«Έτσι κερδίσαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής» – Τα μέλη της ομάδας GRoboDivers» μιλούν για τον «φράκτη φυσαλίδων» και το Robot Game που τους χάρισαν τη 2η θέση στον διαγωνισμό First Lego League Open International 2025

Τα μέλη της ομάδας GRoboDivers» ηλικίας 13 έως 15 ετών και οι προπονητές τους μιλούν στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για τον «φράκτη φυσαλίδων» και το Robot Game, που τους χάρισαν τη 2η θέση στον διαγωνισμό First Lego League Open International 2025:

Πριν από πέντε χρόνια μια παρέα αγοριών, μαθητών στο 3ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Αττικής, μυήθηκαν από τον δάσκαλό τους Μανώλη Οικονομάκη, στη ρομποτική. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Πέτρος Αρμάος, ο Σωτήρης Γιαννάτος, ο Γιώργος Δημητρουλάκος, ο Χρυσόστομος Μπερζέστας, και τα αδέλφια Δημήτρης και Μπάμπης Προδρόμου διακρίθηκαν σε πολλούς διαγωνισμούς, ενώ πριν από λίγες ημέρες έγιναν παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Ο λόγος για τους «GRoboDivers» ηλικίας 13 έως 15 ετών, οι οποίοι κατέκτησαν τη 2η θέση στον διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής, First Lego League Open International 2025, που φέτος διεξήχθη στην Ελλάδα από τις 2 μέχρι τις 4 Μαΐου με τη συμμετοχή 50 ομάδων από 43 χώρες.

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό First Lego League, μαθητές 9–16 ετών, κλήθηκαν να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν ένα αυτόνομο ρομπότ LEGO, καθώς και να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο ερευνητικό πρότζεκτ βασισμένο σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Η ελληνική ομάδα διακρίθηκε για την επίδοσή της στο Robot Game και για το πρότζεκτ, GRoboDivers Bubble System, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί φυσαλίδες αέρα για τη μείωση της υποθαλάσσιας ηχορύπανσης.

Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των προπονητών τους, παρουσίασαν ένα πλήρως τεκμηριωμένο και εφαρμόσιμο μοντέλο, συνδυάζοντας την περιβαλλοντική ευαισθησία, την επιστημονική έρευνα και τη ρομποτική τεχνολογία.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι «GRoboDivers» συμμετείχαν επίσης στο Alliances Cup, όπου σε συνεργασία με την ομάδα της Σλοβακίας έφτασαν μέχρι τον ημιτελικό.

«Ετσι κερδίσαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής»-1
Η ελληνική ομάδα αποτελούμενη από τους Πέτρο Αρμάο, Σωτήρη Γιαννάτο, Γιώργο Δημητρουλάκο, Χρυσόστομο Μπερζέστα, Δημήτρη Προδρόμου και Μπάμπη Προδρόμου από το 6ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αμαρουσίου. Προπονητές είναι ο Μανώλης Οικονομάκης και ο Νίκος Προδρόμου

Κουρτίνες από φυσαλίδες και μικρόφωνα της θάλασσας

Ο φετινός στόχος της ομάδας ήταν η συμμετοχή στον εθνικό διαγωνισμό. Υστερα από αμέτρητες ώρες προπονήσεων και δοκιμών, όχι μόνο κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό FLL Ελλάδας, αλλά να κερδίσουν την 1η θέση – «εισιτήριο» για τον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής.

«Ετσι κερδίσαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής»-2
Το Robot Game είναι μια πρόκληση όπου οι ομάδες κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ένα αυτόνομο ρομπότ LEGO ώστε να εκτελεί αποστολές πάνω σε ένα ειδικά σχεδιασμένο τραπέζι με συγκεκριμένο χρονικό όριο.

«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το εγχείρημα στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και τους τελευταίους μήνες δουλεύαμε 7 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα» λέει στην «Κ» ο Πέτρος Αρμάος.

«Το ρομπότ είχε σχεδιαστεί για να εκτελεί αποστολές με ακρίβεια και ταχύτητα, κυρίως με αποσπώμενα εξαρτήματα. Επιλέξαμε μια πολύ έξυπνη στρατηγική, εκτελώντας πρώτα τις αποστολές με μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας, ώστε να εξασφαλίσουμε μια σταθερή βάση ελάχιστων πόντων. Επειτα “χτίζαμε” πάνω σε αυτό».

«Ετσι κερδίσαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής»-3
«Με το πρότζεκτ GRoboDivers Bubble System δημιουργήσαμε ένα “φράχτη φυσαλίδων” που περιορίζει τη διάδοση του ήχου στο νερό κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία της θαλάσσιας ζωής από τους θορύβους που προκαλούν για παράδειγμα οι γεωτρήσεις», λέει ο Δημήτρης Προδρόμου
«Ετσι κερδίσαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής»-4

Ο 15χρονος Δημήτρης Προδρόμου, ο πρεσβύτερος της ομάδας, εξηγεί πώς λειτουργεί το πρότζεκτ «Φυσαλίδες Αέρα κατά της Υποθαλάσσιας Ηχορύπανσης».

«Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε έναν “φράχτη φυσαλίδων” κατά της  ηχορύπανσης. Σχεδιάσαμε το GRoboDivers Bubble System, ένα σύστημα σωλήνων με μικρές οπές που, όταν τροφοδοτούνται με αέρα, δημιουργούν φυσαλίδες οι οποίες περιορίζουν τη διάδοση του ήχου στο νερό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία της θαλάσσιας ζωής από τους θορύβους που προκαλούν οι υποθαλάσσιες εργασίες, οι γεωτρήσεις ή οι μεγάλες ανεμογεννήτριες στη θάλασσα».

«Ετσι κερδίσαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής»-5
«Μιλήσαμε με ωκεανογράφους και γεωλόγους για να κατασκευάσουμε το υδρόφωνο», λέει ο Σωτήρης Γιαννάτος 

«Φτιάξαμε ένα υδρόφωνο, σαν να λέμε το “μικρόφωνο της θάλασσας”, για να ακούμε τους ήχους στο θαλάσσιο περιβάλλον» συμπληρώνει ο Σωτήρης Γιαννάτος. «Μιλήσαμε με ωκεανογράφους και γεωλόγους για να πάρουμε πληροφορίες. Στην αρχή το δοκιμάσαμε σε ένα ενυδρείο και με αυτόν τον τρόπο το παρουσιάσαμε και στη σκηνή. Ημασταν οι μόνοι με υδρόφωνο στον διαγωνισμό».

Ο Χρυσόστομος Μπερζέστας δηλώνει ενθουσιασμένος όχι μόνο με τον φράχτη από φυσαλίδες αλλά και με τη συνολική ενασχόληση της παρέας με τη ρομποτική: «Με τη ρομποτική, ένα παιδί μαθαίνει πράγματα που αλλιώς δεν κατακτά εύκολα σε αυτή την ηλικία και δεν μιλάω μόνο για τον προγραμματισμό, τη μηχανική και την καινοτομία αλλά και για τη συνεργασία, το πώς να παρουσιάζεις μια δουλειά σου και πώς να λύνεις προβλήματα που συναντάς στην πορεία».

Με τη βοήθεια όλης της κοινότητας

Ο Μανώλης Οικονομάκης, ο ένας εκ των δύο προπονητών της ομάδας, λέει στην «Κ» πως η παγκόσμια διάκριση επιβεβαίωσε τη δυναμική της ελληνικής μαθητικής κοινότητας στον χώρο της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Εξηγεί στην «Κ» πως «τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα καταγράφει συνεχώς διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ρομποτικής, όπως στο FLL, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Πίσω από αυτή την επιτυχία κρύβεται μια γενιά μαθητών με ταλέντο, πάθος και δίψα για μάθηση, αλλά και ένας αυξανόμενος αριθμός εκπαιδευτικών, σχολείων και προπονητών που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, με ατέλειωτες ώρες δουλειάς σε συχνά δύσκολες συνθήκες».

Ο έτερος προπονητής, Νίκος Προδρόμου, συμπληρώνει πως «παρά τους περιορισμένους πόρους σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι ελληνικές ομάδες ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητα, την επιμονή και την ομαδικότητά τους».

Οσον αφορά τα έξοδα της ομάδας, από την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού, όπως κιτ ρομποτικής, αισθητήρες και ανταλλακτικά, μέχρι το κόστος διαμονής και μεταφοράς, καλύφτηκε από τους γονείς και τοπικούς χορηγούς.

Υπάρχει και η ηθική υποστήριξη, λέει ο Γιώργος Δημητρουλάκος. «Ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής μας βοήθησε πολύ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, επιτρέποντάς μας να λείπουμε κάποιες πρωινές ώρες μαθημάτων για να πραγματοποιούμε τις επισκέψεις σε ερευνητικά κέντρα όπως ο Δημόκριτος, χωρίς να μας βάζει απουσίες. Και ο διευθυντής του 3ου δημοτικού, του παλιού μας σχολείου, μας παραχώρησε αίθουσα για τις προπονήσεις».

«Η μαμά μου νευρίαζε μερικές φορές όταν μας έβλεπε για ώρες όλους μαζί στο υπόγειο να κάνουμε πρόβες. Ερχόταν και μας ρώταγε αν έχουμε τελειώσει τα μαθήματα, αλλά στην πορεία όταν έβλεπε τι κερδίζαμε, κατάλαβε πόσο πολύ αξίζει όλη αυτή η προσπάθεια» μας λέει με περηφάνια ο Μπάμπης Προδρόμου.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com