Franz Joseph Haydn: ο «πατέρας» της συμφωνικής

“Στις 31 Μαΐου του 1809 πέθανε ο Franz Joseph Haydn, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες μουσικής της Κλασικής περιόδου. Χαρακτηρίζεται ο «πατέρας» της συμφωνίας καθώς και του κουαρτέτου εγχόρδων λόγω της μεγάλης του συνεισφοράς σε αυτές της μορφές σύνθεσης καθώς και στην ανάπτυξη του τρίο για πιάνο και την εξέλιξη της σονάτας.”  
Ο Φραντς Γιόζεφ Χάυντν (1732) δέχεται μουσική παιδεία από νήπιο ακόμα αν και όχι με συστηματική μορφή. Σε ηλικία περίπου 17 ετών ξεκινά ο αγώνας του για επιβίωση με όπλο τις μουσικές γνώσεις, διδάσκει μουσική, τραγουδάει στους δρόμους σερενάτες και παίζει βιολί δίπλα στο Ιταλό συνθέτη Νίκολα Πορπορα, για τον οποίο θα πει αργότερα πως «του δίδαξε τις βάσεις της σύνθεσης». Σταδιακά το όνομά του άρχισε να γινεται γνωστό και γύρω στο 1757 διορίζεται ως μουσικός διευθυντής στην αυλή του Κόμητα Karl Bon Morzin, οπότε και συνθέτει την πρώτη του συμφωνία. Το 1760 νυμφεύεται την Maria Anna Aloysia Apollonia Keller, όμως ο γάμος τους σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε σήμερα, υπήρξε ελάχιστα ευτυχισμένος ενώ δεν απέκτησαν παιδιά. Το 1761 αρχίζει να εργάζεται μόνιμα στο παλάτι του πρίγκιπα Paul Anton Eszterházy με καθήκοντα σύνθεσης, διεύθυνση ορχήστρας, να παίζει μουσική δωματίου για και μαζί με τους πάτρονές του, και το ανέβασμα των οπερατικών έργων. Ο Χάυντν εργάστηκε στην αυλή Esterházy για περίπου 30 χρόνια, όπου συνέθεσε πλήθος συνθέσεων τόσο για τον προστάτη του όσο και για άλλους άρχοντες και ανέπτυξε το μουσικό ταλέντο του ενώ η φήμη του πλέον εξαπλώνονταν όλο και περισσότερο. Την εποχή της παραμονής του στην αυλή Esterházy ο συνθέτης γνώρισε και έγινε φίλος με τον Wolfgang Amadeus Mozart από τον οποίο επηρεάστηκε σημαντικά.
Με το θάνατο του πρίγκιπα Nikolaus Esterházy, το 1790, ο Χάυντ συνταξιοδοτείται και όπως επιθυμούσε είναι πλέον ελεύθερος να ταξιδέψει στην Αγγλία. Στο Λονδίνο το κοινό ενθουσιάστηκε με τον Χάυντν ενώ οι συναυλίες του εκεί του επέφεραν την οικονομική ανεξαρτησία. Την ίδια χρονιά, γνωρίζει τον νεαρό τότε Ludwig van Beethoven. Το 1795 ο Χάυντν επιστρέφει στη Βιέννη, όπου εγκαθίσταται μόνιμα και συνθέτει κυρίως θρησκευτική μουσική. Το 1797 συνθέτει τη μουσική για το Gott erhalte Franz den Kaiser, η οποία αργότερα θα «ντύσει» τον εθνικό ύμνο της Γερμανίας.
Το 1802 μια ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε ήδη αρκετό καιρό επιδεινώνεται σημαντικά σε σημείο που του είναι πλέον αδύνατον να συνθέσει. Ο Φραντς Γιόζεφ Χάυντν πέθανε στα τέλη Μα΅ίου του 1809, σε ηλικία 778 ετών, λίγο μετά την επίθεση του Ναπολέοντα στη Βιέννη. Στην επικήδεια τελετή, δυο εβδομάδες αργότερα στην εκκλησία Schottenkirche της Βιέννης, ακούστηκε το Ρέκβιεμ του Μόζαρτ προς τιμή του.   Πηγη: tvxs.gr    

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com