Γ. Πλακιωτάκης: “H πολιτική επιστροφών παράνομων μεταναστών της Ε.Ε. αποτυγχάνει, oι κοινωνίες μας δεν μπορούν και δεν θα το ανεχθούν”

Την ανάγκη άμεσης προώθησης ενός συνεκτικού, αυστηρού και δεσμευτικού Ευρωπαϊκού πλαισίου για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού επιστροφών παράνομων μεταναστών επισήμανε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης. Προεδρεύοντας, στην κοινή συνεδρίαση των μελών της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, όπου συζητήθηκε η νέα Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινού συστήματος επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην Ε.Ε. ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως “Προς το παρόν, η πολιτική επιστροφών της Ε.Ε. αποτυγχάνει. Οι κοινωνίες μας δεν μπορούν και δεν θα το ανεχθούν αυτό” εξηγώντας πως μόλις 1 στους 5 παράνομους μετανάστες εγκαταλείπουν τελικά την Ε.Ε.

Παράλληλα, ο κ. Πλακιωτάκης κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκη Βορίδη να οργανώσουν νέα συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης των νόμιμων οδών μετανάστευσης και μετάκλησης εργατών που θα καλύψουν τα τεράστια κενά στον αγροτικό τομέα και τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

“Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια, την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και την εμπιστοσύνη των πολιτών μας. Η μετανάστευση αποτελεί κεντρικό μέρος αυτής της ευρύτερης εικόνας. Οι πολίτες μας περιμένουν από εμάς μια αποτελεσματικότερη διαχείρισή της” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Α’ Αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου για να προσθέσει “Η μεταρρύθμιση των κανόνων επιστροφών αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο των προσπαθειών της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης. Είναι ένα βασικό κομμάτι που λείπει από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.Ο εν λόγω Κανονισμός προτείνει ένα κοινό και πραγματικά ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών. Αυτό σημαίνει συνεπείς κανόνες και διαδικασίες σε όλα τα κράτη μέλη. Για να γίνουν οι επιστροφές ταχύτερες, απλούστερες και πιο προβλέψιμες. Θεσπίζεται μια Ευρωπαϊκή Εντολή Επιστροφής. Για να καταστήσουμε σαφές ότι μια εντολή εγκατάλειψης ενός κράτους μέλους σημαίνει εντολή εγκατάλειψης της Ε.Ε.”.

Παράλληλα, ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως “Όταν άτομα χωρίς δικαίωμα παραμονής παραμένουν στην Ε.Ε., η αξιοπιστία ολόκληρης της μεταναστευτικής μας πολιτικής υπονομεύεται”.

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για τον χαρακτηρισμό επτά χωρών ως «ασφαλών χωρών προέλευσης», επιτρέποντας, έτσι, την ταχεία διεκπεραίωση και την πιθανή απόρριψη αιτήσεων ασύλου.

Το Μπαγκλαντές, η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαρόκο και η Τυνησία περιλαμβάνονται στον κατάλογο ασφαλών χωρών σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Εκτός από αυτές τις επτά, η Επιτροπή θεωρεί επίσης χώρες υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. όπως η Τουρκία και η Γεωργία, ασφαλείς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία, τονίζοντας ότι πρέπει να αναδειχθεί ως προτεραιότητα η αποτελεσματική και αξιόπιστη συνεργασία σε θεσμικό και επιχειρησιακό επίπεδο για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com