Οι πιο χρεωμένοι μεταξύ των Ευρωπαίων είναι οι Ελληνες με σχεδόν τους μισούς να πληρώνουν με καθυστέρηση, στεγαστικά δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή άλλες υποχρεώσεις, όπως δόσεις για αγορές.
Eρευνα της Eurostat που δημοσιεύτηκε σήμερα καταδεικνύει ότι στην Ελλάδα, το 2016, το 47,9%, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού είχε σε καθυστέρηση υποχρέωσεις αυτού του τύπου και μάλιστα με μεγάλη απόσταση από τις επόμενες χώρες, όπως φαίνεται και στο γράφημα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.
Στη δεύτερη θέση είναι η Βουλγαρία με σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού να πληρώνει καθυστερημένα τις υποχρεώσεις του, στην τρίτη θέση η Κύπρος με το 26,6% των πολιτών να δηλώνουν ότι καθυστερούν την αποπληρωμή δανείων, ενοικίων και λογαριασμών και πολύ κοντά βρίσκεται η Κροατία με ποσοστό 26,4%.
Ενας στους δέκα στην ΕΕ χρωστάει
Το 2016, το 10,4% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ήταν σε καθυστέρηση με την υποθήκη, το μίσθωμα ή άλλες υποχρεώσεις, όπως λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ή πληρωμές αγοράς δόσεων, οι οποίες συνήθως πληρώνονται ως μηνιαίες δόσεις. Με άλλα λόγια, ένας στους δέκα ανθρώπους στην ΕΕ διέθετε τέτοιου είδους οφειλές και καθυστερήσεις πληρωμών το 2016.
Όταν επικεντρώνεται στις καθυστερούμενες οφειλές για πληρωμές υποθηκών ή ενοικίων, το ποσοστό ανερχόταν σε 3,5% στην ΕΕ. Οι άνθρωποι που ζουν σε νοικοκυριά με συντηρούμενα τέκνα (4,8%) είχαν διπλάσια πιθανότητα να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση όπως και τα παιδιά χωρίς εξαρτώμενα παιδιά (2,3%).
Τριπλασιάστηκε το ποσοστό των Ελλήνων που χρωστάνε στεγαστικά και ενοίκια
Η ίδια ζοφερή εικόνα προκύπτει όταν εξετάζονται τα στοιχεία που αφορούν μόνο στις δόσεις των στεγαστικών δανείων και των ενοικίων όπου και πάλι η Ελλάδα καταγράφει αρνητική πρωτιά με το 15,3% του συνολικού πληθυσμού να έχει χρέη ποσοστό τριπλάσιο από το 2008 όπου μόλις το 5,5% καθυστερούσε δάνεια και ενοίκια.
Το ποσοστό της Ελλάδας, όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα ήταν το υψηλότερο από όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Το επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στην Κύπρο (8,6%), ακολουθούμενη από την Ισπανία και τη Γαλλία (5,2%), την Ουγγαρία (5,1%), τη Φινλανδία (4,9%) και την Ιταλία (4,2%).
Αντίθετα, το ποσοστό του πληθυσμού σε καθυστέρηση ήταν κάτω από 2% σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ: Εσθονία (1,8%), Γερμανία (1,6%), Ιρλανδία και Λιθουανία (και 1,4%), Κροατία και Πολωνία Ρουμανία (0,9%). Ωστόσο, αυτά τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να σχετίζονται εν μέρει με το μικρό ποσοστό του πληθυσμού που είχε υποθήκη ή ενοικιάζονταν σε τιμές αγοράς, υποδεικνύοντας ότι είχαν ήδη πληρώσει την υποθήκη τους ή δεν πληρώνουν ενοίκιο σε τιμές αγοράς.
Σε σύγκριση με το 2008, το ποσοστό του πληθυσμού που έμεινε πίσω με τις υποθήκες ή τις πληρωμές μισθωμάτων σχεδόν τριπλασιάστηκε στην Ελλάδα από 5,5% σε 15,3%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε στην Κύπρο (από 3,4% το 2008 σε 8,6% το 2016 ), καθώς και στο Λουξεμβούργο (από 1,1% έως 2,7%) και στην Πολωνία (από 0,6% έως 1,3%). Ωστόσο, για το Λουξεμβούργο και την Πολωνία, το συνολικό μερίδιο των καθυστερημένων ατόμων παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
Ο Τραμπ υποσχέθηκε έναν «ισχυρό στρατό» και το τέλος των πολέμων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε χθες Πέμπτη έναν «ισχυρό στρατό»... -
Ο Τραμπ διορίζει τον Έλον Μασκ υπουργό Αποτελεσματικότητας και υπουργό Άμυνας έναν παρουσιαστή του Fox News
Ο Ρεπουμπλικάνος εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη... -
Και επίσημα νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τραμπ – Κέρδισε τις εκλογές, εξασφάλισε 276 εκλέκτορες
Ο Τραμπ νίκησε την Κάμαλα Χάρις σε μια εκλογική...