Όπως έγραψα στην προηγούμενη ανακοίνωση η κατάσταση έχει ως εξής:
1. Ετοιμάσαμε μέχρι το 2010 προτάσεις για το ΣΔΙΤ για τα σχολεία Β Λύκειο, Γ Γυμνάσιο, ΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου. Επίσης το Δημοτικό Σισίου. Οι φάκελοι ετοιμάστηκαν, εγκρίθηκαν και υποβλήθηκαν στον ΟΣΚ (ΚΤΥΠ σήμερα). Ενταχθήκαμε στο 5ο σχέδιο όπου ανήκει η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Την πρόταση για το ΔΣ Σισίου την υποβάλαμε στο ΠΕΧΩ Κρήτης . Αντίγραφα των φακέλων υπάρχουν στο Δήμο.
2. Η πτώχευση του 2010 (αν το θυμόμαστε) κόλλησε το πρόγραμμα των ΣΔΙΤ λόγω έλλειψης ρευστότητας των Τραπεζών. Βεβαίως το πρόγραμμα λειτουργεί μερικώς στη χώρα. Πληροφορηθήκαμε την ένταξη 8 ΣΧΟΛΕΙΩΝ στο Δήμο Χανίων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, στην προηγούμενη Κυβέρνηση. Η διαδικασία προχωρεί, παρά τα προβλήματα, και το πλεονέκτημα με τα ΣΔΙΤ είναι ότι ο Δήμος διαθέτει το χώρο και ο εργολάβος αναλαμβάνει τη Μελέτη, Κατασκευή και συντήρηση των σχολείων για αρκετό χρόνο. Με δάνεια κυρίως από τις Τράπεζες. Σημειωτέον ότι τα σχολεία αυτά ήταν στο πρόγραμμα του ΟΣΚ (ΚΤΥΠ) μαζί με τα σχολεία της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Αφού λοιπόν ενέταξαν τα σχολεία αυτά θα έπρεπε να εξασφαλιστεί η ένταξη και άλλων σχολείων από την Κρήτη, όπου εμείς έχουμε 4 ολοκληρωμένες προτάσσεις. Δεν διαπίστωσα τότε καμία κίνηση από το Δήμο, τους Βουλευτές, φορείς και άλλων προσώπων για την ένταξη και των σχολείων του Αγίου Νικολάου.
3. Στην προηγούμενη δημοτική περίοδο (2014-2019), η περιφέρεια δημοσίευσε πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) για επενδύσεις στα σχολικά κτίρια της Κρήτης 24 εκατομμυρίων. Αρκετοί Δήμοι της Κρήτης είχαν προετοιμάσει μελέτες και έκαναν προτάσεις για σχολικά κτίρια. Καλύφθηκε το ποσό, με ηχηρή απουσία του Δήμου Αγίου Νικολάου, που παρά την αναγνώριση ότι πρόκειται για πρώτιστη ανάγκη δεν κατάφερε να ετοιμάσει κάποια πρόταση.
3. Στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπουργείου Εσωτερικών που υπήρχε τότε, ,πολύ ευεργετικό για τους Δήμους, υπήρχαν κονδύλια για Σχολεία και αρκετοί Δήμοι ανά τη χώρα ενέταξαν προτάσεις. . Δυστυχώς και αυτή η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΧΑΘΗΚΕ από το Δήμο Αγίου Νικολάου για τον απλούστατο λόγο διότι δεν προετοιμάστηκε καμία πρόταση..
4. Τώρα εξελίσσεται η μελέτη για τα 2 σχολεία στη Μεσοράχη.
5 Ο Δήμος όπως φαίνεται δεν έχει μελέτες και έχουν χαθεί 8 Χρόνια !!! Η υπηρεσία ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ ) έχει μελέτες, γνώσεις, εμπειρία, στελεχικό δυναμικό. Δυστυχώς στο περίεργο κράτος μας, η ΚΤΥΠ μελετά και κτίζει σχολεία στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως οι Δήμοι της επαρχίας, πχ Οροπέδιο, Βιάννο, Αγ Νικόλαος, Σητεία, Ιεράπετρα κλπ πρέπει να βρουν οικόπεδα να κάνουν μελέτες και το έργο. Τόση αποκέντρωση στη Χώρα μας !!!
Στο Δήμο Αγίου Νικολάου υπάρχει το οικόπεδο στη Μεσοράχη. Και είσοδο με μελέτη. Για το 5ο Δημοτικό ψάχνει ο Δήμος 8 Χρόνια να βρει οικόπεδο. Δεν βρήκε!!! Υπάρχει οικόπεδο για το Δημοτικό στο Σίσι και για το ΕΕΕΚ στο Μαρδάτι.
6. Στην ΚΤΥΠ έχουμε καταθέσει όπως ανέφερα τρεις φακέλους για Γυμνάσιο, Λύκειο και ΕΕΕΚ. Υπάρχει και ένας φάκελος για το σχολείο στο Σίσι. Η ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ) μπορεί να βοηθήσει όπως κάνει στα Χανιά και στο Καστέλλι Χανίων όπου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η κατασκευή του σχολείου, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κρήτη.
7. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Πιστώσεις για τα σχολεία μας όπως γίνεται παντού στη χώρα. Το ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια , το Υπουργείο Παιδείας, το ΣΔΙΤ κλπ διαθέτουν Πιστώσεις για την κάλυψη του κόστους . Ήδη ακούσαμε για υπόσχεση χρηματοδότησης εφ όσον υπάρχει μελέτη. Το ίδιο υπόσχεται ο Περιφερειάρχης σε άλλη περιοχή. Δεν μπορούμε να μείνουμε κι άλλο πίσω.
Άγιος Νικόλαος 4/6/2024
Δημήτρης Κουνενάκης
π. Δήμαρχος Αγίου Νικολάου