Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε το φαινόμενο ντόμινο που προκλήθηκε από σειρά επεμβάσεων στον αιγιαλό. Ξεκίνησε με το έργο της μαρίνας, έπειτα τους κυματοθραύστες στον Ποσειδώνα ή Άμμο όπως λέγεται τώρα και συνεχίζεται στο Γαργαδόρο. Αποτέλεσμα του φαινόμενου αυτού ήταν να πέσει κομμάτι του δρόμου πριν κάποια χρόνια. Αποκαταστάθηκε μεν ο δρόμος αλλά λόγω αυτού έχουν μείνει πολλοί όγκοι και ένα μέρος τσιμέντου στο νότιο κομμάτι της παραλίας, παράνομα επεμβαίνοντας στο φυσικό περιβάλλον.
Αποφασίστηκε ότι χρειάζονται αντιδιαβρωτικά μέτρα προστασίας και συγχρόνως να γίνει επαναφορά στη μορφή που είχε τη δεκαετία του ’60 που το πλάτος της ήταν μεγαλύτερο. Δυστυχώς η τεχνική που αποφασίστηκε από τον φορέα του έργου και αδειοδοτήθηκε από τις αρμόδιες αρχές είναι σχετικά σκληρή καθώς βάζει ένα μόνιμο όγκο από λίθους λατομείου στη μέση του μικρού κολπίσκου ώστε να ανακόψει τα κύματα που διαβρώνουν την παραλία. Αυτός ο όγκος θα έχει πλάτος 10,00 μ. και μήκος 98 μ. Ξεκινάει από το βραχάκι που συνηθίζουν τα παιδιά να κάνουν βουτιές και φτάνει σχεδόν μέχρι απέναντι. Υπολείπονται μόνο 15 μ. Δεν θα εξέχει από την επιφάνεια της θάλασσας αλλά θα βρίσκεται -1,20 μ. από αυτή. Από την μέσα μεριά του όγκου θα δημιουργηθεί ένα ρηχό κομμάτι επίσης στο -1,20 μ. για περίπου 16,00 μ. το οποίο θα έχει στο βυθό χαλίκι λατομείου. Όχι βότσαλα ομαλά αλλά χαλίκι κοφτερό. Έπειτα θα συνεχίζει η παραλία με πλάτος 21,00 μ. περίπου με το φυσικό υλικό του βυθού του Γαργαδόρου μέχρι το τοιχίο του δρόμου.
Ουσιαστικά δημιουργείται μια ευρύχωρη παραλία με μια αβαθή θάλασσα όπου δεν μπορεί να κολυμπήσει ή να περπατήσει κάποιος. Ακολουθούν οι ακανόνιστοι ογκόλιθοι και μετά βαθαίνει στο -2,86. Τελικά για να μπορέσει να κολυμπήσει κάποιος θα πρέπει να διασχίσει τα κοφτερά χαλίκια, προσεχτικά να περπατήσει τα 10,00 μ. ακανόνιστων κοφτερών βράχων, που θα γεμίσουν με αχινούς και Σμήνερες, καθώς αφθονούν στην περιοχή, και σιγά σιγά να μπει στα 3,00 μ. βάθος, καθώς η βάση έδρασης του αναβαθμού εκτείνεται για άλλα τρία μέτρα με μεγαλύτερης διάστασης λίθους.
Επιτυγχάνεται ο στόχος της προστασίας του δρόμου, μεγαλώνει όντως η παραλία αλλά δυστυχώς η χρήση της, ως ένας αγαπημένος χώρος για κολύμπι, βουτιές και διασκέδαση χάνεται καθώς στο -1,20 ως έχει καθιερωθεί στις πισίνες είναι ασφαλής αλλά για κολύμπι πρέπει κάποιος να βγει εκτός του υποθαλάσσιου κυματοθραύστη σε βάθος περίπου 3,00 μ. Θα μπουν και πινακίδες πάνω στον αναβαθμό για να προειδοποιούν τους κολυμβητές για την απότομη αύξηση του βάθους καθώς θεωρήθηκε επικίνδυνος από τον ίδιο τον μελετητή.
Μια λύση για το πρόβλημα έπρεπε να δοθεί αλλά θα έπρεπε να ελεγχθούν πρώτα πιο ήπιες και πιο κοντά στον υπάρχων χαρακτήρα της περιοχής. Είναι μια από τις λίγες παραλίες που έχουν μείνει ανέγγιχτες στον δήμο και χρησιμοποιείται από όλες τις ηλικίες. Δεν δεχόμαστε ότι δεν θα ξανακολυμπήσουμε στα γαλάζια νερά αλλά θα την κοιτάμε μόνο.
Έχουν παρθεί από τον επιχειρηματία όλες οι απαραίτητες άδειες, αλλά όπως έχει ειπωθεί το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό. Πέρα από αυτό ο επιχειρηματίας δημιουργεί ένα μολίσκο στο νότιο μέρος της παραλίας για την κατασκευή του έργου, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην μελέτη, είναι αυθαίρετο και θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις καθώς αλλοιώνεται ότι έχει μείνει από το φυσικό τοπίο και μάλιστα πολύ κοντά σε σπηλιές που χρησιμοποιούνται από φώκιες για να γεννήσουν τα μικρά τους.
Υπάρχουν λύσεις να γίνει ένας μικρός παράδεισος αυτή η παραλία με σωστές λύσεις.
Σήμερα στις 6:00 μ.μ. χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση όλων στο Δημοτικό Συμβούλιο (3ος όροφος, κινηματοθέατρο Ρεξ), για να φτιάξουμε μια καλύτερη παραλία και όχι μια επικίνδυνη, μη χρηστική πισίνα. Να είστε εκεί.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
Κακοκαιρία “Αλέξανδρος”: Αυτά τα ποσοστά βροχής έπεσαν στον νομό Λασιθίου
Στα δυτικά της Κρήτης έπεσαν οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού... -
Μιχ. Πλακογιαννάκης στο Λατώ fm: Συνεχίζεται στα φαρμακεία η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων και των σελφ τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (ηχητικό)
Αυξημένη είναι η κινητικότητα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και...