Η Περιφέρεια ενσωματώνει στο πλαίσιο των προτάσεων της, διαχρονικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά και την «αρνητική» εμπειρία της φετινής καταστροφικής χρονιάς.
Πολύ συγκεκριμένα δεδομένα και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις θα έχει να διαχειριστεί στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ηράκλειο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.
Η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Χνάρης έχουν ήδη καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση και ζητούν το πρόγραμμα δακοκτονίας να διαχειρίζεται πλήρως η Περιφέρεια Κρήτης. Εκτός από αυτό το αίτημα η Περιφέρεια ενσωματώνει στο πλαίσιο των προτάσεων της, διαχρονικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά και την «αρνητική» εμπειρία της φετινής καταστροφικής χρονιάς, γι’ αυτό και επιδιώκει να αναλάβει την ευθύνη για την επιλογή των φαρμάκων, αλλά και την πρόσληψη εποχικού προσωπικού που θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος.
Η Περιφέρεια διεκδικεί επίσης τα αυτονόητα, δηλαδή μεταξύ άλλων να υποστηριχθεί η έρευνα, να αυξηθούν οι πιστώσεις και να μπορούν να εκτελούνται ταχύτερα οι διαδικασίες της δακοκτονίας. Στο σύνολό του το πλαίσιο των διεκδικήσεων που αξιώνει η Περιφέρεια Κρήτης, αποτελούν διαχρονικά αιτήματα που είχαν διατυπωθεί είτε από τους εκπροσώπους φορέων, είτε από τον αγροτικό κόσμο. Και παράλληλα αποτελούν αυτονόητες διεκδικήσεις, που λογικά θα έπρεπε να ισχύουν ήδη. Παρά το γεγονός βέβαια, πως όλοι οι Υπουργοί που ως τώρα είχαν ακούσει τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις σε διάφορες συναντήσεις, είχαν συμφωνήσει στο δίκαιο των αιτημάτων, μέχρι σήμερα το νομικό πλαίσιο παραμένει απαρχαιωμένο, ενώ ο κανονισμός του ΕΛΓΑ στην ουσία δεν καλύπτει τους παραγωγούς.
Ο σημερινός Υπουργός Μάκης Βορίδης έχει δεσμευθεί ότι το νομικό πλαίσιο θα αλλάξει, ενώ έχει εκφράσει την άποψη πως εφόσον διαπιστωθεί ότι τα προβλήματα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, θα μπορέσουν να υπάρξουν και αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζήτημα όμως που παραμένει ανοιχτό, είναι οι δεσμεύσεις του Υπουργού να γίνουν πράξη και ο αγροτικός τομέας να περάσει σε μια πραγματικά νέα εποχή, σε σχέση με την ταχύτητα, αλλά και την ανταπόκριση των δημόσιων υπηρεσιών.
Στην επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, που αποστέλλει εκπροσωπώντας την Περιφέρεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανώλης Χνάρης, προτείνεται μεταξύ άλλων η «ανάληψη της συνολικής διαχείρισης του προγράμματος Δακοκτονίας από την Περιφέρεια». Στην επιστολή παράλληλα ζητείται η «ανάληψη από την Περιφέρεια Κρήτης των αρμοδιοτήτων που αφορούν, στην προμήθεια των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και ελκυστικών ουσιών (διαγωνισμός προμήθειας υλικών) καθώς και εκείνων που αφορούν, στις διαδικασίες κατανομής-πρόσληψης εποχιακού προσωπικού στις Περιφερειακές Ενότητες».
Η Περιφέρεια ζητά ακόμα την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την διασφάλιση της έγκαιρης έναρξης των διαδικασιών, την υποστήριξη της έρευνας με έμφαση στην αναζήτηση και εφαρμογή κατάλληλων δραστικών ουσιών με σκοπό την μέγιστη αποτελεσματικότητα και την αποφυγή ανθεκτικότητας του εντόμου στα εντομοκτόνα, καθώς και την αύξηση των πιστώσεων που διατίθεναι στην Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να καλύπτονται τουλάχιστο 6-8 ψεκασμοί, με δεδομένο ότι οι επικρατούσες εδαφο-κλιματικές συνθήκες εννοούν την ανάπτυξη των δακοπληθυσμών και ο αριθμός των ελαιοδέντρων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας υπολείπεται σημαντικά των υφισταμένων ελαιοδέντρων.
ΠΗΓΗ: cretalive