Επίθεση εναντίον της Συρίας εξαπέλυσαν τα ξημερώματα ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, χτυπώντας με πυραύλους στόχους σε Δαμασκό και Χομς. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν πως έπληξαν ερευνητικά κέντρα που συνδέονται με παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων αλλά και μια αποθήκη χημικών όπλων και μια αποθήκη εξοπλισμού στη Χομς. Πάντως Ρωσία και Συρία αναφέρουν πως πολλοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ δεν προβλέπεται, προς το παρόν, νέα επίθεση και επιπλέον τα χτυπήματα ήταν μικρότερης έντασης από ό,τι αναμενόταν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο ‘Αμυνας εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον εκατό πύραυλοι, πολλοί εκ των οποίων, όπως ανακοίνωσαν Μόσχα και Δαμασκός αναχαιτίστηκαν. Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος μίλησε στο Πεντάγωνο μαζί με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη επιχείρηση αυτή τη στιγμή, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, αλλά ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση.
Οι επιθέσεις αποτέλεσαν αντίποινα για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού. «Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου», δήλωσε ο Tραμπ . «Είναι το έγκλημα ενός τέρατος».
Στη Δαμασκό, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούγονταν αρκετές ισχυρές εκρήξεις. Καπνοί αναδύονταν στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας της Συρίας. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα για την αντιμετώπιση της επίθεσης.
Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν επί μία ώρα εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας έστειλαν ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις. «Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», δήλωσε ο Μάτις υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό.
Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές σ’ ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας στη συνοικία Μπαρζέχ της Δαμασκού. Από την επίθεση καταστράφηκε κτίριο που στέγαζε ένα κέντρο μάθησης και εργαστήρια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως η εγκατάσταση που επλήγη στη Δαμασκό χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δοκιμή χημικών και βιολογικών όπλων.
«Οι πύραυλοι που στόχευσαν μια στρατιωτική θέση στη Χομς εκτράπηκαν από τον στόχο τους και τραυμάτισαν τρεις αμάχους», μετέδωσε επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Ο Τράμπ είπε στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο ότι προκειται για πλήγματα ακρίβειας. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων». Απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν, ο Τραμπ ρώτησε: «Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;».
Οι αντιδράσεις της Ρωσίας
Ο Πούτιν επεσήμανε ότι η κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία έχει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο των διεθνών σχέσεων. «Η ιστορία θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους και έχει ήδη επιρρίψει μεγάλες ευθύνες στην Ουάσιγκτον για την αιματηρή βία στην Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και τη Λιβύη», τόνισε.
Λίγο νωρίτερα η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει 71 από τους συνολικά 103 πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος. «Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτών των (αντιαεροπορικών) συστημάτων και την εξαιρετική εκπαίδευση του συριακού στρατιωτικού προσωπικού από τους ειδικούς μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι. Ο στρατηγός Ρουντσκόι δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με πυραυλικά συστήματα S-300 τη Συρία και άλλες χώρες. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αμερικανικές ενέργειες στη Συρία έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.
Πάντως το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανέφερε ότι συνολικά τρία επιστημονικά ερευνητικά κέντρα έχουν πληγεί στις επιθέσεις, δύο στην Δαμασκό και ένα στην Χομς, παράλληλα με τις στρατιωτικές βάσεις που έχουν χτυπηθεί στη συριακή πρωτεύουσα. Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι όλες οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί από τη συριακή κυβέρνηση νωρίτερα την εβδομάδα.
Η Δαμασκός καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι είναι «καταδικασμένη να αποτύχει», ενώ τη χαρακτήρισε μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Επιπλέον το καθεστώς κατήγγειλε τη «βάρβαρη και βάναυση επίθεση» των Δυτικών σημειώνοντας πως «η επίθεση (…) έχει ως κύριο στόχο να εμποδίσει τη δουλειά της ομάδας (του ΟΑΧΟ), να προλάβει τα συμπεράσματά της και να ασκησει πίεση στην αποστολή σε μια απόπειρα που έχει στόχο την απόκρυψη των ψευδών και των κατασκευών»
Εν τω μεταξύ, εικόνες που μεταδίδουν διεθνή μέσα από τη Δαμασκό δείχνουν εκατοντάδες Σύροι να συγκεντρώνονται σε μεγάλες πλατείες της συριακής πρωτεύουσας κορνάροντας με τα αυτοκίνητά τους, κάνοντας με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης και κρατώντας συριακές σημαίες για να δείξουν ότι αψηφούν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Παράλληλα το συριακό καθεστώς ανάρτησε ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ να πηγαίνει για δουλειά σήμερα, μερικές ώρες μετά την υπό τις ΗΠΑ επιδρομή στη Συρία. «Το πρωί της ανθεκτικότητας» γράφει η λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram.
«Στο πλευρό των συμμάχων της η ΕΕ»
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα πως η ΕΕ «θα παραμείνει στο πλευρό των συμμάχων της με το μέρος της δικαιοσύνης» μετά τα δυτικά πλήγματα κατά της Συρίας. Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η διαταγή που έδωσε για την πραγματοποίηση πυραυλικών επιθέσεων κατά της Συρίας ήταν σωστή και νόμιμη. «Ο αντικειμενικός σκοπός των διεθνών αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων στην Συρία επιτεύχθηκε, ενώ δεν σχεδιάζεται η πραγματοποίηση νέων πυραυλικών πληγμάτων στην παρούσα φάση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν. «Ωστόσο, η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να έχει υπόψη της, ότι νέες αεροπορικές επιδρομές είναι δυνατό να προγραμματιστούν, εάν η ίδια, ξεπεράσει και πάλι, κόκκινες γραμμές», πρόσθεσε.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ως μία «απαραίτητη και κατάλληλη» ενέργεια προειδοποίησης της Συρίας κατά του ενδεχόμενου μιας νέας χρήσης χημικών όπλων. «Υποστηρίζουμε το γεγονός της ανάληψης αποφασιστικής δράσης από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία ως συμμάχων μας, αλλά μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά. χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη. «Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και στην αποτροπή της επιδείνωσης των ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως τα δεινά του λαού της Συρίας. Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί συζήτηση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο» γράφει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.
Ιράν: Η Τεχεράνη προειδοποιεί για «περιφερειακές συνέπειες» των δυτικών πληγμάτων
Το Ιράν, κύριος περιφερειακός σύμμαχος της Δαμασκού, προειδοποίησε σήμερα για τις «περιφερειακές συνέπειες» των στοχευμένων πληγμάτων που πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία εναντίον της Συρίας και τα καταδίκασε «σθεναρά». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, χωρίς καμιά απόδειξη και πριν ακόμη πάρει θέση ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, πραγματοποίησαν αυτή τη στρατιωτική δράση (…) εναντίον της Συρίας και είναι υπεύθυνοι για τις περιφερειακές συνέπειες αυτής της τυχοδιωκτικής ενέργειας», αναφέρει το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατήγγειλε δριμύτατα τα δυτικά πλήγματα κατά της Συρίας χαρακτηρίζοντας «εγκληματίες» τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
tvxs.gr
Ο Aμερικανός προεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 04.00 (ώρα Ελλαδος) σε ομιλία του προς το έθνος, ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ξεκινησαν στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 14, 2018
«Καταρρίψαμε δεκάδες πυραύλους»
Δαμασκός: «Καταδικασμένη να αποτύχει» η στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας