Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση που έχει εσχάτως ανακύψει στη Μέση Ανατολή, τις δυσμενείς επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή καθώς και στην αναπόφευκτη ανθρωπιστική κρίση για ολόκληρο τον κόσμο.
«Ο απρόκλητος και αδικαιολόγητος πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον του κυρίαρχου γείτονά της», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης, «ήρθε ως αποτέλεσμα του αναθεωρητισμού που ξεκίνησε το 2014, κατά πλήρη παραβίαση των βασικών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όταν η Ρωσία προχώρησε στην παράνομη προσάρτηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης. Εννέα χρόνια αργότερα, η δίωξη των αντιφρονούντων φωνών στην Κριμαία και η παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται ακόμη.»
Ο κ. Πλακιωτάκης, εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας σε όλους τους ακτιβιστές και τους πολίτες στη χερσόνησο της Κριμαίας που υπερασπίζονται με θάρρος τις πεποιθήσεις τους και τα δικαιώματά τους αλλά και εκείνα της κοινότητάς τους.
«Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στην Ουκρανία και μαζί με τους εταίρους και συμμάχους της και, επιπλέον, επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να παρέχει συνεχή πολιτική, οικονομική, χρηματοπιστωτική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τον ουκρανικό λαό στον αγώνα τους για την υπεράσπιση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της χώρας τους», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρόσθεσε:
«Επιπλέον, προσβλέπουμε στο μεταπολεμικό μέλλον της Ουκρανίας μέσω μιας διαδικασίας σταθερής πρόσδεσης της χώρας στην ΕΕ, υπό το καθεστώς του υποψήφιου προς ένταξη κράτους μέλους, καθώς και με τη δημιουργία των απαραίτητων μέσων για την ουσιαστική συμβολή στην ανοικοδόμηση της χώρας.».