Με αφορμή τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μαρίνας Ελούντα Hills της εταιρείας Μirum στην περιοχή των Πλευρών που θα συζητηθεί στη αποψινή τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου το μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Η προστασία των παραλιών Αγίου Νικολάου» Μαρία Ρουκουνάκη μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και στον Νίκο Σγουρό εκθέτοντας τις θέσεις της Πρωτοβουλίας.
« Υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία δεν αναφέρονται μέσα στη μελέτη, θεωρούμε ότι είναι αρκετά ελλιπής έως πολύ ελλιπής, γιατί δεν αναφέρεται ούτε σε αυτά που προβλέπει η νομοθεσία. Θεωρούμε ότι λόγω του μεγέθους της επένδυσης θα έπρεπε να τα βάλει από μόνος του ο επιχειρηματίας και να δώσει έμφαση ώστε να προστατευθεί η περιοχή που πάει να κάνει να επένδυση.
Το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει μέσα Ακτομηχανική Μελέτη η οποία να προβλέπει τι θα γίνει στις γύρω παραλίες, όταν θα ξεκινήσει και κατά τη λειτουργία της η Μαρίνα στα Πλευρά ούτε επιπλέον μελέτες για να υπάρχει μία καλύτερη άποψη για το πώς θα διαμορφωθεί η περιοχή.
Δεν μπορούμε να απαντήσουμε εμείς αν θα δημιουργήσει προβλήματα ή αν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο αλλά δεν μπορούν να απαντήσουν ούτε αυτοί εφόσον δεν έχουν κάνει ούτε τις απαραίτητες,ούτε τις επιπλέον μελέτες που θεωρούμε θα έπρεπε να κάνουνε.
Έχουμε δει ότι λόγω της κατασκευής της δικής μας Μαρίνας στον Άγιο Νικόλαο έχουμε επιπτώσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο σε εκείνο τον κόλπο. Στην παραλία της άμμου έχει μειωθεί το πλάτος της παραλίας έχουμε τις διαβρώσεις που οδήγησαν στην κατασκευή της τωρινής παραλίας στο Γαργαδόρο, είχαμε δει παλιότερα να σπάνε τα τοιχία του νεκροταφείου και να βγαίνουν εξω μάρμαρα,έχουμε φθορές στο τοιχίο του ΕΟΤ, όλα αυτά προκλήθηκαν από τη μαρίνα του Αγίου Νικολάου.
Δεν είναι δυνατόν να μας λένε ότι φτιάχνοντας μία Μαρίνα στα Πλευρά δεν θα έχει καμία επίπτωση στο γύρω περιβάλλον και ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάποια μελέτη,δεν χρειάζεται να γίνει κάποια πρόβλεψη.
Είναι νομίζω μία πρόχειρη μελέτη η οποία δεν έδωσε τη δέουσα σημασία στο τοπικό περιβάλλον.
Νομικά πρέπει να έχει μία ακτομηχανική Μελέτη η οποία προβλέπει όλα αυτά τα φαινόμενα , αλλά πέρα από την ακτομηχανική μελέτη για να δείξει ο επιχειρηματίας ότι ενδιαφέρετε για τον τόπο και τους ντόπιους, ότι δεν τον ενδιαφέρει μόνο η επένδυση αυτή καθαυτή και μόνο το κέρδος από αυτή την επένδυση, θα έπρεπε να έχει οποιαδήποτε μελέτη θα μπορούσε να τον βοηθήσει, όπως ρεύματομετρήσεις ή μελέτες κυματισμών, που θα μπορούσε να του δώσει αποτελέσματα και να δει πώς θα διαμορφωθεί μελλοντικά το παραλιακό μέτωπο λόγω της κατασκευής αυτής της Μαρίνας.
Μας λένε ότι οι ανάγκες σε νερό της Μαρίνας θα καλυφθούν από το Δημόσιο Δίκτυο τουλάχιστον στη φάση κατασκευής ενώ στη φάση της λειτουργίας της μπορούν να καλυφθούν από το τουριστικό χωριό που θα χρησιμοποιεί αφαλάτωση, ή άλλες μεθόδους.
Άραγε η φάση της κατασκευής μπορεί να καλυφθεί από τη ΔΕΥΑΑΝ αυτό πρέπει να το απαντήσει η ίδια η Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου και να δούμε αν όντως μπορεί να καλυφθεί ή αν όντως δεν μπορεί να καλυφθεί θα πρέπει να προβλεφθεί από κάποιο άλλο μέσο.
Όλα αυτά θα πρέπει να μπούνε μέσα στη ΜΠΕ. Αν δεν μπούνε τώρα όροι δεν θα μπουν ποτέ. Αν δεν τεθούν ερωτήματα από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Περιφερειακό που ξέρουν τα προβλήματα της περιοχής δεν θα γραφτεί τίποτα από το Υπουργείο.
Οπότε είναι πάρα πολύ καίριο να μπουνε όλα τα ερωτήματα και να τεθούν όροι.
Έχουμε δώσει ένα κείμενο στη δημοσιότητα και φαντάζομαι ότι το έχουν λάβει υπόψην τους το έχουμε καταθέσει και στην ανοιχτή διαβούλευση της Περιφέρειας.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι μία τεράστια επένδυση, ξεπερνάει τα όρια του Αγίου Νικολάου και της Κρήτης έχει γεωπολιτικές επεκτάσεις οπότε δεν νομίζω ότι ακόμη και αν πούμε όχι εμείς ή αν διαφωνούμε κάθετα , μπορούμε να το σταματήσουμε.
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε κάποιους όρους.
Θα είχε νόημα κάποια στιγμή να κάτσουμε και να συζητήσουμε από ποιον γίνονται αυτές οι επενδύσεις και για ποιον γίνονται αυτές οι επενδύσεις και αν μπορεί η περιοχή να σηκώσει τέτοιες επενδύσεις, γιατί δεν έχουμε τους Φυσικούς Πόρους.
Έχουμε πρόβλημα με το νερό, έχουμε πρόβλημα με τις προσβάσεις, έχουμε πολλά θέματα τα οποία πρέπει να λύσουν πριν συνεχίσουμε να εξελίσσουμε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης” κατέληξε.