Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στην εκπομπή του Νίκου Σγουρού “Πρώτη Ματιά στην Ενημέρωση” μίλησε για το προσφυγικό, τον ΒΟΑΚ, τον τουρισμό αλλά και για τα θέματα Παιδείας στον νομό Λασιθίου. Μεταξύ άλλων είπε : “Το ζητούμενο ουσιαστικά είναι να δούμε την έννοια του προσφυγικού. Για ποιους λόγους έχει προκύψει το θέμα το οποίο μας απασχολεί και τι ενεργητική πολιτική θα μπορούμε να κάνουμε σαν Περιφέρεια για το αντιμετωπίσουμε. Ενεργητική πολιτική διότι οι διαδικασίες για να υποδεχτούμε είναι μία διαδικασία παθητικής διαχείρισης του προβλήματος και θεωρώ ότι θα συνεχίσει να υφίσταται, θέλει μία προσέγγιση στρατηγική για τα επόμενα χρόνια. Όσο υπάρχει ο πόλεμος στην Συρία επιδεινώνεται η κατάσταση αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό θέμα μεταναστών είναι την νότια μεριά της Αιγύπτου και από τις χώρες της Ασίας.”
“Ο ΒΟΑΚ μου θυμίζει το μαρτύριο του Σίσυφου όπου όποτε έχουμε μία αλλαγή της κυβέρνησης ξεκινούν ξανά πάλι από την αρχή. Η δική μου θέση σαν Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου είναι να φτάσει ο ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία. Να γίνει ένας δρόμος ουσιαστικά ανάπτυξης, ένας δρόμος ευκαιριών για όλο το νομό Λασιθίου.
To θέμα των διοδίων είναι κάτι που ακούγεται αλλά κάτι επίσημο δεν υπάρχει. Βασική μου αγωνία και βασικός μου στόχος είναι να μην βλέπουν όπως βλέπουν κάποιοι τον αυτοκινητόδρομο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, αλλά να τον δούμε σαν ένα συνολικό έργο για το νομό Λασιθίου μέχρι την Σητεία.¨”
“Οι ενεργητικές πολιτικές είναι το ,σύνολο δράσεων και δραστηριοτήτων, στοχευμένων σε βάθος δεκαετίας εικοσαετίας. Υπάρχουν στην πολιτική δύο έννοιες. Της καθημερινότητας αυτό το οποίο θα αντιμετωπίσω τώρα και αυτό το οποίο θα πρέπει να σχεδιάσω μακροπρόθεσμα το οποίο είναι αυτό που θα με βοηθήσει να λύσω τα προβλήματα πριν καν να δημιουργηθούν. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει τεράστια δυναμική στο κομμάτι της πρόβλεψης και της στρατηγικής και είναι αρκετά μπροστά σε πάρα πολλά ζητήματα”.
Θα πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις. Βασικότερο σημείο σύγχρονου σχεδιασμού είναι να βλέπουμε τη «φέρουσα ικανότητα» σε κάθε μία περιοχή, δηλαδή πόσο αντέχει και ποιος είναι ο σχεδιασμός. Είναι καλό να έρχονται επενδύσεις είναι καλό να έρχεται κόσμος να επενδύσει στο Λασίθι και αυτό είναι ουσιαστικά ένα brand το οποίο είναι αξιοποιήσιμο και για το αναπτυξιακό δεδομένο. Η πορεία του χρόνου έχει δείξει ότι το Άγιος Νικόλαος, Ελούντα είναι ένα πολύ υψηλό brand για όλη την Κρήτη οπότε και οι επενδυτές αυτό ζητάνε ένα brand για να επενδύσουν σε περιοχές οι οποίες να έχουν μία δυναμική και μία δυνατότητα αναπτυξιακή υπό όρους βέβαια. Σε αυτές τις διαδικασίες τις αναπτυξιακές δεν θα πρέπει να αλλοιώνουμε την φυσιογνωμία μας δεν πρέπει να αλλοιώνουμε ουσιαστικά το τοπίο μας και υπάρχει η συμφωνία της Φλωρεντίας στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα οπότε οι έννοιες αυτές είναι πολύ βασικές , δομικές και αναπτυξιακές”.
“Ο νομός Λασιθίου έχει ένα ιδιαίτερο άκουσμα όσον αφορά τη μουσική παράδοση και το γεγονός ότι φέτος είναι το έτος του Ερωτόκριτου και του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι πολύ σημαντικό. Το έπος του Ερωτόκριτου είναι εμπλουτισμένο με τη μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης. Μιλάμε για ένα Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου όπου είχε ουσιαστικά να εξυπηρετήσει την διάσωση και την διάδοση της μουσικής κληρονομιάς μας. Αυτή η διαδικασία για την λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου έγινε πριν από δύο χρόνια περίπου ,εξελίχθηκαν τα πράγματα βγήκε στο ΦΕΚ ότι θα λειτουργήσει, έγιναν οι ενέργειες από όλες τις μεριές και κάπως βίαια διακόπηκε η λειτουργία του. Θα μείνω στο κομμάτι της βίαιης διακοπής διότι να μην ξεχνάμε ότι έγινε πάρα πολύ απότομα η διακοπή της λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου για τους λόγους που ήθελε το Υπουργείο Παιδείας. Σαν Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου θα το στηρίξουμε κάνοντας μία σειρά από ενημέρωσεις σε σχολεία σε συνεργασία πάντοτε τους αρμόδιους γιατί είναι πολύ κρίμα να μην εκμεταλλευτούμε τον πολιτισμό μας”. Όλες οι στρατηγικές οι οποίες υπάρχουν γύρω από τον πολιτισμό είναι αναπτυξιακές και το Μουσικό Γυμνάσιο ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσει την επόμενη χρονιά και θα δώσει ένα το δικό του στίγμα στον πολιτισμό στο νομό μας” .