Επίκαιρη Ερώτηση Μανόλη Θραψανιώτη στον Υπουργό Υγείας για την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών.

Με Επίκαιρη Ερώτηση, ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Θραψανιώτης, ανέδειξε το θέμα της παροχής προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στις ευαίσθητες ηλικίες έξι μέχρι δώδεκα ετών. Ζήτησε επίσης να μάθει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης σε σχέση με την δράση για την στοματική υγεία των παιδιών που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

            Μια δράση που είχε δρομολογηθεί σε συνεργασία με τους ελευθεροεπαγγελματίες οδοντίατρους και με βάση τις προτάσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Οι καθυστερήσεις  με τις χρονοβόρες, όπως αποδείχθηκαν, διαδικασίες των εκλογών της Ομοσπονδίας μετατόπισαν την έναρξη του προγράμματος για το 2019, με συνέπεια τη μεταφορά των κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί σε άλλες   επείγουσες ανάγκες. Με την Επίκαιρη Ερώτηση αναδείχθηκε  η σπουδαιότητα αυτής της προληπτικής οδοντιατρικής παρέμβασης για την συνολική υγεία του  παιδικού πληθυσμού και έγινε προσπάθεια να διερευνηθούν οι προθέσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για τη συνέχιση της πρωτοβουλίας αυτής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

            Ο Υφυπουργός Υγείας στην απάντηση του, αν και αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της πρόληψης στην υγεία, δεν δεσμεύτηκε για τη συνέχιση αυτής της δράσης αλλά τη συσχέτισε με τη “δημοσιονομική κατάσταση”. Αφού τοποθετήθηκε γενικά για την αξία της στοματικής υγείας των παιδιών, δεν παρουσίασε κάποιο άλλο σχέδιο και φάνηκε από την τοποθέτησή του, πως η χρηματοδότηση που είχε προβλεφθεί  για το 2019 (40 εκατομμύρια ευρώ) είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα παραμείνει στο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2020.

            Το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστεί αν η βούληση της κυβέρνησης για την εφαρμογή της συγκεκριμένης παρέμβασης, θα είναι τόσο ισχυρή, όσο με τα πρόσφατα δείγματα γραφής, τα οποία έδωσε για την ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας και άλλων ιδιωτών παρόχων. Για την ώρα μένουμε στην απάντηση του Υπουργείου Υγείας που θα μπορούσε να έχει τίτλο «προσεχώς θα δούμε, αλλά μάλλον όχι, γιατί όπως καταλάβατε για ακόμη ένα θέμα δεν γνωρίζω».

 

Ο σύνδεσμος της συζήτησης είναι:

https://www.youtube.com/watch?v=n2GgLsSo4q4&feature=youtu.be

 

 

Επισυνάπτεται η συζήτηση από τα πρακτικά της Βουλής.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Κύριε Υπουργέ, ένα πάγιο αίτημα της οδοντιατρικής επιστήμης, αλλά και της ιατρικής γενικότερα είναι να δίνεται έμφαση στην πρόληψη. Ιδιαίτερα για την οδοντιατρική είναι γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια η οδοντιατρική στη χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής της πολιτείας την τετραετία 2015 – 2019. Σε αυτό συνετέλεσε η διάθεση του Υπουργείου Υγείας, η καλή συνεργασία με την Οδοντιατρική Ομοσπονδία και με τη συμβολή των οδοντιάτρων της Βουλής.

 

Έτσι, δρομολογήθηκαν μία σειρά χρόνιων θεμάτων και επιλύθηκαν, όπως ήταν η διαρκής επιμόρφωση των οδοντιάτρων με τον ν. 4486/2017, άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, όπως ο κώδικας και το τελευταίο, που είναι και το θέμα της ερώτησής μας, η πρωτοβουλία για την παροχή προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στις ηλικίες έξι μέχρι δώδεκα ετών.

 

 Είχαν δρομολογηθεί οι εξελίξεις, αλλά η παρεμβολή των εκλογών για την ανάδειξη του ΔΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των ευρωπαϊκών και οι εθνικών εκλογών, είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει κατορθωτό να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, αν υπάρχει πρόθεση -για το 2019 είναι κάπως δύσκολο- στον προϋπολογισμό του 2020 να ενταχθεί αυτό το πρόγραμμα που αφορά την πρόληψη για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι ένας ικανός αριθμός.

 

 Ευχαριστώ.

 

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε Βουλευτά, προϋπόθεση για να υλοποιηθεί οποιαδήποτε δράση αποτελεί η ύπαρξη των κατάλληλων πόρων και κανονιστικών πράξεων. Με απλά λόγια θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα τα χρήματα για την κάλυψη των δαπανών. Δεν αρκεί μόνο η νομοθέτηση κάποιων δράσεων.

 

Με τον ν. 4486/2017 πράγματι η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθέτησε την παροχή πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας υγείας για τις ηλικίες έξι έως δώδεκα ετών. Απαραίτητη όμως κατά τον νόμο ήταν η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη διαδικασία παροχής και τις άλλες λεπτομέρειες που καθόριζαν το ύψος της αποζημίωσης, για παράδειγμα, τον χρόνο και τον τρόπο ελέγχου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του νόμου.

