Σε φάση ντόμινο βρίσκεται ο τουρισμός στην Κρήτη αφού η χρεοκοπία του FTI, του τρίτου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη συμπαρασύρει και τους ντόπιους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Cretalive, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εργάζονταν 60 μόνιμοι εργαζόμενοι και 20 εποχικοί οι οποίοι από τη μια στιγμή στην άλλη και εν μέσω τουριστικής περιόδου βρίσκονται πλέον… επί ξύλου κρεμάμενοι ενώ εξυπηρετούσαν όλη την Κρήτη!
«Έχουμε παρέμβει ως Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και έχουμε μιλήσει με τους εργαζόμενους διότι δουλεύουν 12- 14 χρόνια στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση με δικηγόρο για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα προς την εξασφάλιση για τα δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει στο Cretalive ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης.
Ο ίδιος δήλωσε πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά λυπηρό γεγονός καθώς χάνονται πολλές θέσεις εργασίας αλλά είναι άγνωστο ακόμα πόσο θα επηρεάσει τον τουρισμό στην Κρήτη και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε από τώρα τις συνέπειες» είπε ο γενικός γραμματέας και συνέχισε «δυστυχώς υπάρχει ακόμα σε ισχύ η νομοθεσία επί μνημονίων η οποία αναφέρει ότι όταν υπάρχει πτώχευση μιας εταιρίας διασφαλίζονται πρώτα οι τράπεζες, μετά το ελληνικό δημόσιο και στην τρίτη θέση είναι οι εργαζόμενοι. Αυτό έπρεπε να έχει αλλάξει αφού υποτίθεται έχουμε βγει από τα μνημόνια. Έπρεπε να έχουμε επανέλθει στα δεδομένα της εποχής προ μνημονίων όπου ο νόμος εξασφάλιζε πρώτα και πάνω απ’ όλα τους εργαζόμενους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κεντρικά γραφεία της FTI για όλη την Κρήτη βρίσκονταν στο Ηράκλειο και από το Meeting Point γίνονταν η διανομή των τουριστών στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης.
Τέλος ο κ. Μωυσάκης κάνει λόγο για μία τεράστια ζημία στον τουρισμό της Κρήτης της τάξεως περίπου των 150.000 τουριστών. «Είναι θέμα των αρχών πώς θα το διευθετήσουν αυτό. Εμείς επικεντρωνόμαστε στα δικαιώματα των εργαζομένων και την πλήρη εξασφάλιση τους».
Η επιστολή FTI στα ξενοδοχεία
Ο γερμανικός tour operator, ο οποίος κατέθεσε την Δευτέρα αίτηση για πτώχευση έστειλε επιστολή στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται στην χώρα μας, επισημαίνοντας ότι οποιοσδήποτε οικονομικός κραδασμός τυχόν υπάρξει από την πτώχευση του FTI θα αποσβεστεί θεσμικά μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).
Στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον αντιπρόσωπο της FTI στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS). Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI, αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν – ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές – προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας.
Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών.Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή. Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών.