Μία πόλη μπορεί να αλλάξει -να μεταμορφωθεί για την ακρίβεια- μόνο με κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις, αλλά και όταν ο κόσμος αποφασίσει να αλλάξει νοοτροπία. Αυτό τουλάχιστον τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε ακοκλειστικά στο Λατώ fm μια μέρα πριν την ορκομωσία του, στην εκπομπή της Δέσποινας Κουτάντου “Ναι μεν αλλά”
“Η αλήθεια είναι πως η Τρικαλινή κοινωνία από την αρχή της κρίσης έδειξε ότι μάλλον έχει καταλάβει τι δεν πάει καλά και έδειξε διάθεση να αλλάξει. Δεν θεωρώ πως υπάρχουν έξυπνες πόλεις και έξυπνοι δήμαρχοι, θεωρώ πως υπάρχουν έξυπνες κοινωνίες που μπορεί να ξεβολεύονται καμιά φορά αλλά μπρος στο κοινό καλό κάνουν ένα βήμα πίσω και δέχονται πράγματα. Για παράδειγμα όταν ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια να εφαρμόζουμε τον αντικαπνιστικό νόμο, κανένας δεν το είδε με καλό μάτι, τουλάχιστον οι καταστηματάρχες και οι καπνιστές στην αρχή δυσφορήσαν και διαφώνησαν. Είδαν όμως πως τελικά έπρεπε να γίνει . Μετά από δύο χρόνια η κοινωνία το έχει πλήρως αποδεχτεί αν ρωτήσετε στα Τρίκαλα σε ένα κατάστημα αν επιτρέπεται το κάπνισμα θα σας πούνε «φυσικά και δεν επιτρέπεται» . Όταν χρειάστηκε να διώξουμε τα αυτοκίνητα από το κέντρο της πόλης και να βάλουμε ποδήλατα. Πάλι ξεβολεύτηκε λίγο η κοινωνία, κάποιοι κάτοικοι οι οποίοι είχαν μάθει να παρκάρουν κάτω από το σπίτι τους. Τελικά το αποδέχτηκαν προς όφελος της πόλης και του Δήμου και δούλεψε.
Ο Δήμος “έσπρωξε” τον κόσμο να αλλάξει νοοτροπία,δεν το έκανε από υστεροβουλία ή είχε δεύτερες σκέψεις πίσω από το μυαλό του. Αυτό το οποίο εκτιμήθηκε στην τοπική κοινωνία ήταν το γεγονός πως τελικά είδαν οι δημότες ότι είχαμε τους λόγους μας που το πρότειναμε αυτό, είχαμε τους λόγους μας για αυτές τις δύσκολες αποφάσεις. Όταν οι πολίτες βλέπουν ότι υπάρχει ειλικρίνεια στις προθέσεις μιας Δημοτικής Αρχής η κοινωνία θα ακολουθήσει. Γίνεται να αλλάξουμε αρκεί να το πάρουμε απόφαση. Καταφέραμε να καταπολεμήσουμε το παράνομο παρκάρισμα σε πεζόδρομους , πεζόδρομια και ποδηλατόδρομους με τις γνωστές προειδοποιητικές κλήσεις. Φτιάξαμε κάποια χαρτάκια τα οποία μοιάζουν με κλήσεις στο γνωστό χρώμα των κλήσεων που τόσο πολύ απεχθανόμαστε όλοι μας οι οποίες επάνω γράφανε ότι αυτή την φορά δεν σε γράφουμε όμως πρέπει να ξέρεις ότι δεν πρέπει να παρκάρεις εδώ. Αντί να πάμε λοιπόν τιμωρητικά από την αρχή κόβοντας κλήσεις πήγαμε μόνοι μας με τα ποδήλατά μας και αφήσαμε πάνω σε αυτοκίνητα τέτοιες προειδοποιητικές κλησεις. Το ίδιο κάνουμε και για τα μηχανάκια στους πεζόδρομους. Κάθε Άνοιξε το ίδιο πράγμα μία κακή συνήθεια που έχουμε να παρκάρουμε τα μηχανάκια πάνω στους πεζόδρομους. Παλιότερα είχαν και ένα δίκιο οι δικυκλιστές λέγανε ότι δεν μου έχιες φτιάξει θέσεις να παρκάρω, φτιάξαμε λοιπόν θέσεις στις εισόδους των πεζοδρόμων να παρκάρουν τα μηχανάκια και έτσι δεν είχαν καμία δικαιολογία. Όλα αυτά λοιπόν δείχνουν μία καλή σχέση μεταξύ δημότη και Δήμου”.
