Για το πώς κύλησε η πρώτη φάση της “μάχης” κατά τον κορωνοϊό, πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα και όλα όσα αφορούν τις νοσοκομειακές ομάδες του Λασιθίου και της Κρήτης μίλησε στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη.
Όπως τόνισε “πήγαμε καλά και γι αυτό δεν θα πρέπει να χάσουμε όλο αυτό που με κόπο κερδίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Είχαμε πραγματικά μία πολύ μικρή διασπορά ένα πολύ μικρό αριθμό θετικών ταυτοποιημένων κρουσμάτων. Η διαχείρισή τους έγινε ακολουθώντας πιστά το πρωτόκολλο, με εξαιρετικό τρόπο από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές μας και όλο το προσωπικό των υγειονομικών μονάδων και αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτό θα πρέπει να κάνουμε και αυτή την κατάκτηση να μην τη χάσουμε. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε προσέχουμε και ακολουθούμε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι κάποιος θα πρέπει να φροντίσει να έχει τη μάσκα του από κει και πέρα σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε εκτεθειμένους τους ανθρώπους που προσέρχονται στις υγειονομικές μας μονάδες. Θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα απλά υπογραμμίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να φτιάξουμε και τις υφασμάτινες μάσκες μας τις οποίες θα μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε να τις πλένουμε και να τις σιδερώνουμε και θα είναι ένα επιπλέον μέρος του ρουχισμού εμάς. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό επίσης και πρέπει να πούμε είναι ότι το γεγονός ότι επανερχόμαστε σταδιακά σε έναν ρυθμό καθημερινότητας όπως πριν. Δεν προσερχόμαστε χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος και σημαντικός σε ένα νοσοκομείο και είδαμε το προηγούμενο διάστημα να υπάρχει μία πολύ-πολύ ορθή χρήση στην προσέλευση. Είδαμε να προσέρχονται στα νοσοκομεία μας τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό διότι ούτε ο πολίτης θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο και έχουμε πραγματικά σωστή διαχείριση και χρήση των ΤΕΠ.
Αυτό λοιπόν είναι κάτι το οποίο το καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα και είναι πολύ σημαντικό να το ακολουθήσουμε ευρύτερα και πέραν της κατάστασης λόγου του κορωνιού.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι για το επείγον!
Ας επενδύσουμε στην πρωτοβάθμια. Ας επενδύσουμε στους γιατρούς μας και ας μην περιμένουμε τελευταία στιγμή να γίνει οξύ το πρόβλημα και να προσέλθουμε σε ένα ΤΕΠ.
Προχωράμε σε μία αναδιάταξη σύμφωνα πάντα με επιστημονικά κριτήρια και διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία όπου θα έχουμε μία λειτουργία του τμήματος επειγόντων περιστατικών που δεν θα επιβαρύνουν το υπόλοιπο νοσοκομείο, θα διασφαλίζονται οι ασθενείς και θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία του ΤΕΠ του Αγίου Νικολάου.
Όλες οι διοικήσεις από την πρώτη στιγμή και προ εποχής κορωνιού αυτό το οποίο έκαναν είναι να εξετάσουν προσεκτικά τη λειτουργία των ΤΕΠ ώστε να βελτιώσουμε την λειτουργία τους προς όφελος όλων.
ΜΕΘ
Ήδη εξετάζουμε το άνοιγμα 8 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο Χανίων όπου ουσιαστικά ολοκληρώνεται αυτή η προσπάθεια, όπως γνωρίζετε έχουν ανοίξει δύο κρεβάτια στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Αγίου Νικολάου και υπάρχει μία προσπάθεια για άνοιγμα και τρίτης κλίνης. Και φυσικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου ήδη έχουμε άνοιγμα επιπλέον κλινών και εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας και με Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να έχουμε το μέγιστο δυνατό των κλινών.
Υπάρχει μία σημαντική πρόταση και για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ώστε να προχωρήσουμε σε μία ΜΑΦ η οποία είναι ένα μεγαλόπνοο έργο, ωστόσο πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, δεν θα γίνει αύριο, αλλά θα είναι μία σημαντική παρακαταθήκη για το νησί μας.
Ξεκινήσαμε με 41 κλίνες έχουμε ανάπτυξη 15 και προχωράμε στην ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε.
Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να πούμε, είναι ότι υπάρχει δυνατότητα, καρδιολογικές μονάδες να μετατραπούν σε ΜΕΘ εφόσον κριθεί αναγκαίο για περιστατικά κορωνιού. Αυτό όμως είναι κάτι άλλο, είναι μέσα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, το αναφέρω όμως για να γνωρίζετε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο εφόσον χρειαστεί για την Πανδημία.
Μέχρι σήμερα έχουν αναλάβει 39 γιατροί στα νοσοκομεία του Λασιθίου είτε αγροτικοί είτε ειδικευόμενοι ή επικουριοί και συνεχίζουμε. Ήδη έχουμε μέσα στους τελευταίους δύο μήνες 15 εγκρίσεις γιατρών για το Λασίθι που σημαίνει ότι από αυτές τις 15 θέσεις έχουν καλυφθεί οι 4 είναι ανοιχτές εγκρίσεις όπου εφόσον υπάρξει γιατρός στην μέσα σε 48 ώρες μπορεί να αναλάβει καθήκοντα. Έχουμε τους τελευταίους δύο μήνες 124 εγκρίσεις για το Λασίθι 74 νοσηλευτές και 50 στο λοιπό προσωπικό, εγκρίσεις που θα ενισχύσουν σημαντικά τα νοσοκομεία του Λασιθίου σε σύνολο 450 εγκρίσεων που πήραμε για όλη την Κρήτη.
Καθημερινά βγαίνουν αποφάσεις, προχωρά η διαδικασία και αναλαμβάνουν είτε νοσηλευτές είτε άλλες ειδικότητες ενισχύοντάς τόσο τα νοσοκομεία του Λασιθίου όσο και ευρύτερα του νησιού.
Ζητήθηκε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να καταγράψουν τις ανάγκες που έχουν, έχουν καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών από εκεί και πέρα η προσπάθεια δεν σταματά πάντα ορθολογικά και με πραγματικές ανάγκες.
Θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία μας αλλά με μεγάλη προσοχή ώστε να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και με αυτό πηγαίνουμε και τις προτάσεις μας το υπουργείο Υγείας.
Σε μέσα ατομικής προστασίας αυτή τη στιγμή όχι μόνο έχουμε επάρκεια αλλά χτίζουμε απόθεμα ασφαλείας για την επόμενη φάση
Πιθανόν να έχουμε ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. Έτσι κι αλλιώς εμείς προετοιμαζόμαστε για το Φθινόπωρο και για το καλοκαίρι. Είναι ένας ιός ο οποίος είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός άρα δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση έτσι κι αλλιώς και είμαστε σε ετοιμότητα ακόμα και αν έχουμε ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο ή νωρίτερα.
Θα ξεκινήσει μια επιδημιολογική μελέτη τις επόμενες μέρες στο νησί από τη σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης, με χρηματοδότηση της περιφέρειας Κρήτης, η οποία θα γίνει σε μεγάλο αριθμό ατόμων, για να δείξει ένα προφίλ ανοσίας της Κρήτης.
Ερωτώμενη για το εάν γίνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό το επόμενο διάστημα, τόνισε “θα ενεργοποιηθούν οι κινητές μονάδες υγείας, σε σύνολο η υγειονομική μας περιφέρεια θα έχει 28. Οι 12 στο νομό Ηρακλείου 8 στο νομό Χανίων 4 κινητές μονάδες στο νομό Ρεθύμνου 4 στο νομό Λασιθίου. Θα είναι κινητές μονάδες όπου ο νοσηλευτής θα παίρνει επίχρισμα από κάποιον ασθενή μετά από καθοδήγηση πάντα από τον Εθνικό Οργανισμό δημόσιες και θα παίρνουμε δείγματα προληπτικά. Είμαστε εν αναμονή των οδηγιών και ολοκληρώνεται άμεσα η διαδικασία. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κινητές μονάδες στην Αττική, για να προχωρήσουμε στις μονάδες και στην Κρήτη εφόσον κριθεί αναγκαίο. Αν π.χ έχουμε μία περιοχή όπου παρατηρείται διασπορά υψηλή, δηλαδή έχουμε ένα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων πιθανόν να χρειαστεί επισταμένα εκεί να γίνει και προληπτικά σε περιοχές όπου έχουμε μηδενικά κρούσματα.
Κατά περίπτωση και ανάλογα με τον επιχειρηματικό χάρτη θα το δούμε στην πορεία.
Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση: