Τον “πετύχαμε” να έχει μόλις γυρίσει από την 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι , όπου και επέστρεψε το γκρέιντερ που είχε “δανειστεί” την δύσκολη περίοδο που διένυσε το χειμώνα ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου. Ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης μίλησε στην εκπομπή “Ναι μεν αλλά” και στην Δέσποινα Κουτάντου για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στο Οροπέδιο, για την περίοδο της καραντίνας τις δυσκολίες αλλά και τα καλά που προέκυψαν με την αναγκαστική είσοδο της τεχνολογίας στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου μια διαδικασία που όπως χαρακτηριστικά είπε “έδειξε μία δυναμική. Κάναμε τηλεδιάσκεψη με υπουργούς που ήταν πολύ δύσκολο να γίνει δια ζώσης, συμμετείχαν και στελέχη και από τις υπηρεσίες και από άλλα υπουργεία. Κερδίζουμε χρόνο και μπορούμε να καταφέρουμε πιο γρήγορα τους στόχους μας. Είναι σημαντικό εργαλείο και χωρίς κορωνοϊό θα έπρεπε να το έχουμε εφαρμόσει”.
Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στο Οροπέδιο Λασιθίου δεν θα γίνουν φέτος εκδηλώσεις
“Από το Μάρτιο πήραμε απόφαση και αναστείλαμε όλες τις εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει και τον προϋπολογισμό των εκδηλώσεων τον διαθέσαμε για τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό.
Δεδομένου ότι έχουμε υπερήλικες στην περιοχή μας το 49,7% κατοίκων του δήμου είναι άνθρωποι άνω των 75 ετών θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να διαχειριστούμε μία εξάπλωση στο δήμο μας”.
Όσον αφορά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν αυτή την περίοδο ο κ.Στεφανάκης τόνισε ότι “οι προτεραιότητες που έχουμε είναι για την προετοιμασία και την ολοκλήρωση των μελετών για τις “Ολοκληρωμένες Σχολικές Επενδύσεις” το μεγάλο πρόγραμμα που μετέχει ο Δήμος Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου Λασιθίου και είναι ένας αγώνας δρόμου για να έχουμε ώριμες μελέτες εγκεκριμένες αδειοδοτημένες προκειμένου να ενταχθούμε. Επίσης λήγει η διαχειριστική περίοδος του ΕΣΠΑ τέλος του 2020 και έχουν προκηρυχθεί πάρα πολλά προγράμματα και γίνεται συνεχώς επικαιροποίηση μελετών και υποβολή μελετών για την ένταξη σε όσο το δυνατόν περισσότερων.
Σήμερα νωρίς το πρωί είχαμε σύσκεψη για το πράσινο σημείο, έχουμε δύο πράσινα σημεία αδειοδοτημένα και το ένα, θα είναι ένας χώρος όπου θα συγκεντρώνονται τα αδρανή απορρίμματα, τα μπάζα κτλ και θα γίνεται μια ιδιαίτερη διαχείριση για να μην έχουμε φαινόμενα που ο καθένας ρίχνει τα μπάζα του στις ρεματιές. Η περιοχή μας είναι χαρακτηρισμένη natura και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πρέπει πρώτα η δημοτική αρχή να δείχνει παραπάνω ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το περιβάλλον του Οροπεδίου Λασιθίου είναι απίστευτης ομορφιάς και οφείλουμε να το αναδείξουμε και οφείλουμε να δούμε και τις ευκαιρίες που υπάρχουν.
Μια από τις μελέτες που ολοκληρώνουμε είναι τα “Μονοπάτια του Οροπεδίου Λασιθίου”. Έχει γίνει ψηφιακή αποτύπωση των μονοπατιών και με την ολοκλήρωση της μελέτης θα υποβληθεί για να την εντάξουμε στην χρηματοδότηση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Στόχος μας είναι αυτές οι διαδρομές να καθαριστούν να υπάρξουν σημάνσεις και να υπάρχει ένας ψηφιακός χάρτης που θα οδηγεί τον επισκέπτη με ασφάλεια με την οικογένειά του να κάνει μία διαδρομή φυσιολατρική και να μπορεί να βλέπει τη μαγεία της φύσης αλλά και τις αρχαιότητες περιοχής μας”.
