“Το Ευ στη Ζωή μας” : Λόγος, Ομιλία, Σίτιση, Κατάποση. Επηρεάζονται από την χρήση πιπίλας ή μπιμπερό;


      Τόσο οι γονείς όσο και οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παρατεταμένη χρήση μπιμπερό ή πιπίλας στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας των παιδιών.

Πως αναπτύσσονται οι στοματικοί μύες:

Ο θηλασμός είναι ο φυσιολογικός τρόπος προκειμένου να παρέχει μια μητέρα στο βρέφος της τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξη του. Κατά της διάρκεια του μητρικού θηλασμού εμφανίζεται έντονη κίνηση των χειλιών, της γλώσσας, των παρειών και της άνω και της κάτω γνάθου, γεγονός που έχει σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του στοματικού μηχανισμού. Επιπροσθέτως ο μητρικός θηλασμός έχει αποδειχθεί ότι έχει ευνοϊκή επίδραση και στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των  μασητικών μυών, για να μπορέσει να περάσει αργότερα το παιδί στην στερεά τροφή. Η ένταξη των στερεών τροφών στη διατροφή των παιδιών δεν είναι σημαντική μόνο για την μάσηση αλλά και για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ομιλίας, καθώς χρησιμοποιούνται οι ίδιοι μύες και για τις δύο λειτουργίες.

 Το μπιμπερό είναι ένας άλλος τρόπος σίτισης των παιδιών,  ο οποίος όμως δεν προτιμάται ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες και προκαλεί διαφορετικά λειτουργικά ερεθίσματα. Αυτά τα ερεθίσματα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη του στοματικού μηχανισμού, την θέση και την δύναμη των στοματο –  γναθικών μυών με επιπτώσεις στην λειτουργία της μάσησης.

Ακόμα, σύμφωνα με έρευνες, η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας και του μπιμπερό, μπορεί να προκαλέσει οδοντικά προβλήματα  που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε προβλήματα άρθρωσης (αλλοίωση των χειλικών και φατνιακών φωνημάτων). Εκτός από προβλήματα στην άρθρωση μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στην ανάπτυξη της ομιλίας. Έτσι για παράδειγμα με την στοματική κοιλότητα μερικώς καλυμμένη με την πιπίλα, το βάβισμα και η μίμηση λέξεων και προτάσεων μπορεί να είναι περιορισμένα. Οι πιπίλες επίσης  μπορεί να προκαλέσουν και αλλαγές στην γλώσσα κάνοντας την πλαδαρή και εγκαθιδρύοντας λανθασμένη θέση της. Τέλος, η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην σύγκλειση δοντιών με αποτέλεσμα αλλοιώσεις στην εκφορά των συριστικών φωνημάτων. Όλες οι παραπάνω αλλαγές των στοματοπροσωπικών μυών έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας, της κατάποσης και της μάσησης.

Πληροφορίες από:
https://www.asha.org/public/speech/swallowing/Feeding-and-Swallowing-Disorders-in-Children/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976418/

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com