 

Δυστυχώς, από την έκδοση του ΦΕΚ του νόμου από τον Μάρτιο του 2019 έως και τον Ιούλιο του ιδίου έτους δεν υπήρξε καμία τέτοια απόφαση. Επιπλέον, έναν σχεδόν μήνα πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ μετέφερε τα ¾ του ποσού της προβλεφθείσας δαπάνης σε άλλο κωδικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα. Επομένως, κληθήκαμε να διαχειριστούμε σχεδόν τίποτα.

 

 Άρα, σε ό,τι αφορά στην ερώτησή σας, θα πρέπει να σας πω ότι, βεβαίως, το 2019 βαίνει προς το τέλος και οι προϋπολογισμοί είναι καθορισμένοι ήδη και εξετάζουμε τι θα γίνει το 2020. Θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι τόσο προεκλογικά όσο και τώρα έχουμε τονίσει ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στην προληπτική ιατρική και σε δράσεις, όπως είναι η οδοντιατρική φροντίδα και η στοματική υγεία, που είναι δράσεις προληπτικής ιατρικής, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο αναπτύσσουμε και πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε σε θέση τουλάχιστον να καλύψουμε τις ευαίσθητες αυτές ηλικίες, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση μας το επιτρέπει.

 

 Ευχαριστώ.

 

            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε συνάδελφε, κύριε Θραψανιώτη, έχετε τον λόγο.

 

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Κατ’ αρχάς, κύριε Υπουργέ, να τονίσουμε ότι η δέσμευση για τον ΕΟΠΥΥ του συγκεκριμένου ποσού, το οποίο ανερχόταν στα 40.093.280 ευρώ, υπήρχε στον προϋπολογισμό. Απλώς μεσολάβησαν οι εκλογές, όπως είπα, στην Ομοσπονδία, η οποία ζήτησε μια παράταση, επειδή ήταν και προεκλογική περίοδος, ούτως ώστε να δώσει απάντηση.

 

 Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι, όντως, μέρος αυτών των χρημάτων, από τα 40 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν δεσμευμένα στον προϋπολογισμό, δόθηκε ούτως ώστε να ανακουφιστεί η δαπάνη στα εξεταστικά κέντρα.

 

Πέρα από αυτό, όμως, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να τονίσω ότι, κάνοντας μια ανάγνωση στην κατανομή του αριθμού των παιδιών, απευθύνεται σε έναν αριθμό επτακόσιες ογδόντα τρεις χιλιάδες τριακόσια ενενήντα τέσσερα παιδιά, που θα αφορούσε στην προληπτική οδοντιατρική εξέταση.

Εάν παρατηρήσει κανείς τις ηλικίες, μπορεί να βγάλει και άλλα συμπεράσματα, όπως ότι έχουμε τη μείωση του αριθμού των παιδιών από εκατόν δεκαπέντε χιλιάδες το 2007 σε ενενήντα επτά χιλιάδες εκατόν εξήντα τρία το 2013. Έχουμε, δηλαδή, μείωση του νεανικού πληθυσμού και των παιδιών. Άρα, λοιπόν, η παροχή προληπτικής οδοντιατρικής στα παιδιά θα είναι ακόμα ένα κίνητρο για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

 

Πέρα από αυτό, όμως, νομίζω ότι θα πρέπει όχι απλά να δούμε αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Εξάλλου, περιμένουμε ανάπτυξη 4% και έσοδα στον προϋπολογισμό, οπότε μπορεί να δημιουργηθεί εκείνο το δημοσιονομικό κενό, ούτως ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία.

 

Θέλω να πω ότι αυτό αφορά τα παιδιά και τη στοματική υγεία, όπου, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ως γιατρός, το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας του σώματος του ανθρώπου. Εκδηλώνονται πάρα πολλές ασθένειες στο στόμα, άρα λοιπόν μια έμφαση στην πρόληψη θα είναι ικανή να προλάβει ασθένειες οι οποίες υπάρχει δυνατότητα να εκδηλωθούν στο σώμα.

 

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, νομίζω ότι θα πρέπει όχι μόνο για το 2020, αλλά γενικά να θεσμοθετηθεί και να νομοθετηθεί η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης στα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά παράλληλα να ληφθεί μέριμνα, ούτως ώστε, πέρα από την πέρα από την παροχή οδοντιατρικής φροντίδας που παρέχεται από το δημόσιο σύστημα υγείας, να δοθεί η δυνατότητα και στους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να μπορούν οι οδοντιατρικοί ασθενείς να τύχουν της περίθαλψης από το κράτος.

 

            Ευχαριστώ.

 

            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

 

            ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Νομίζω ότι συμφωνεί ο κύριος Βουλευτής σε αυτά τα οποία είπα. Θα ήθελα να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας, βεβαίως, είναι πυλώνες της βιωσιμότητας και καλής λειτουργίας ενός συστήματος υγείας και ευημερίας του πληθυσμού.

 

Έχουμε πει ότι δίνουμε προτεραιότητα στην πρόληψη κυρίως μέσα από τα σχολεία και σε ό,τι αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη σε δράσεις στοματικής υγείας. Θα δείτε σύντομα το σχέδιό μας για τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, που θα περιλαμβάνει και αυτά τα οποία αναφέρετε.

 

            Σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com