Την ερχόμενη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 19.00 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο, η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου διοργανώνει τιμητικό αφιέρωμα στο πρόσφατο ποιητικό έργο του Πρωτοπρεσβύτερου Ευάγγελου Παχυγιαννάκη, ο οποίος, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του, είναι και ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου.
Για το έργο του θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Εταιρείας Γιάννης Σταμέλος και οι φιλόλογοι Έρση Ορφανάκη-Λασηθιωτάκη, η Μαρία Καροφυλλάκη-Σπάρταλη και η Αναστασία Λασθιωτάκη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι κκ Κωστής Λυμπρίτης, Γιώργος Γενειετάκης και Γιάννης Λασθιωτάκης με τους χορωδούς Έφη Παχυγιαννάκη, Μαρία Λυμπρίτη, Γιώργο Φουλεδάκη, Κωστή Μαστοράκη, Γιώργο Κοκκίνη, Κίμωνα Λιανουδάκη κ.ά.
Όπως τονίζεται:
“Ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης είναι μια χαρισματική πολυσχιδής προσωπικότητα: Ποιητής, συγγραφέας, ζωγράφος, αγιογράφος, υμνογράφος, μουσικός, καλλίφωνος και πολύ ενδιαφέρων και συναρπαστικός συνομιλητής.
Γεννήθηκε στο Βραχάσι το 1937. Τα πρώτα του βήματα ως μαθητής τα έκανε στα σχολεία της Νεάπολης. Κατόπιν πήγε στο Ηράκλειο. Ήθελε από μικρός να αφιερωθεί στην ιεροσύνη γι’ αυτό επεδίωξε και φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Μέση Εκπαίδευση. Τα καλοκαίρια όμως κατέβαινε στην Κρήτη, στη γενέτειρά του, και εργαζόταν σε διάφορες τεχνολογικής φύσεως εργασίες για να εξοικονομήσει τα απαραίτητα για τις σπουδές του δίδακτρα. Έχει δουλέψει ως ελαιοχρωματιστής, χτίστης, ταμπελογράφος, και σε πολλές άλλες ακόμα χειρωνακτικές εργασίες.
Ο τότε μητροπολίτης Πέτρας Δημήτριος τον χειροτόνησε Διάκονο. Κατόπιν φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία, στη Θεσσαλονίκη. Ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Συνέσιος τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο και του ανέθεσε την ενορία των Νέων Μουδανιών της Χαλκιδικής. Παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα εκεί συνεχίσει τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα Νέα Μουδανιά υπηρέτησε ως εφημέριος από το 1964 έως τον Ιούνιο του 1969.
Όταν επέστρεψε στην Κρήτη, στην Νεάπολη, το 1969, ο μητροπολίτης Δημήτριος τον διόρισε προϊστάμενο του ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος στον Άγιο Νικολάου, όπου ιερουργεί και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα παρά το ότι είναι εδώ και πολλά χρόνια συνταξιούχος.
Εκτός από την αφιέρωσή του στην Ορθοδοξία έχει να επιδείξει μια πάρα πολύ πλούσια πνευματική δραστηριότητα: Συγγραφική, ποιητική, κοινωνικής προσφοράς, ζωγραφική, μουσική, ποιμαντική …
Ο ίδιος λέει με ταπεινότητα και μετριοφροσύνη ότι πολλά από αυτά που αφορούν την πνευματική του δραστηριότητα είναι δάνεια.
«Δανείστηκα και δανείζομαι αρκετά. Είμαι τυχερός γιατί συνάντησα σημαντικές προσωπικότητες στη ζωή μου από τις οποίες πήρα πολλά. Από πολλούς πήρα πολλά και όλους τους ενθυμούμαι με απέραντη ευχαριστία και βαθιά συγκίνηση. Το ποιητικό μου ξεκίνημα το οφείλω σε μια ποιητική συλλογή του Ρίτσου που τυχαία έπεσε στα χέρια μου. Στη ζωγραφική είμαι αυτοδίδακτος. Με τον καιρό όμως έχω αποκτήσει αρκετή πείρα. Και στη μουσική πήρα τις βάσεις από τους πρώτους δασκάλους μου Ιωάννη Βουτσινά, Παναγιώτη Λινάρδο και Κωνσταντίνο Κιτρίδη. Στην Ακαδημία από τον Δημήτριο Σουρλατζή και στο Πανεπιστήμιο από τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο».