Η ποιότητα ζωής συνεπάγεται με υγεία, σωματική και ψυχική ευεξία, καθημερινή άσκηση, ανθρώπινες σχέσης με αλληλοσεβασμό και βέβαια πολύ μεγάλο ρόλο σε όλα αυτά παίζει η ποιότητα της τροφής μας.
Στο πλαίσιο αυτό, το latonews ξεκινά ένα μικρό αφιέρωμα στην κρητική κουζίνα, διότι θεωρούμε ότι αποτελεί στοιχείο που μπορεί να καθορίσει την ποιότητα της διατροφής μας και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.
Η κρητική κουζίνα στηρίζεται στα αγνά υλικά, τα οποία μας παρέχονται απλόχερα από την κρητική γη αλλά και από τον κήπο μας, με βάση την εποχικότητα. Όλα τα στοιχεία που περιέχονται στις αυθεντικές κρητικές συνταγές ήταν βασισμένα σε μία οικονομία που στηριζόταν στην αυτάρκεια, δημιουργώντας ένα πλαίσιο που αργότερα καθόρισε την έννοια της μεσογειακής διατροφής.
Στο latonews πιστεύουμε σε ένα μοντέρνο τρόπο ζωής, που ωστόσο επιλέγει αυτά τα στοιχεία του παρελθόντος που χαρακτήρισαν την ευζωία του τόπου μας.
Σήμερα στο μενού είναι ένα παραδοσιακό νόστιμο πιάτο: Χοιρινό μαγειρευτό με ξινόχοντρο μία συνταγή που την έχουμε πάρει από το cretangastronomy και αποτελεί μια εύκολη, οικονομική και υγιεινή πρόταση, με υλικά που έχουμε όλοι στο ψυγείο μας.
Υλικά
4-5 πανσέτες χοιρινές (από μικρό γουρουνάκι)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ σε 1 κούπα νερό (ή μία κούπα χυμό ή πολτό ντομάτας από κονσέρβα)
1 κούπα ξινόχοντρο
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά και αν υπάρχουν 2-3 λιαστές ντομάτες
Εκτέλεση
Κόβουμε τις πανσέτες σε 2-3 κομματάκια κάθε μια. Σε ρηχή κατσαρόλα μαραίνουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρέας. Αλατίζουμε ελαφρά. Αφού τσιγαριστεί κι αυτό και αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές, προσθέτουμε λίγο νεράκι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι πανσέτες μας.
Προσθέτουμε τον πελτέ ή την ντομάτα και βράζουμε για κανένα δεκάλεπτο. Συμπληρώνουμε άλλα 2-2,5 κούπες νερό και λίγο αλάτι, υψώνουμε τη θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τον ξινόχοντρο. Όταν ξαναβράσει χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία, προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες σε κομματάκια και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει ο ξινόχοντρος. Αν χρειάζεται υγρά προσθέτουμε λίγο νερό.
Αποσύρουμε όσο έχει λίγα υγρά ακόμη. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα για 5-10 λεπτά να τραβήξει και να μαρουβίσει το φαγητό μας και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Παρατηρήσεις
- Κατάλληλο- εκτός από πανσέτα- είναι οποιοδήποτε άλλο κομμάτι από το κρέας σε μεριδούλες κατά προτίμηση χωρίς κόκκαλο. Αν είναι πολύ λιπαρό μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο το ελαιόλαδο.
- Μια μικρή καυτερή πιπερίτσα που θα βράσει μαζί με το φαγητό και θα την βγάλουμε για να μη γίνει πολύ καυτερό το πιάτο, ταιριάζει πολύ!]
- Εκτός από πιπέρι, ταιριάζει και το κύμινο αν μας αρέσει αλλά αυτό θα το προσθέσουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και όχι στο σερβίρισμα.
- Το φαγητό αυτό γίνεται και με κοτόπουλο, όπως γίνεται και ο χόντρος. Είναι πιο ελαφρύ και εξίσου νόστιμο.
Πηγή συνταγής: cretangastronomy.grΠηγή εικόνας: cretangastronomy.gr