Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγίου Νικολάου για τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων

Είναι γνωστό ότι η κατάσταση με τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων στην περιοχή είναι εκρηκτική. Επανειλημμένες για το θέμα είναι οι καταγγελίες και οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των γονιών, της Ένωσης Γονέων, των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών. Στο πλευρό τους στέκεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ, που -εκτός των άλλων- έχει φέρει με Ερωτήσεις και Αναφορές, το θέμα στη βουλή.

Ως γνωστό, η βασική χρηματοδότηση των σχολείων προέρχεται από το κράτος, αλλά η διαχείρισή της έχει μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό στους δήμους, δημιουργώντας συχνά καθυστερήσεις και ελλείψεις. Οι πόροι είναι κατακερματισμένοι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η δημόσια χρηματοδότηση δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα τα σχολεία να καταφεύγουν σε δωρεές ή ακόμα και σε οικονομική συμμετοχή γονέων για κάλυψη αναγκών.

Η κεντρική διοίκηση, αν και διατηρεί την υποχρέωση να διασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση για τη δημόσια εκπαίδευση, μεταφέρει το βάρος της διαχείρισης στους δήμους, αποποιούμενη στην πράξη την ευθύνη της. Με την πρακτική αυτή δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στις σχολικές μονάδες και στους Δήμους.

Παρόλα αυτά, ο Δήμος δεν μπορεί να σταθεί αδρανής απέναντι στις ανάγκες των σχολείων και οφείλει να εξασφαλίσει άμεσα τα απαιτούμενα κονδύλια και να οργανώσει αποτελεσματικούς μηχανισμούς προμήθειας και διαχείρισης.

Η χρηματοδότηση για την πλήρη λειτουργία των σχολικών μονάδων, χωρίζεται σε:

  • Χρηματοδότηση εκπαιδευτικών – έμψυχου δυναμικού που γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από ΕΣΠΑ. Η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών είναι σύμφωνη με το ενιαίο μισθολόγιο και ουσιαστικά ανήκουν λόγω μη λήψης επιδομάτων στους πιο κακοπληρωμένους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα με μισθούς να αγγίζουν τον κατώτατο μισθό για τους νεοδιορισμένους. Αυτό είναι ένα κοινωνικό ζήτημα, αφού αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πλήρωση κενών θέσεων εργασίας στις σχολικές μονάδες ακριτικών και ταυτόχρονα τουριστικών (ακριβών σε διαβίωση) περιοχών, στις οποίες ανήκει και ο Δήμος μας.
  • Χρηματοδότηση βιβλίων και σχολικών εγχειριδίων – όπου τον τελευταίο καιρό εμπλέκεται το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ )ΑΕ που υποτίθεται ότι εποπτεύεται από την πολιτεία διαμέσου του ΥΠΑΙΘΑ. Η χρηματοδότηση της συγγραφής, εκτύπωσης και δωρεάν διανομής είναι του ΥΠΑΙΘΑ. Στα πλαίσια της κατηγοριοποίησης Σχ. Μονάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών, εισάγεται το πολλαπλό βιβλίο, δηλαδή διαφορετικά συγγράμματα για το κάθε διδακτικό αντικείμενο,  των οποίων η συγγραφή θα γίνεται από διάφορους ιδιωτικούς φορείς ακόμη και φροντιστήρια.
  • Οι κτιριακές υποδομές χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών), ενώ η ευθύνη για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων ανήκει στην “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.”, έναν οργανισμό που διαχειρίζεται τη σχολική στέγη. Σε ειδικές περιπτώσεις, διατίθενται ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ & Ευρωπαϊκά Προγράμματα) για αναβάθμιση υποδομών ή ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων. Οι Δήμοι έχουν την ευθύνη για τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών κτιρίων, χρηματοδοτούμενοι από κρατικούς πόρους ή ίδια έσοδα. Ουσιαστικά για τις κτιριακές υποδομές, υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι καθώς και σύμπραξη δημοσίου με ιδιωτικό τομέα και ευρωπαϊκά προγράμματα, με αποτέλεσμα να «ρίχνει ο ένας φορέας το μπαλάκι στον άλλο», αλλά σχολεία δεν κατασκευάζονται και δεν ανακαινίζονται.
  • Τέλος οι πάγιες και οι λειτουργικές δαπάνες καλύπτονταν από τις Σχολικές Επιτροπές, ως δημοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, είχαν συσταθεί βάσει του άρθρου 103, παράγραφος 2, του νόμου 3852/2010 και λειτουργούσαν σύμφωνα με τα άρθρα 240 και 243 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Πλέον (Ν. 5056/2023) έχουν μεταφερθεί εξολοκλήρου στους δήμους, οι οποίοι λαμβάνουν τα κονδύλια αυτά από το Υπουργείο Εσωτερικών, με εξαίρεση τους δήμους στους οποίους λειτουργούν συνολικά́ περισσότερες από́ εκατό́ (100) σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τα παραπάνω σχετικά, οι σχολικές επιτροπές των δήμων καταργήθηκαν αυτοδικαίως στις 29 Ιουνίου 2024 και από την επόμενη ημέρα, οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από τον κάθε δήμο.

 

Βάση των ανωτέρω, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγίου Νικολάου θέτει τα ακόλουθα θέματα προς συζήτηση στην επικείμενη Επιτροπή Λογοδοσίας του δήμου:

  1. Tί ενέργειες θα γίνουν ώστε να συνδράμει ο Δήμος στην επάνδρωση των σχολείων (οικονομική διευκόλυνση στους εκπαιδευτικούς με ενοίκιο, εξεύρεση στέγης κλπ).
  2. Πως προχωράει η υπόθεση με τη στέγαση των σχολείων στη Μεσσοράχη. Δεν κρύβουμε την ανησυχία μας έπειτα από τη δήλωση του Δημάρχου για σχολική στέγαση ενός σχολείου αντί για γυμνάσιο και λύκειο.
  3. Τι ενέργειες γίνονται ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη χρηματοδότηση των σχολείων για την κάλυψη όλων των λειτουργικών τους αναγκών.
  4. Υπάρχει επαρκής προϋπολογισμός για τις σχολικές δαπάνες και πώς αυτός κατανέμεται ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη των αναγκών των σχολείων.
  5. Ποιες ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος προς την κεντρική διοίκηση για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και την άμεση αποκατάσταση αυτής της κατάστασης.
  6. Ενώ η μεταφορά των αρμοδιοτήτων ήταν γνωστή εδώ και μήνες, ο Δήμος δεν έχει διασφαλίσει έγκαιρα τη χρηματοδότηση των σχολείων για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών και υπάρχουν παράπονα από μαθητές και γονείς σχετικά με τις ελλείψεις αναγκαίων μέσων των σχ. μονάδων για την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το Γραφείο Τύπου

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com