Για την πιθανότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Οροπέδιο Λασιθίου ο δήμαρχος δήλωσε “Έχουμε πάρει ήδη αποφάσεις ομόφωνες το 2019 και το 2016 ότι είμαστε αντίθετοι με τις ανεμογεννήτριες Βιομηχανικού τύπου στην περιοχή μας και προτάσσουμε την αξιοποίηση των παραδοσιακών ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου για την παραγωγή ενέργειας. Είμαστε εντελώς κάθετοι, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο, θέσαμε το θέμα και στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που μας επισκέφτηκε πρόσφατα και μας υποσχέθηκε ότι θα βάλει το θέμα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να έχουμε μια επιπλέον απόφαση. Ο στόχος μας δεν είναι να βιάσουμε, να το πω έτσι, τη φύση μας, για να έχουμε κάποια έσοδα.
Ο στόχος είναι σεβόμενοι το περιβάλλον, να επαναφέρουμε την ομορφιά του τοπίου όπως την ανέδειξε ο πολιτισμός της περιοχής και παράλληλα να έχουμε και το όφελος από την παραγωγή ενέργειας.
Έχει ήδη κατασκευαστεί το μοντέλο του “Λασιθιωτικου ανεμομυλου” την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια σύσκεψη στην πρυτανεία του ΕΛΜΕΠΑ και συζητήσαμε την προγραμματική συνεργασία η οποία θα επισφραγίστει το καλοκαίρι για να έχουμε μέσα στο 2020 τους πρώτους ανεμόμυλους στο Οροπέδιο.
Η χρηματοδότηση είναι από την Περιφέρεια 250.000 ευρώ εγκεκριμένη και δουλεύουμε εντατικά πάνω σε αυτό το κομμάτι.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι και θα το δείξουμε έμπρακτα. Όσο είμαι δήμαρχος δεν πρόκειται να συμβεί αυτό, με οτιδήποτε μπορώ να κάνω. Το κενό στην νομοθεσία είναι ότι δεν προβλέπει την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τέτοιου είδους εγχειρήματα, εμείς παραμένουμε στη θέση μας, το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν. Η τοπική αυτοδιοίκηση εφόσον θέλει κάτι, το καταφέρνει και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε”.
Με την εκδήλωση της πανδημίας η ενημέρωση και η προστασία των κατοίκων ήταν το πρώτο μέλημα του δημάρχου¨και με στοχευμένες κινήσεις κατάφερε να περάσει το κρίσιμο διάστημα “αναίμακτα”
“κάναμε ειδική πρόβλεψη για τους αλλοδαπούς εργάτες γης που βρίσκονται στην περιοχή, μεταφράστηκαν κείμενα με οδηγίες στη γλώσσα τους και στην αγγλική, με απαραίτητες εικόνες για να είναι κατανοητά, διανεμήθηκαν πόρτα-πόρτα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πλευράκη,τον δημοτικό σύμβουλο κ. Στιβακτάκη και τον συνεργάτη μου κ. Ανυφαντάκη. Τους εξηγήσαμε τι πρέπει να κάνουν, ότι ακριβώς έλεγαν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ .
Τώρα πλέον η προσοχή έχει στραφεί στο κομμάτι του τουρισμού:
“Έχει γίνει μία εξαιρετική δουλειά από τον υπεύθυνο τουρισμού του δήμου κ.Γερακάκη μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους έφτιαξαν ένα ειδικό πρωτόκολλο για την περιοχή μας, το οποίο προβλέπει και για τον τουρισμό και για τον πρωτογενή τομέα ειδικά μέτρα και κυρίως εστιάζει στο κομμάτι του πρωτογενή τομέα γεωργών, κτηνοτρόφων, εργάτες γης, μέτρα προστασίας διασφάλιση του προϊόντος, και το πώς θα διατίθεται ώστε να είναι εξασφαλισμένη η ποιότητα του.
Γίνεται μία κοινωνική πρόβλεψη ώστε στα μικρά παραδοσιακά καφενεδάκια ο δήμος θα παρεμβαίνει και αναλαμβάνει το κόστος για την απολύμανση των χωρών προληπτικά και ότι χρειαστεί.
Αυτό θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και με το απαραίτητο σήμα το οποίο θα διασφαλίζει και την διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά από τους δημοτικούς συμβούλους που έχουν ασχοληθεί και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και θα καλέσουμε όλους που δραστηριοποιούνται στο Οροπέδιο Λασιθίου, σε οποιαδήποτε βαθμίδα και υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστίασης κυρίως που διαθέτουν προϊόντα Λασιθιώτικα να εφαρμόσει το πρωτόκολλο και να λάβουν και το σήμα του δήμου μας το οποίο και θα αναδείξουμε”.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Στεφανάκης μας ευχήθηκε “Καλό καλοκαίρι και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πάνε όλα θετικά και να λήξει και αυτή η ιστορία με την πανδημία”.