάσσια στρατηγική και τα μεσογειακά θέματα, του εξήγησα ότι υπάρχει ένα θέμα το οποίο είναι μεγάλος κίνδυνος για τις θάλασσες και τις ακτές της Κρήτης, ο πολλαπλασιασμός και η εξάπλωση του λαγοκέφαλου.
Δημιουργεί κινδύνους σοβαρούς και στον ιχθυολογικό πλούτο του νησιού μας αλλά και κατ επέκταση πιθανόν στον τουρισμό αργότερα.
Ενημερώθηκε και ελπίζουμε στη συνέχεια να μπορέσει να το μεταφέρει και να παρθούν σχετικά μέτρα.
ΒΟΑΚ
Οι μελέτες έχουν φτάσει σε ένα καλό επίπεδο, απαιτούνται όμως και οι οριστικές μελέτες.
Επειδή οι μελέτες που έμειναν είναι τέτοιες που μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή σε ένα με ενάμισι χρόνο, έχουν τη δυνατότητα να είναι ολοκληρωμένες εφόσον μπουν σε προτεραιότητα από την κυβέρνηση.
Πρέπει άμεσα να επικεντρωθούμε στο θέμα της χρηματοδότησης των έργων”.