Tριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιούν ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η σύζυγός του, δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα.
Το πριγκιπικό ζεύγος υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.
«Έχω μόνο θερμά λόγια για τη σχέση των δύο χωρών. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να ξανασυναντηθούμε» πρόσθεσε.
Γιατί ήρθε στην Ελλάδα ο Κάρολος
Για επίθεση γοητείας με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά και τον τερματισμό μιας παλιάς βασιλικής δυσαρέσκειας, κάνει σήμερα λόγο η εφημερίδα The Guardian αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα.
«Ο πρίγκιπας Κάρολος πραγματοποιεί μια ιστορική επίσκεψη στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσει ένα από τα ισχυρότερα “στρατηγικά ατού” που διαθέτει για να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις εν μέσω των ολοένα και πιο δύσκολων διαπραγματεύσεων του Brexit,», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον Guardian, η επίσκεψη έχει επίσημα στόχο την ενίσχυση των μακροχρόνιων ναυτιλιακών και στρατιωτικών δεσμών των δύο χωρών. Ωστόσο ο πρίγκιπας έχει αναφέρει ότι η τριήμερη περιοδεία στην Ελλάδα θα μπορούσε να κλείσει μια πληγή που χρονολογείται δεκαετίες πίσω.
Σε μια σπάνια δημόσια έκφραση των συναισθημάτων του για «την πολύ ιδιαίτερη χώρα» που είναι η γενέτειρα του πατέρα του, ο μελλοντικός βασιλιάς δήλωσε ότι αγαπάει από παλιά την Ελλάδα. «Πέρα από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και πάντα με γοήτευαν ο αρχαίος πολιτισμός και η ιστορία της», δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή», παραμονές της επίσκεψής του. «Είμαι πολύ τυχερός που έχω επισκεφθεί μερικά από τα πολλά όμορφα και μοναδικά μέρη της Ελλάδας».
Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες και το μοναδικό κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί επίσημα. Ο σύζυγός της, δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, γεννήθηκε στην Κέρκυρα και αναγκάσθηκε να φύγει από τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1923, μαζί με τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Ανδρέα, αποφεύγοντας παρά λίγο την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω όταν οι Έλληνες ψήφισαν σε δημοψήφισμα το 1974 υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας ανατρέποντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο.
«Ως διάδοχος του θρόνου, ο Κάρολος με την επίσκεψη αυτή θα μπορούσε να κατευνάσει την ένταση από την πλευρά μιας οικογένειας που εθίγη από την Ελλάδα η οποία εκθρόνισε έναν δικό της», δήλωσε ο καθηγητής Κέβιν Φίδερστόουν, επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics. «Ο Κωνσταντίνος είναι ένας οικείος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά ακόμη κι αυτός έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα», δήλωσε στην Guardian. «Τώρα πρέπει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ να κάνουν το ίδιο».
Πηγή: tvxs.gr
Κατόπιν το ζεύγος μετέβη στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη προκειμένου να καταθέσουν στεφάνι. Εκεί αποδόθηκαν και οι τιμές από πλευράς των στρατιωτικών αγημάτων.
Στη συνέχεια ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα έγιναν δεκτή στο προεδρικό μέγαρο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
«Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα», ήταν η πρώτη κουβέντα του Προκόπη Παυλόπουλου προς τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου και τη σύζυγό του.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «ποτέ δεν ξεχνάμε το Λόρδο Βύρωνα, το Ναυαρίνο και τους κοινούς αγώνες που οι δύο χώρες δώσαμε σε δύο Παγκόσμιους πολέμους», ενώ έκανε λόγο για ιστορική επίσκεψη.
«Αυτή η επίσκεψή σας προσθέτει έναν πολύ σημαντικό κρίκο σε αυτή την αλυσίδα φιλίας», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Δεν ξεχνάμε τις ελληνικές σας ρίζες», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Κάρολος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποδοχή που του επεφύλασσε, στάθηκε στους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών.