• Η Διεθνής Αμνηστία δημοσιεύει την ετήσια έκθεσή της σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2017-2018
• «Την περασμένη χρονιά, ο κόσμος μας βυθίστηκε σε ανθρωπιστικές κρίσεις, με τους παγκόσμιους ηγέτες να μας προσφέρουν εφιαλτικά οράματα μιας κοινωνίας τυφλωμένης από το φόβο και το μίσος. Αυτό όπλισε όσους ενθαρρύνουν το ρατσισμό και μισαλλοδοξία αλλά ενέπνευσε πολλούς περισσότερους ανθρώπους να αντισταθούν για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η Διεθνής Αμνηστία δημοσιεύει σήμερα την ετήσια ανασκόπηση της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προειδοποιεί πως παγκόσμια, οι κοινωνίες βιώνουν τις τρομακτικές συνέπειες μιας φοβερής ρητορικής μίσους που απειλεί να κανονικοποιήσει τις συστηματικές διακρίσεις ενάντιων περιθωριοποιημένων ομάδων.
Ωστόσο, η οργάνωση διαπίστωσε πως το αναπτυσσόμενο κίνημα παλιών και νέων ακτιβιστών, το οποίο αγωνίζεται για την κοινωνική δικαιοσύνη παρέχει την ελπίδα να ανατραπεί η κατρακύλα προς την καταπίεση.
Η έκθεση «Η Κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε Παγκόσμιο Επίπεδο» καλύπτει 159 χώρες και αποτελεί την πιο διεξοδική ανάλυση της κατάστασης, στην οποία βρίσκονται σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.
«Η ξεκάθαρα γεμάτη μίσος κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να απαγορεύσει τον Ιανουάριο την είσοδο σε ανθρώπους από πολλές χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία προετοίμασε το έδαφος για μια χρονιά κατά την οποία οι ηγέτες έφτασαν τις πολιτικές μίσους στα άκρα», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Είδαμε τις τελικές συνέπειες σε μια κοινωνία, στην οποία ενθαρρύνεται το μίσος, η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων και ο φόβος των μειονοτήτων, στην αποτρόπαια στρατιωτική επιχείρηση εθνοκάθαρσης των Rohingya στη Μιανμάρ», είπε ο Salil Shetty.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες αποκηρύσσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκαλώντας κινήματα διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο
«Οι φορείς μίσους και φόβου τώρα πρωταγωνιστούν στις διεθνείς σχέσεις και πολύ λίγες κυβερνήσεις υπερασπίζονται πλέον τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτήν την ταραγμένη περίοδο. Αντιθέτως, πολιτικοί ηγέτες όπως ο al-Sisi, ο Duterte, ο Maduro, ο Putin, ο Trump και ο Xi υπονομεύουν με ανάλγητο τρόπο τα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε ο Salil Shetty.
«Η ανεπαρκής απόκριση σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου από τη Μιανμάρ και το Ιράκ μέχρι το Νότιο Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη υπογραμμίζει την απουσία ηγετών πάνω στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κυβερνήσεις ξεδιάντροπα γυρίζουν το χρόνο πίσω, αναιρώντας δεκαετίες δύσκολα κεκτημένων δικαιωμάτων».
Στην έκθεση αναφέρονται διάφορες οπισθοδρομικές τάσεις όπως η καταστολή του δικαιώματος διαμαρτυρίας στη Γαλλία και οι προσπάθειες περιορισμού των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Πολωνία.
Με την έκθεση να παρουσιάζεται στην Ουάσιγκτον, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί πως τα βήματα οπισθοχώρησης του Προέδρου Trump στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτουν μια επικίνδυνη παρακαταθήκη για άλλες κυβερνήσεις που τα ακολουθούν.
Οι οπισθοδρομικές πολιτικές έχουν παρακινήσει πολλούς ανθρώπους να πάρουν μέρος σε μακροχρόνιους αγώνες και η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πολλές σημαντικές νίκες που στήριξαν οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανάμεσα σ’ αυτές συγκαταλέγεται η άρση της ολικής απαγόρευσης των εκτρώσεων στη Χιλή, τα βήματα που έγιναν για να εξασφαλιστεί ισότητα στο γάμο στην Ταιβάν και η νίκη-ορόσημο ενάντια στις εξαναγκαστικές εξώσεις στην Abuja της Νιγηρίας.
Τεράστιες κινητοποιήσεις την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών στις ΗΠΑ και σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο ανέδειξαν την αυξανόμενη επιρροή νέων κοινωνικών κινημάτων, όπως το φαινόμενο #MeToo και το Ni Una Menos στην Λατινική Αμερική, τα οποία αγωνίζονται ενάντια στη βία εναντίον των κοριτσιών και των γυναικών.
«Το ακατάβλητο πνεύμα των γυναικών που ηγούνται δυναμικών κινημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας θυμίζει πως η επιθυμία για ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ. Γίνεται έτσι αισθητό πως τα κινήματα διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο αυξάνονται όλο και περισσότερο. Εάν οι κυβερνήσεις στέκονται ενάντια σε τέτοια κινήματα, υπονομεύεται η αξιοπιστία τους», είπε ο Salil Shetty.
Η ελευθερία του λόγου αποκτά τεράστια σημασία στη νέα μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η προθυμία με την οποία οι παγκόσμιοι ηγέτες αναφέρονται στις λεγόμενες «ψευδείς ειδήσεις (fake news)» προκειμένου να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, σε συνδυασμό με τις επιθέσεις σε θεσμούς που ασκούν έλεγχο στην εξουσία, δείχνουν πως η ελευθερία του λόγου θα αποτελέσει το φετινό πεδίο μάχης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Το 2018 λοιπόν, δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο πως θα είμαστε ελεύθεροι να συγκεντρωνόμαστε σε διαμαρτυρίες ή να ασκούμε κριτική στις κυβερνήσεις μας. Στην πραγματικότητα, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο να εκφράζουμε τη γνώμη μας», δήλωσε ο Salil Shetty.
Εκατοντάδες ακτιβιστές σκοτώθηκαν πέρυσι, καθώς οι αρχές θέλησαν να φιμώσουν τόσο τους ίδιους όσο και τα μέσα ενημέρωσης, είπε η έκθεση. Οι περισσότερες φυλακίσεις δημοσιογράφων έγιναν στην Τουρκία, την Αίγυπτο και την Κίνα, όπου ο υποψήφιος για Νόμπελ Liu Xiaobo πέθανε μετά τη φυλάκισή του επειδή άσκησε κριτική στην κυβέρνηση. Με τις κυβερνήσεις να διώκουν ξεδιάντροπα τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία αντιμετώπισε απειλές στο έργο της στην Ουγγαρία και πρωτοφανείς συλλήψεις μελών του προσωπικού της στην Τουρκία.
«Οι κυβερνήσεις θεωρούν πως μπορούν να διώκουν ασύστολα τους ακτιβιστές και ακτιβίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορούν να κλείνουν εφημερίδες, να υπονομεύουν τις δικαστικές αποφάσεις και να φυλακίζουν ακτιβιστές, όμως αρνούμαστε να μας φιμώσουν. Εάν ο σπουδαίος ακτιβιστής Liu Xiaobo μας δίδαξε κάτι, είναι πως πρέπει να λέμε την αλήθεια στην εξουσία ειδικά όταν αυτό μοιάζει να είναι αδύνατον», δήλωσε ο Salil Shetty.
Η ρητορική μίσους καλπάζει καθώς άνθρωποι στοχοποιούνται λόγω της ταυτότητάς τους
Στην έκθεση τονίζεται η ανάγκη αντίστασης των ανθρώπων ενάντια σε κάθε μορφή ρητορικής μίσους, όπως αυτή εκφράστηκε στα ξενοφοβικά συνθήματα σε μια εθνικιστική διαδήλωση στην Πολωνία, στις πορείες «white supremacist» στο Charlottesville και στη βίαιη καταστολή των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων από την Τσετσενία έως την Αίγυπτο. Αυτή η ανάγκη υπογραμμίζεται και από τη δαιμονοποίηση των προσφύγων και μεταναστών/ριων από τα πολύ υψηλά κλιμάκια κυβερνήσεων.
«Οι πολιτικές του Donald Trump μπορεί να σηματοδότησαν μια νέα εποχή οπισθοχώρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο δεν ήταν οι μοναδικές. Όπου κι αν κοιτάξει κανείς, από την Αυστραλία μέχρι την Ουγγαρία, οι ηγέτες αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως προβλήματα, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν και όχι ως πραγματικούς ανθρώπους με δικαιώματα που χρειάζονται τη στήριξή μας», δήλωσε ο Salil Shetty.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν τις κατάφωρες αδικίες που τροφοδοτούν τα κινήματα διαμαρτυρίας
Στην έκθεση επίσης επισημαίνεται πως εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως τροφή, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί πως αν οι κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες της φτώχειας και της ανισότητας, θα δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες αναταραχές.
«Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι αναγκασμένοι να ζουν σε εξευτελιστικές και δυσβάσταχτες συνθήκες επειδή τους αρνούνται την πρόσβαση σε καθαρό νερό, τροφή, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αν μας αφαιρέσουν αυτά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τότε η απόγνωσή φτάνει στο απροχώρητο. ‘Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας φοβερής εξάπλωσης των φαινομένων κοινωνικής δυσαρέσκειας από τη Βενεζουέλα έως το Ιράν», δήλωσε ο Salil Shetty.
Αντί να προσπαθούν να φιμώσουν τους ανθρώπους που υψώνουν το ανάστημα τους, οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αιτίες των εξεγέρσεων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία και να ξεκινήσουν αποσύροντας τους περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης, στην κοινωνία πολιτών και σε άλλα θεσμικά όργανα.
«Γινόμαστε μάρτυρες ιστορικών γεγονότων, καθώς μεγάλος αριθμός ανθρώπων εξεγείρεται και απαιτεί δικαιοσύνη. Αν οι ηγέτες αποτυγχάνουν να κατανοήσουν σε τι οφείλονται οι διαμαρτυρίες, τότε αυτό θα οδηγήσει στην καθαίρεσή τους. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει απολύτως ξεκάθαρο πως απαιτούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους: Είναι ευθύνη τώρα των πολιτικών να τους ακούσουν», δήλωσε ο Salil Shetty.
https://www.amnesty.gr/news/press/article/21289/etisia-ekthesi-diethnoys-amnistias-2017-krati-ypodaylizoyn-misos-kai
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
Π. Ζερβάκης στο Λατώ fm: Όσοι καταναλώσουν αλκοόλ, να μην πιάσουν τιμόνι τις ημέρες των εορτών (ηχητικό)
Για τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας ενόψει Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς... -
Σύλλογος Εστίασης Αγ. Νικολάου: Δοκιμαζόμαστε και η αύξηση στα τέλη παρεπιδημούντων του Δήμου είναι ακόμα ένα κερασάκι στην τούρτα
Η εστίαση δοκιμάζεται και η αύξηση στα τέλη παρεπιδημούντων...