Ηφαιστειολόγος – Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ: “Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ δεν σχετίζεται με τους σεισμούς της Σαντορίνης”

Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη νύχτα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης και νότια της Κάσου δεν συνδέεται με τους σεισμούς της Σαντορίνης ανέφερε σε εκτενή της ανάλυση η ηφαιστειολόγος και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού.

Σε ανάρτησή της η επιστήμονας σημειώνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει μελετηθεί στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, λόγω του μεγάλου σεισμού που είχε γίνει στις 8 Αυγούστου 1303 (μέγεθος 8) και είχε προκαλέσει μεγάλο τσουνάμι το οποίο πλημμύρισε την Αλεξάνδρεια!

Στη σχετική της ανάρτηση η κ. Νομικού υπογραμμίζει:

«Ο σεισμός που έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη κ την Κάσο δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς ΒΑ της Σαντορίνης διότι είναι σε διαφορετικά γεωδυναμικά πεδία αλλά λόγω μεγέθους έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή. Σε έναν τεκτονικά ενεργό θαλάσσιο χώρο τα μεγέθη (6,1) αυτά είναι συνηθισμένα. 
Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “ASTARTE: Assessment, Strategy and Risk
Reduction for Tsunamis in Europe” η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιο Αθηνών – University of Athens σε συνεργασία με το University of Hamburg είχε πραγματοποιήσει χαρτογράφηση και γεωφυσική διασκόπηση μεταξύ Κρήτης-Κάσου, μια περιοχή μελέτης λόγω του μεγάλου σεισμού που είχε γίνει στις 8 Αυγούστου 1303 (μέγεθος 8)και είχε προκαλέσει μεγάλο τσουνάμι το οποίο πλημμύρισε την Αλεξάνδρεια. Σύμφωνα με την μορφοτεκτονικη ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν, η περιοχή χαρακτηρίζεται από µια λεκάνη µήκους άνω των 50 χιλιοµέτρων µε διεύθυνση ΑΒΑ-ΝΝΑ και µέσο πλάτος 10 χιλιοµέτρων, σχηματίζοντας μια τεκτονική τάφρο που οριοθετείται από δύο υποπαράλληλες περιθωριακές ζώνες ρηγμάτων, οι οποίες έχουν προκαλέσει μια σχετική βύθιση άνω των 1200m της περιοχής της λεκάνης. Αντιστοιχεί στην ανατολική προέκταση της τάφρου του Πτολεμαίου, η οποία παρατηρείται από τις νότιες πλαγιές της Γαύδου έως αυτές της ανατολικής Κρήτης. Η συνολική τεκτονική δομή θυμίζει ένα μεταβατικό καθεστώς με πλάγια κανονική διάρρηξη που συνδυάζει ένα άνοιγμα στη διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ μαζί με μια αριστερόπλευρη κίνηση ολίσθησης η οποία υποστηρίζεται επίσης και από τους μηχανισμούς γένεσής των σεισμών.
Τα πρώτα αποτελέσματα είχαν δημοσιευτεί (Morphotectonic Analysis between Crete and Kasos by Lampridou et al., 2017) κ τα σεισμικά προφίλ έχουν χρησιμοποιηθεί στην διεκπεραίωση διδακτορικής διατριβής.
Η θαλάσσια έρευνα είναι σημαντική για τον εντοπισμό κ την ανάλυση των θαλάσσιων γεωκινδύνων ώστε να γίνεται σωστή ερμηνεία των γεωδυναμικών φαινομένων».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com