Δίκη κατοίκων Σκουριών: «Η εταιρεία μας είπε ποιους να κατηγορήσουμε»

Ο αγώνας τους αγκαλιάστηκε στην Ελλάδα και η φήμη τους έφτασε εκτός συνόρων. Σήμερα όμως οι κάτοικοι που επί υπουργίας Δένδια πνίγηκαν στα χημικά που έπεφταν στις αυλές τους, που εξαναγκάστηκαν σε λήψη DNA, που ανακάλυψαν εξαφανίσεις – απαγωγές κατοίκων, οι οποίοι κρατούνταν για περισσότερες από πέντε ώρες στο Αστυνομικό Μέγαρο Πολυγύρου χωρίς οι συνήγοροί τους να έχουν καμία επαφή μαζί τους <και στιγματίστηκαν από την πολιτεία και μέρος των ΜΜΕ, βρίσκονται κατηγορούμενοι στην αίθουσα του δικαστήριου για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Οι ίδιοι οι μάρτυρες όμως αποδομούν το κατηγορητήριο.
Τα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια αυτή η δίκη μιλούν, για επιπλέον παράνομες ενέργειες και αυθαιρεσίες από την πλευρά της εταιρείας security που συνεργάζεται με την «Ελληνικός Χρυσός» αλλά και της αστυνομίας. Μιλώντας στο Τvxs.gr ο Γιώργος Κυρίτσης, ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης, επικαλούμενος καταθέσεις εργαζομένων της εταιρείας security, κάνει λόγο για «κατασκευασμένες καταθέσεις και λίστες με δράστες καθ’ υπόδειξη της εταιρίας». Όπως τονίζει αυτά  είναι ορισμένα από τα στοιχεία που υπόσχονται ότι η δίκη αυτή θα είναι αποκαλυπτική για το πως έδρασαν η εταιρεία και οι αρχές για να καταπνίξουν το κίνημα των Σκουριών και να ποινικοποιηθεί η δράση.
Η δίκη που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου δεν είναι μια απλή δίκη καθώς πολλοί λένε πως δικάζεται μια τοπική κοινωνία. Κάθονται στο εδώλιο 21 κάτοικοι των Σκουριών που πρωτοστάτησαν στον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, στις αυθαιρεσίες και στην οικολογική καταστροφή που θα επέφερε στον τόπο τους. Διώκονται κακουργηματικά για τον εμπρησμό του εργοταξίου της Ελληνικός Χρυσός στις 17 Φλεβάρη του 2013.
Εννέα κακουργήματα βαραίνουν το κατηγορητήριο, μεταξύ αυτών η απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες ενώ μέσα σε έναν μήνα από τη δίκη προκύπτουν στοιχεία που έχουν σχέση με πολύ σοβαρά θεσμικά ατοπήματα, καθώς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας security που δέχτηκαν την επίθεση μιλούν για κατασκευασμένες καταθέσεις. Ένας μάλιστα είπε πως αναγνώρισε μια οικεία φωνή ανάμεσα στους δράστες που του θύμιζε φωνή εργαζομένου στην εταιρεία, όπως εξηγεί στο Τvxs.gr ο Γιώργος Κυρίτσης.
«Η φωνή του μου θύμιζε φωνή εργαζομένου στην “Ελληνικός Χρυσός”»
Η δίκη ξεκίνησε με τους μάρτυρες κατηγορίας, δηλαδή τους εργαζομένους της εταιρείας security που είχε προσλάβει η «Ελληνικός Χρυσός». «Από τις ερωτήσεις που τους κάνουμε προκειμένου να δούμε αν ευσταθούν αυτά που λένε βγαίνουν διάφορα πράγματα στην επιφάνεια» λέει ο Γ. Κυρίτσης. «Προχθές για παράδειγμα ένας εργαζόμενος είπε ότι δεν θυμάται αν υπέγραψε την κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία. Υπάρχει μάρτυρας στην ακροαματική διαδικασία εργαζόμενος που δήλωσε ότι η φωνή κάποιου από τους δράστες του ήταν οικεία.  Δεν θέλει να πει όνομα αλλά δούλευε είπε εκείνη την εποχή στην “Ελληνικός Χρυσός”. Υπάρχει εργαζόμενος που έχει πει ότι εγώ δεν τα είπα αυτά που λέει η αστυνομία, υπέγραψα  μία κατάθεση που μου έφεραν αλλά δεν τη διάβασα προηγουμένως.»
«Μου έδωσαν συγκεκριμένη λίστα κατοίκων για να κατηγορήσω»
Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο με μια δεύτερη κατάθεση εργαζομένου στην εταιρεία security μέσα από την οποία φαίνεται πως υπήρχε σχέδιο στοχοποίησης συγκεκριμένων κατοίκων οι οποίοι είχαν έντονη δράση στις κινητοποιήσεις. «Εργαζόμενος κατήγγειλε ότι η εταιρεία security που συνεργαζόταν με την «Ελληνικός Χρυσός»  του έδωσε συγκεκριμένη λίστα ατόμων να κατηγορήσει. Στον εργαζόμενο ασκήθηκε δίωξη για συκοφαντική δυσφήμηση αλλά αθωώθηκε  τελικά.» μας λέει ο Γ. Κυρίτσης.
«Επίσης δεν αναγνώρισαν κανέναν από τους κατηγορουμένους ως εμπλεκόμενους στα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ. Επίσης να σας πω ότι από την ακροαματική διαδικασία και τις τοποθετήσεις των φερόμενων ως παθόντων από την επίθεση προέκυψε ότι δεν υπήρχε απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον τους καθώς και ότι όλες οι κινήσεις έδειχναν ότι ως μοναδικό σκοπό είχαν τον εκφοβισμό κι όχι τη ληστεία. Είπαν δεν μας έκλεψαν τους ασυρμάτους, τους απομάκρυναν για να μην ειδοποιηθεί η αστυνομία»
Η αστυνομία ανέθεσε τη συλλογή στοιχείων στην εταιρεία security
Ο Γ. Κυρίτσης υπογραμμίζει ότι η επιτομή της αυθαιρεσίας στην όλη διαδικασία είναι η ανάθεση από την πλευρά της αστυνομίας στην εταιρεία security της συλλογής των στοιχείων. «Χωρίς εντολή αστυνομικού αλλά με την εντολή της εταιρείας έγινε συλλογή στοιχείων. Χωρίς παρουσία αστυνομίας, χωρίς να έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα. Είναι πρωτοφανής διαδικασία! Δήλωσε ο υπεύθυνος της εταιρείας  ότι έχει δοθεί  εντολή της αστυνομίας να γίνεται συλλογή στοιχείων και να δίνονται στην αστυνομία μετά τα στοιχεία αυτά, πράγμα παράνομο. Αυτό έγινε ειδικά για τις σκουριές.  Για τον λόγο αυτόν είχαν παραπεμφθεί αστυνομικοί για παραποίηση στοιχείων γιατί είπαν ότι κάποια αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν από την επίθεση στο εργοστάσιο ενώ αποδείχτηκε αργότερα ότι ήταν από προηγούμενα γεγονότα. Δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση. Παραπέμφθηκαν οι αστυνομικοί για παραποίηση στοιχείων απαλλάχθηκαν έλλειψη δόλου. Καταλαβαίνετε ΠΟΣΟ εύκολο είναι με τέτοιες διαδικασίες να κατασκευαστούν και να παραποιηθούν στοιχεία. Το είχαμε καταγγείλει πολλές φορές αλλά τώρα βγαίνει στην επιφάνεια το ότι είχαμε δίκιο»
Αντιγράφουμε τον διάλογο εντός του δικαστήριου όπως τον κατέγραψε το ΟΜΝΙΑ ΤV:
Σύμβουλος Ασφάλειας της North Star (εταιρεία security που δούλευε για την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.)
[…]
Πρόεδρος: Με τα πειστήρια τι έγινε;
Α.: Κοιτάξτε τα πειστήρια δε τα μάζεψε η αστυνομία γιατί υπήρχε μια παγιωμένη τακτική σε συννενόηση με την αστυνομία για να τα συλλέγουμε εμείς.
Πρόεδρος: Τι εννοείτε;
Α.: Ε να υπήρχε και ένα άλλο επεισόδιο στις 5 Γενάρη, μαζέψαμε κάποια πειστήρια πήραμε τηλ την αστυνομία και μας είπε να τα κατεβάσουμε εμείς στο Α.Τ. Αρναίας.
[…]
Καραβασίλης: Εντολή για να κάνετε έρευνα ποιος σας έδωσε;
Μάρτυρας: Ε αφού ήταν ιδιωτικός χώρος..
Πρόεδρος: Ποιοι βρήκαν τα φυσίγγια;
Μάρτυρας: [κομπιάζει] δε θυμάμαι.
Καραβασίλης: Έχετε από την εκπαίδευσή σας κάποιες γνώσεις ότι σε τέτοια σκηνή εγκλήματος δεν παρεμβαίνουμε στην έρευνα;
Μ: Ναι εκεί δε μπορούμε.
Καραβασίλης: Άρα είστε γνώστες περί μεθόδων ερεύνης και συλλογής.
Μ: Ναι.
[…]
Κυρίτσης: Λένε 4 σεκιούριτι λάβαμε εντολή από τον αρχιφύλακα και συλλέξαμε κάλυκες καπάκια κλπ, εσείς το μάθατε αυτό;
Α.: Ναι.
Kυρ: Και τι κάνατε γι αυτό;
Α.: Τι να κάνω;
Κυρ: Γιατί δε το καταθέσατε;
Α.: Σας λέω υπήρχε πάγια τακτική με την Ασφάλεια Πολυγύρου να τους παραδίδουμε στοιχεία.
Κυρ: Και έχουν εκπαιδευτεί οι υπάλληλοι για τη συλλογή στοιχείων;
Α.: Όχι.
[…]
Υπάλληλος North Star Security
Καραβασίλης: Με ποιους άλλους μαζεύατε στοιχεία;
Μ: ΜΕ τον Τ. ψάχναμε τον Μ.
Καρ: Παίρνετε εντολή από τον Σωτηρόπουλο (αρχιφυλακας) να ψάξετε. Που ψάξατε;
Μ: Κατεβαίναμε το δρόμο και μας είπε όπως πηγαίναμε να βρούμε τον Μ. να μαζεύουμε ότι βρίσκουμε στο δρόμο.
Καρ: Πως παίρνατε τα πράγματα;
Μ: Με σακούλα.
Καρ: Σημειώνατε που τα βρίσκατε;
Μ: Όχι.
Καρ: Έπρεπε να το κάνετε;
Μ: Τι να σας πω, δεν ξέρω.
Μια γεύση από τις ανακρίσεις του 2013
«Γιαννάκη γιατί είσαι με την άμεση δημοκρατία; Γιαννάκη τι γνώμη έχεις για τα μεταλλεία, γιατί δεν τα θέλεις; Γιαννάκη προχθές δεν ήσουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Γιαννάκη γιατί συμμετείχες στις διαδηλώσεις στο βουνό; Γιαννάκη μήπως πηγαίνεις στην κατάληψη ΥΦΑΝΕΤ; Γιαννάκη ψήφισες την Ιγγλέζη, αυτή σε υποκινεί να κάνεις αυτά που κάνεις;»
Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που έθεσαν οι υπάλληλοι της κρατικής ασφάλειας στους προσαχθέντες κατοίκους των χωριών της Β.Α Χαλκιδικής κατά την διάρκεια της προανάκρισης για τον εμπρησμό του εργοταξίου στις Σκουριές, ερωτήσεις που όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την τέλεση οποιαδήποτε ποινικού αδικήματος αλλά ως στόχο έχουν την δίωξη του φρονήματος και την ψυχολογική εξόντωση τους , όπως έγραφε η Σταυρούλα Πουλημένη στο alterthess.gr.
Στο ίδιο ρεπορτάζ η  δικηγόρος Ελεάνα Ιωαννίδου  δήλωνε: «αυτό που συνέβη στη Χαλκιδική συμβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έχουμε ξαναδεί από τη εμπειρία μας ως δικηγόροι να γίνονται προσαγωγές με τον τρόπο που έγιναν αυτές εν είδει απαγωγής. Για πρώτη φορά, όμως, έγινε παράνομη μαζική συλλογή γενετικού υλικού από την αστυνομία χωρίς να γνωστοποιηθεί ο σκοπός για τον οποίο συλλέγεται, χωρίς να τους δοθεί αντίγραφο της εντολής η οποία υποψιαζόμαστε ότι δεν υπήρχε και χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.»

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com