Έρχονται εμπειρογνώμονες για την έκρηξη στο σταθμό του Αθερινόλακκου – Τι θα εξετάσουν

Εμπειρογνώμονες αναμένεται να εξετάσουν, τις επόμενες ημέρες, το σημείο της έκρηξης στον σταθμό παραγωγής ενέργειας στον Αθερινόλακκο, προκειμένου να καθορίσουν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος και να προτείνουν μέτρα αποφυγής παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας απασχολεί από χθες όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Κρήτης.

Όπως έγραψε το Cretalive, εντολή για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη, έδωσε χθες η εισαγγελία Λασιθίου. 

Προηγήθηκε -όπως έγινε γνωστό- έκτακτη σύσκεψη στο Διοικητήριο το εργοστασίου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τον διευθυντή του σταθμού να κάνει μια πρώτη αποτίμηση.

Η έκρηξη σε μία εκ των μηχανών που στεγάζεται στο εργοστάσιο, σημειώθηκε νωρίς το πρωί, ενώ στη συνέχεια εκδηλώθηκε και μεγάλη πυρκαγιά, την οποία κατάφεραν να σβήσουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις από Λασίθι και Ηράκλειο που κλήθηκαν στο χώρο, σε συνεργασία με δυνάμεις από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Σητείας αλλά εθελοντικές διασωστικές ομάδες Ε.Δ.Ε.Α.Κ και Ερυθρού Σταυρού που έσπευσαν να συνδράμουν.

Υπενθυμίζεται ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ωστόσο στο χώρο προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, με χαρακτηριστικότερη την κατάρρευση της οροφής του εργοστασίου.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σητείας

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τη Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025 στις 07:35 στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή του Αθερινόλακκου Γούδουρα Σητείας, σε μια από τις δύο κύριες μηχανές diesel, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο κτίριο που στεγάζεται η μηχανή νούμερο ένα.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και τέθηκε σε λειτουργία το εσωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης του σταθμού, ενώ ενημερώθηκε άμεσα η πυροσβεστική και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Αστυνομία Λιμενικό ΕΚΑΒ)καθώς και η πολιτική προστασία σε επίπεδο νομού και δήμου.

Η εκτόνωση της έκρηξης ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε την κατάρρευση της οροφής και μεγάλου τμήματος της υφιστάμενης τοιχοποιίας, εκσφενδονίζοντας μεγάλα μεταλλικά τμήματα σε μεγάλη απόσταση, ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα και τραυματίες. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σητείας τέθηκε σε συναγερμό στέλνοντας δυνάμεις για την ενίσχυση της κατάσβεσης καθώς και τις εθελοντικές διασωστικές ομάδες Ε.Δ.Ε.Α.Κ και Ερυθρού Σταυρού.

Στο σημείο βρέθηκε ο συντονιστής Επιχειρήσεων Αιγαίου και Κρήτης Υποστράτηγος Κων/νος Ψαρρός , ο Διοικητής Πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης Αρχιπύραχος κος Σεληνιωτάκης Μιχαήλ, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Λασιθίου κος Γεροδήμος Κων/νος, ο Διοικητής της ΕΜΟΔΕ, οι Διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ιεράπετρας και Σητείας, ο Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Δήμου Σητείας και ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας.

Μετά την κατάσβεση συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Διοικητήριο του σταθμού από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τον διευθυντή του σταθμού κο Μανακανάτα Νίκο να κάνει την πρώτη αποτίμηση ως προς τα αίτια, ενώ δόθηκε εντολή από την εισαγγελία Λασιθίου να γίνει αναλυτική διερεύνηση των αιτιών. Να τονίσουμε ότι δεν υπήρξε καμία περιβαλλοντική ρύπανση καθώς η μονάδα πληροί όλα τα ανάλογα πρότυπα για την αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com