Μελισσοκόμοι Λασιθίου. O Μανώλη Μαυροπλάκης στο Λατώ fm: “Όταν ακούτε μέλι να πουλιέται 4, 5,και 7 ευρώ να ξέρετε ότι αγοράζετε σιρόπι από καλαμπόκι!”

Για την σπουδαιότητα της πρωτοποριακής  προγραμματικής σύμβασης«Αναπαραγωγή και Βελτίωση Ανθεκτικών Μελισσιών στην Κρήτη» που υπεγράφει με τον ΕΛΓΟ – “Δήμητρα” στην Περιφέρια Κρήτης , τα προβλήματα των μελισσοκόμων του νομού αλλά και τις δράσεις του συλλόγου μίλησε στην εκπομπή της Δέσποινας Κουτάντου “Ναι μεν αλλά” ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου Μανώλη Μαυροπλάκης ο οποίος μεταξύ είπε  “Την Τρίτη στο Ηράκλειο είχαμε συνάντηση οι εμπλεκόμενοι με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διάσωσης των Ελληνικών Φυλών Βασιλισσών όπου υπογράφηκε από τον κ.Αρναουτάκη και τον κ. Χνάρη η σύμβαση χρηματοδότησης του εγχειρήματος για τρία συνεχόμενα χρόνια. Έχουμε επιλέξει τη Γαύδο για να στήσουμε ένα Μελισσοκομείο με συγκεκριμένες Ελληνικές φυλές. Την Χαλκιδικιώτικη και την Cecropia (Κεκρόπια) για να πάρουμε όσο το δυνατόν πιο καθαρά χαρακτηριστικά συγκεκριμένης Φυλής. Είναι μία καινοτομία σε επίπεδο χώρας όσον αφορά την μελισσοκομία.Όταν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μετρηθούν και  ελεγχθούν θα μπορούμε να δώσουμε Βασίλισσες καθαρής ελληνικής φυλής και να μην είμαστε έρμαια φυλών από την άλλη Ευρώπη. Φανταστείτε να κάνουμε  εισαγωγή Βασίλισσας από τη Γερμανία ή από τη Γαλλία που δεν έχει πεύκο και να τις βάλουμε να δουλεύουν πεύκο και θυμάρι;   Είχαμε την καλύτερη φυλή στον κόσμο την Adami (Apis Mellifera Adami) και βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας τη δεκαετία του 80 όταν οι Κρητικοί μελισσοκόμοι  φέρανε αθρόα από  Ιταλία γενετικό υλικό με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η  μέλισσα της Κρήτης. Δεν μας τιμά να το κουβεντιάσουμε αυτό.

Στο Λασίθι το 95% είναι ερασιτεχνική μελισσοκομία και το μέλι φεύγει χέρι με χέρι. Για το 5% των παραγωγών που είναι επαγγελματίες και ζουν από την Μελισσοκομία τα προβλήματα είναι πολύ πιο σύνθετα και πολύ πιο επώδυνα.
Από την Κίνα μπαίνει το μέλι στη Βουλγαρία, εκεί «βαπτίζεται» Ευρωπαϊκών Χωρών και μετά οποιοσδήποτε έλληνας τυποποιητής  καλοπροαίρετα, εισάγει “Ευρωπαϊκό” μέλι και αφού η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η εγχώρια το επιτρέπει και αυτό συνοδεύεται με παραστατικά δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο. Όσον αφορά το κομμάτι των εξαγωγών θα έλεγα ότι είναι κρίμα για αυτή τη χώρα που έχει αυτά τα θαυμάσια προϊόντα, από την παραγωγή που είναι από 17.000 μέχρι 20.000 τόνους άντε να φεύγουν 400 με 500 τόνοι εξαγωγή.
Δεν έχουμε καλό μάρκετινγκ, δεν έχουμε κρατική βοήθεια και συμπαράσταση που να μας  οδηγεί τις δυνατές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Δεν υπάρχει οργάνωση στο θέμα της εμπορίας. Το μέλι το δικό μας πιέζεται από την Αργεντινή την μεγαλύτερη χώρα παραγωγής τον κόσμο από τη Βραζιλία, ακούστε από τι χώρες έρχονται μέλια στη χώρα μας!
Το  κράτος δεν έχει δει τη μελισσοκομία σαν ένα εθνικό προϊόν. Εμείς εδώ στην Κρήτη το είδαμε αυτό από τη δεκαετία του 90 και ο σύλλογος ο δικός μας και ο σύλλογος Ηρακλείου και κάναμε ένα ενιαίο μελισσοκομικό φορέα Κρήτης  και μέσα σε 10 χρόνια παλέψαμε και βγάλαμε ένα προϊόν το περίφημο  ΠΟΠ “Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης”.
Μια προτροπή στους Λασιθιωτες .Τον μελισσοκόμο της γειτονιάς σου και τα μάτια σου! Να προτιμάτε τον ντόπιο μελισσοκόμο και όταν ακούει στους δρόμους μέλι να πουλιέται 4, 5,6 ευρώ και 7 ευρώ να ξέρει ότι αγοράζει σιρόπι από καλαμπόκι το περίφημο αμυλοσιρόπιον. Είναι προϊόντα-μαϊμού.” κατέληξε.

Στα πλαίσια των συνεργασιών που κάνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου θα εκπαιδεύσει την επόμενη εβδομάδα  Μελισσοκόμους από την Κύπρο. Την ερχόμενη εβδομάδα στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στην Ιεράπετρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com