Γ. Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει τη μεταναστευτική πολιτική του 2015

 

Στην ανάγκη για κατεπείγουσα υιοθέτηση κοινών και αποτελεσματικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέναντι στον κίνδυνο μίας γενικευμένης αποσταθεροποίησης, αναφέρθηκε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, προεδρεύοντας στην Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, με θέμα την ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό και τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Bρισκόμαστε, εκ νέου, σε μία περίοδο γεωπολιτικών κρίσεων. Ένα πολεμικό σκηνικό στην Ουκρανία και, πρόσφατα, τη Μέση Ανατολή δημιουργεί ένα  περιβάλλον διεθνούς αστάθειας και απειλής για την ασφάλεια σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε αναφερόμενος στις σύνθετες και πολυεπίπεδες προκλήσεις: «Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να πει σήμερα αν αυτές μπορούν να καταστούν και ασύμμετρες απειλές, και, αν ναι, σε ποια έκταση. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή πιθανόν να συντελέσουν σε  μια νέα εστία ανθρωπιστικής κρίσης, με κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες που δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν λόγω των ευρύτερων εθνικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και οικονομικών παραμέτρων που επί χρόνια τώρα ταλανίζουν αυτή την περιοχή. Αναμφισβήτητα, η έκταση των επιχειρήσεων στην Γάζα και το Ισραήλ και η τυχόν, βεβαίως απευκτέα, εξάπλωσή τους στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή, προκαλούν σε όλους μια διάχυτη, τουλάχιστον, ανησυχία ως προς τις συνέπειες που θα βιώσει και η Πατρίδα μας και η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος.».

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό χαρακτηρίζοντας ως πρώτη ανησυχία την «αναζωπύρωση των μεταναστευτικών ροών, ενδεχομένως στον ίδιο βαθμό και την ένταση που βιώσαμε το, όχι πολύ μακρινό, 2015 με τα τότε γεγονότα στη Συρία», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός, δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει την μεταναστευτική πολιτική του 2015. Μια πολιτική η οποία, θυμίζω, είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα, και κατ΄ επέκταση η Ευρώπη, να κατακλυσθεί κυριολεκτικά από πρόσφυγες και μετανάστες, με τις ροές μόνο από θαλάσσης να ξεπερνούν τότε τα 800.000 άτομα»

«Η φλεγόμενη, για μια ακόμη φορά, Μέση Ανατολή», πρόσθεσε, «επιτείνει την αίσθηση του κατεπείγοντος για την υιοθέτηση κοινών και αποτελεσματικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στον κίνδυνο μιας γενικευμένης αποσταθεροποίησης».

Ο κ. Πλακιωτάκης υπενθύμισε ότι «το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα ολοκληρωμένο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες νομοθετικές προτάσεις», όμως «παρά την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά την διαπραγμάτευση «το παζλ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί». «Όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε σύντομα να καταλήξουμε σε ένα σαφές και ολοκληρωμένο κείμενο θέσεων και πολιτικής», συνέχισε,  «πολύ απλά γιατί η Ευρώπη πρέπει άμεσα να δρομολογήσει και να εφαρμόσει μια ξεκάθαρη και αποτελεσματική πολιτική για τη μετανάστευση με συνεξέταση όλων των, ομολογουμένως, σύνθετων παραμέτρων της τόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο όσο και τις χώρες προέλευσης των μεταναστών».  

«Ως ελληνικό κοινοβούλιο», εξήγησε, «μπορούμε να συμβάλλουμε στην συζήτηση που διενεργείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας».

«Είναι χρέος μας να υπενθυμίζουμε το δύσκολο ρόλο που καλούμαστε να παίξουμε στα σύνορα της Ε.Ε. και να διεκδικούμε με κάθε τρόπο αυτό που είναι δίκαιο και σωστό: τη δημιουργία ενός κοινού και ολιστικού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, που θα βασίζεται στην απαιτούμενη συμμετρία μεταξύ αλληλεγγύης και συνευθύνης, ώστε να μην επωμίζονται δυσανάλογο βάρος τα Κράτη Μέλη της πρώτης γραμμής».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com