Τη θέση ότι δεν υπήρξε κανένα προμήνυμα για το σχεδόν ακραίο, όπως το χαρακτήρισε, καιρικό φαινόμενο με έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε την Τετάρτη (18.09.24) στο φαράγγι της Σαμαριάς, με αποτέλεσμα τον θάνατο μίας 35χρονη τουρίστρια έπειτα από πτώση βράχου, εξέφρασε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος έχει μεταβεί στην Κρήτη προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, το φαράγγι ενέχει υψηλό κίνδυνο που «πρέπει να το αποδεκτούμε», σημειώνοντας πως η επίσκεψή του στο σημείο όπου έχασε τη ζωή της η 35χρονη τουρίστρια γίνεται στο πλαίσιο της μείωσης της έκθεσης σε αυτόν τον κίνδυνο.
Βασική προτεραιότητα της αυτοψίας στο σημείο είναι «να δούμε πώς έχει διαμορφωθεί μέσα στο φαράγγι από την έντονη βροχόπτωση χθες το μεσημέρι» ανέφερε ο καθηγητής Γεωολογίας μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις και κατολισθήσεις σε ένα μεγάλο μήκος του φαραγγιού.
Ήταν ένα τοπικό καιρικό φαινόμενο
Ερωτηθείς ο σεισμολόγος γιατί δεν έκλεισε το φαράγγι, όπως έγινε και στο ναυάγιο της Ζακύνθου, εμφανίστηκε αρνητικός σημειώνοντας στην περιοχή ξέσπασε ένα τοπικό καιρικό φαινόμενο, σχεδόν ακραίο, για το οποίο δεν υπήρχε κανένα προμήνυμα.
«Δεν μπορούσε να προβλεφθεί, καθώς δεν υπήρχε στη γενική πρόγνωση του καιρού» είπε για να συμπληρώσει πως έντονη βροχόπτωση με μεγάλη ραγδαιότητα σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο, με αποτέλσμα να δημιουργηθούν, μεταξύ άλλων, σίφουνες.
«Ήταν ένα τοπικό φαινόμενο που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποφευχθεί» ξεκαθάρισε.
Σύμφωνα με τον κ. Ευθύμη Λέκκα, πολύ δύσκολα οι αρμόδιες Αρχές κλείνουν ένα χώρο με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον. «Στο ναύγαιο της Ζακύνθου δεν υπήρχαν περιθώρια για αδράνεια, συνεπώς το κλείσαμε. Εδώ πρέπει να δούμε αν ο κίνδυνος υπερβαίνει το επίπεδο του αποδεκτού κινδύνου» είπε, σημειώνοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα κλείσει.