Για το επίπεδο της πρόσβασης των ΑμεΑ στα Τρίκαλα ο κ. Παπαστεργίου τόνισε “Κάναμε δουλειά, αλλά θέλει περισσότερη. Ζητήσαμε από τα παιδιά του ειδικού σχολείου να χαρτογραφήσουν μια περιοχή ενδιαφέροντος και να μας υποδείξουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στη διαδρομή αυτή στο κομμάτι της πρόσβασης. Αμέσως μετά με τα οκτάμηνα της κοινωφελούς εργασίας διορθώσαμε όλα αυτά τα σημεία. Θέλει κι άλλη δουλειά η πόλη και η νοοτροπία μας. Αυτήν την τετραετία πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα στον τομέα αυτό. Έχουμε δύο ΚΔΑΠ ΑμεΑ και δεν φτάνουνε. Αυτές τις ημέρες παραλαμβάνω και το τρίτο λεωφορείο και αξίζει να σας πω πως το προμηθευτήκαμε. Τα μισά χρήματα προήλθαν από τα δώρα γάμου ενός ζευγαριού το οποίο ζήτησε τα χρήματα από τα δώρα γάμου να πάνε στον Δήμο…έτσι και έγινε και αυτές τις ημέρες παραλαμβάνουμε το τρίτο λεωφορείο για τα ΑμεΑ.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμαι την έλλειψη χρημάτων και την κρίση γενικότερα ως δικαιολογία να μην κάνουμε πράγματα. Δεν υπάρχει πιο «ειδικός» να σας μιλήσει για έλλειψη χρημάτων από εμάς, ένα υπερδανεισμένο δήμο. Παραλάβαμε 43 εκατομμύρια χρεών τα οποία έχουμε ρίξει στα 25 εκατομμύρια και συνεχίζουμε να μειώνουμε το χρέος του δήμου. Προφανώς και πρέπει να φωνάξουμε και να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα για την αυτοδιοίκηση αλλά παράλληλα να κάνουμε ότι μπορούμε με τα λίγα λεφτά που έχουμε. Δεν εκλεγήκαμε για να κάνουμε διαπιστώσεις”.
Το μυστικό της επιτυχίας για τον δήμο του ο κ. Παπαστεργίου θεωρεί ότι είναι “Το «πάντρεμα» με κάποιους λίγους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με εμπειρία και πολλούς νέους με εκρηκτικότητα και διάθεση ήταν απόλυτα επιτυχημένο. Παράλληλα με τους ειδικούς συνεργάτες όπου δεν με ενδιέφερε να κλείσω υποχρεώσεις που μπορεί να είχα με φίλους και κολλητούς, αν είχα τέτοιες , με το να προσλάβω αυτούς και τα παιδιά τους. Πήρα ανθρώπους που μπορούσαν και μπορέσαν όπως αποδείχτηκε και εκ του αποτελέσματος να μας βοηθήσουν στο να συντάξουμε προτάσεις και να διεκδικήσουμε χρήματα που τόσο πολύ χρειαζόμαστε για να τρέξουμε κάποια μεγάλα έργα’
Τα προβλήματα στην καθαριότητα ο δήμο Τρικάλων τα αντιμετώπισε με το να δώσει “Ένα κόμματι της καθαριότητας μας το παραχώρησαμε σε ιδιώτες. Τα χωριά του δήμου Τρικάλων που είναι 35 με περίπου 20.000 χιλιάδες κατοίκους. Όταν διαπιστώσαμε πως είχαμε και παλαιωμένο εξοπλισμό μηχανολογικό αλλά και δεν έφτανε το προσωπικό μας, την καθαριότητα του της περιφέρειας Τρικάλων των χωριών, την δώσουμε στους τρεις Τοπικούς Εργολάβους Καθαριότητας που είναι μικρό- εργολάβοι , μην φανταστείτε ότι έχουμε τίποτα μεγάλους εργολάβους , οπότε καταφέραμε να λύσουμε το θέμα της περιφέρειας, κρατήσαμε το προσωπικό και τα μηχανήματα που μπορούσαν να ανταπεξέλθουν κρατήσουμε για την πόλη των Τρικάλων”.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων μίλησε και για τους στόχους της νέας τετραετίας δήλωσε “Στόχος για αυτήν την τετραετία είναι να γίνουμε πρωταθλητές στην ανακύκλωση. Να ακουστούμε πλέον για κάτι ουσιαστικό και πολύ πιο σημαντικό και όχι μόνο για τις ψηφιακές μας ευκολίες αλλά και για την ευαισθησία μας και τα ποσοστά μας στην ανακύκλωση κάτι που μπορούμε να το κάνουμε γιατί έχουμε ένα εξαιρετικό επίπεδο υποδομών“.
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στον διάσημο πια “Μύλο των Ξωτικών” και το φετινό θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά “Ο Μύλος των Ξωτικών φέτος έχει θέμα το κλασσικό παραμύθι «ο Καρυοθραύστης».
Κάθε χρόνο αλλάζουμε έτσι ώστε αν έρθετε μια φορά να έχετε πάντα λόγο να ξαναρθείτε. Είναι το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο στην Ελλάδα επισκεψιμότητα του ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο. Μετράνε μοναδικούς επισκέπτες παράδειγμα πέρυσι τη μέρα των Χριστουγέννων είχαμε 80000 μοναδικούς επισκέπτες. Δουλεύει για 40 μέρες το διοργανώνει ο δήμος, έχει προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, τα τελευταία πέντε χρόνια πάντα κερδοφόρο. Αυτό το κέρδος επιστρέφει στην κοινωνία. Πρόπερσι με τα χρήματα αυτά, αγοράσαμε τα κιτ ρομποτικής που δωρίσαμε σε όλα τα σχολεία του δήμου για να μπορούν τα παιδιά να κάνουν ρομποτική και πέρυσι με τα κέρδη του Μύλου στήσαμε τον πρώτο κόμβο καινοτομίας για την νεανική επιχειρηματικότητα στα Τρίκαλα με έμφαση στην αγρό-διατροφή και στο πως θα μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα και θάρρος σε νέα παιδιά σε νέους αγρότες να βρούνε λύσεις μέσα από την τεχνολογία για τις καλλιέργειες τους” κατέληξε”.