Παρέμβαση έκανε η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αφορμή την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρίστο Δήμα, και τον Υφυπουργό, κ. Νίκο Ταχιάο, σχετικά με τη σύμβαση του έργου: «Κατασκευή Συμπληρωματικών Έργων Ταμιευτήρα Μπραμιανού, Αντιπλημμυρικών Έργων Γρα Λυγιάς και Φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης».
Η κα Σπυριδάκη, με αφορμή την επικείμενη υπογραφή της σύμβασης, προχώρησε σε μία αναλυτική ιστορική αναδρομή της πορείας του έργου, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Ιεράπετρα», το οποίο «δεν είναι απλώς ένα ακόμα τεχνικό έργο. Είναι ζήτημα επιβίωσης, κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και προοπτικής».
Αναφερόμενη στην ασυνέπεια του Επιτελικού Κράτους της Κυβέρνησης, υπογράμμισε:
« Το 2021 η Κυβέρνηση δεσμεύεται να το εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και λέμε ότι επιτέλους κάτι κινείται στην άρδευση και τη αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής μας. Τον Ιούλιο 2022 το έργο εντάσσεται πανηγυρικά στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με 60 εκατ. ευρώ. Έρχονται οι ανακοινώσεις συνοδευόμενες με φωτογραφίες, οι δεσμεύσεις και μόλις λίγους μήνες μετά φτάνουμε στον Μάρτιο 2023 και τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Ο διαγωνισμός δεν έχει καν υπογραφεί και από κει και πέρα
αρχίζει ένα θλιβερό πήγαινε-έλα, ένταξη, απένταξη, επανένταξη, σιωπή. Τον Αύγουστο 2023 χωρίς καμία ανακοίνωση, το έργο απεντάσσεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η τοπική κοινωνία το μαθαίνει μήνες μετά, για την ακρίβεια τον Οκτώβριο, όχι από την Κυβέρνηση αλλά από Επίκαιρη Ερώτηση που εγώ η ίδια κατέθεσα.».
Αναφερόμενη στη χρονική απόσταση μεταξύ κατακύρωσης του εργολάβου και ανάρτησης της απόφασης στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η Βουλευτής Λασιθίου και θέλοντας να τονίσει πως τέτοιου τύπου χειρισμοί δεν εμπνέουν στους πολίτες καμία ασφάλεια για την πορεία υλοποίησης του έργου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο εργολάβος κατακυρώνεται τον Αύγουστο. Η απόφαση δεσμεύεται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ τον Απρίλιο 2025, πέντε μήνες μετά και ερωτώ: Γιατί τέτοια σιωπή; Γιατί τέτοια καθυστέρηση; Υπάρχουν μήπως πολιτικοί υπολογισμοί πίσω από αυτή την έλλειψη διαφάνειας;».
Κατά την ομιλία της, κατέδειξε τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής:
«Ο Δήμος Ιεράπετρας είναι κηρυγμένος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω λειψυδρίας από τις αρχές Φεβρουαρίου και αν μη τι άλλο φανταζόμουν, ότι κάτι τέτοιο θα επιτάχυνε τις διαδικασίες του έργου. Αντιθέτως, όμως, βλέπουμε το ίδιο μοτίβο. Η στάθμη του ταμιευτήρα, κύριε Υπουργέ, σήμερα πέφτει συνεχώς και τώρα είναι στα 3,5 εκατομμύρια κυβικά. Οι ανάγκες για να αρδευτούν όλες αυτές οι εκτάσεις με τους χιλιάδες τόνους κηπευτικών που φεύγουν κάθε μέρα από την Ιεράπετρα είναι περίπου στα 12 εκατομμύρια κυβικά. Η καθημερινή κατανάλωση είναι 40.000 κυβικά και οι εισροές είναι 30 χιλιάδες κυβικά. Οι γεωτρήσεις γίνονται από ανάγκη. Ο αγωγός του Μύρτου είναι μισό τελειωμένος και οι αγρότες παλεύουν να μην χάσουν τις καλλιέργειες τους και το εισόδημα».
Παράλληλα, καυτηρίασε τη δήλωση του Υπουργού ότι η ολοκλήρωση του έργου θα απαιτήσει τουλάχιστον 36 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης:
« Ποιες είναι ουσιαστικά οι δεσμεύσεις ότι σε 36 μήνες θα ολοκληρωθεί, γιατί έχουν περάσει περισσότεροι από 36 μήνες από τη στιγμή που είχαμε ξαναβρεθεί για να πούμε συγχαρητήρια για το μοναδικό έργο που κάνει η Κυβέρνηση της ΝΔ; Δεν ολοκληρώνεται ένα έργο όταν γίνει η ένταξη του σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια στην Κρήτη, αγωνιούν και θέλουν απαντήσεις.».
Η Βουλευτής Λασιθίου απηύθυνε ερωτήματα στον Υπουργό σχετικά με τις εκκρεμότητες του έργου, την παραγγελία σωλήνων, το χρονοδιάγραμμα της τρίτης φάσης του προσαγωγού του
Μύρτους και τις προτεραιότητες του εργολάβου αναφορικά με τα υποέργα των Μπραμιανών, θέτοντας πρώτο και κυριότερο τον προσαγωγό του Καλαμαυκιανού ποταμού και το φράγμα στους Μύθους.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφορικά με την εξέλιξη του έργου του προσαγωγού του Μύρτους δήλωσε:
«Βρισκόμαστε στο 62,78% της υλοποίησης του έργου. Πράγματι, υπάρχει ζήτημα με τους σωλήνες – περίπου 40% εκκρεμεί. Το 20% έχει παραγγελθεί, αλλά άλλο ένα 20% παραμένει σε εκκρεμότητα από τον εργολάβο. Αναμένεται νέος ανακεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών και ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπιστεί σύντομα»
Η κα Σπυριδάκη έκλεισε με ένα σαφές μήνυμα:
«Αυτά τα έργα δεν πρέπει να γίνονται για επικοινωνιακούς σκοπούς και για φωτογραφίες […] Η ευθύνη δεν τελειώνει με την ένταξη. Η ευθύνη αρχίζει με την υλοποίηση […] Για εμάς το νερό δεν είναι ένας τεχνικός δείκτης. Είναι το δικαίωμα να παραμένουμε στον τόπο μας και να κρατήσουμε ζωντανή την ύπαιθρο».