του Αντώνη Ζερβού
Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και όσα συζητήθηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, κυρίως από την παράθεση των απόψεων της Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Μ. Γάλλου και στα τοπικά ΜΜΕ, με προβλημάτισαν ιδιαίτερα . Γιατί, αν μη τι άλλο, σημαίνει αλλαγή στην πολιτική και το διεκδικητικό πλαίσιο του Δήμου στα θέματα Γ’ Βάθμιας Εκπαίδευσης και σχολικής στέγης που ίσχυε τα τελευταία χρόνια.
Και αν τα όσα ακούστηκαν αποτελούν προσωπικές απόψεις της κ. Αντιδημάρχου το πρόβλημα είναι μικρό. Μικρό αλλά όχι ασήμαντο. Αν όμως αποτελεί ‘’πολιτική’’ γραμμή της νέας δημοτ. αρχής τότε το θέμα είναι τεράστιο.
Αρχικά αποτελεί μεγάλο πολιτικό θέμα αφού προεκλογικά – ο εκλεγής συνδυασμός του σημερινού δημάρχου – δεν ανέφερε πουθενά την αλλαγή πολιτικής στα θέματα αυτά.
Στο υποτιθέμενο πρόγραμμα της παρούσας δημοτ. αρχής, δεν αναφέρθηκε απολύτως τίποτα. Άρα θεωρήθηκε ότι θα ακολουθούσαν την λογική των προηγούμενων δημοτ. αρχών όπως εφαρμοζόταν για πάνω από 20 χρόνια.
Ο Δήμος Αγ. Νικολάου – ως γνωστόν – έχε βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσει ουσιαστικά στις υποδομές των σχολών που διεκδικούμε. Αγόρασε την μοναστηριακή έκταση των Λακωνίων για την δημιουργία Πανεπιστημιακού campus. Από την έκταση αυτή έχουν ήδη διατεθεί 20 στρ. στο ΕΛΜΕΠΑ για την κατασκευή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, που και αυτές υλοποιήθηκαν μέσω ΟΣΚ ως εγκαταστάσεις για την λειτουργία Γυμνασίου του Δήμου. Παράλληλα έχουν ήδη διατεθεί επιπλέον 10 στρ. για την δημιουργία ξενώνα. Αν λοιπόν η πολιτεία θελήσει να προχωρήσει στην ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη και των 4 Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης άρτιων κτιριακών υποδομών των σχολών.
Το ζήτημα λοιπόν είναι αν ο Δήμος εξακολουθεί να θέλει φοιτητές στην πόλη. Θέλει;
Οι φοιτητές αποτελούν μια κοινωνική ομάδα που αλλάζει την λογική λειτουργίας της κάθε πόλης. Νέοι άνθρωποι, με ζωντάνια και ενδιαφέροντα, μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας μεταφέροντας τον ‘’αέρα’’ των φοιτητών και την ανανέωση της κοινωνίας πολιτικά, πολιτιστικά αλλά και οικονομικά. Ο αείμνηστος Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης πρότεινε την εγκατάσταση της Σχολής Διατροφής και Διαιτολογίας στην Σητεία για την ανάπτυξη της περιοχής όπως λέει η απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Κρήτης, όχι για τις καλύτερες εκπαιδευτικές συνθήκες!!! Εμάς μάλλον δεν μας ενδιαφέρει αυτού του είδους η ανάπτυξη . 1000 φοιτητές σημαίνει τουλάχιστον 1.000.000 € τον μήνα – ζεστό χρήμα – στην πόλη. Μάλλον δεν τα χρειαζόμαστε όμως.
Επισημαίνω τα παρακάτω : το Ρέθυμνο, όταν αποφασίστηκε στην δεκαετία του ’70 η ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης, είχε έτοιμες υποδομές; Στην συνέχεια το Ηράκλειο είχε; Τα Χανιά; Η υπόλοιπη περιφερειακή Ελλάδα; Αλλά μάλλον εμείς δεν είμαστε Ελλάδα.
Όλη η προσπάθεια τόσων χρόνων και η δουλειά που έγινε για το ΤΕΦΑΑ πάει στράφι; Η επιστημονική τεκμηρίωση που συντάχθηκε από επιφανείς πανεπιστημιακούς όλης της χώρας και έγινε αποδεκτή από την σύγκλητο του ΕΛΜΕΠΑ για την βιωσιμότητα του ΤΕΦΑΑ την αμφισβητούμε; Με ποιο κύρος ;
Με την ίδια λογική και η ΑΣΤΕΚ αφού δεν έχει κατάλληλες υποδομές θα πρέπει κι αυτή να φύγει από τον Δήμο. Την θέλει εξ άλλου το Ρέθυμνο όπως είναι γνωστό ή το Ηράκλειο. Τα περί αρμοδιότητας άλλου Υπουργείου – για την ΑΔΤΕΚ – προφανώς αποτελούν τραγικές-γραφικές υπεκφυγές.
Φυσικά η δυνατότητα πρόσβασης που δόθηκε στο λειτουργούν τμήμα του ΕΛΜΕΠΑ, μέσω και άλλου πεδίου εισαγωγής, σαφέστατα και είναι ευχάριστη και καλοδεχούμενη εξέλιξη . Εύκολη όμως – εν όψει ευρωεκλογών – και μάλιστα χωρίς οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση. Προφανώς δόθηκε – όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε – ως ‘’βαλβίδα εκτόνωσης’’ για να σταματήσουμε τις πιέσεις για τις σοβαρές διεκδικήσεις μας που μένουν ανικανοποίητες.
Και βέβαια η νέα στάση των δημοτικών μας αρχόντων – της αμφισβήτησης της δυνατότητας διεκδίκησης πανεπιστημιακών σχολών – αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για όσους διεκδικούν αυτά που διεκδικούμε κι εμείς.
Αλήθεια οι προηγούμενοι δήμαρχοι – και μέντορες του σημερινού Δημάρχου – έχουν να πουν κάτι; Συμφωνούν; Σιγή ασυρμάτου.
Το 2ο μεγάλο θέμα είναι η σχολική στέγη . Και συγκεκριμένα η αλλαγή πλεύσης για το σχολικό συγκρότημα της Μεσοράχης . Ούτε για την αλλαγή της στάσης της δημοτικής αρχής και στο θέμα αυτό δεν υπήρξε προεκλογική αναφορά.
Αλλά ούτε και κατά την παρουσίαση της μελέτης στο δημοτ. συμβούλιο – από την συνεργάτιδα αρχιτέκτονα της ΔΕΠΑΝ – έγινε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για τα οικονομικά μεγέθη που δόθηκαν ως προεκτίμηση του κόστους για ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο σε ένα ‘’δύσκολο’’ – από άποψη κλίσεων – οικόπεδο. Αντίθετα υπήρχε πίεση για να ‘’τρέξει’’ το θέμα.
Αλήθεια έγινε κάποιο έγγραφο για αναζήτησης πόρων και υπήρξε αρνητική απάντηση ; Πως προκαταλαμβάνουμε την διάθεση της κυβέρνησης; Ή απλά δεν θέλουμε να διεκδηκίσουμε και πολλά από τους δικούς μας ;;; Και τα ποσά που έχουν δεσμευθεί για τις μελέτες θα χαθούν ;
Τα υπόλοιπα σχόλια που έγιναν προφανώς και δεν αξίζουν σχολιασμού . Υποβαθμίζουν την συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Τέλος, προφανώς δεν έχει λογική να ξανααναφερθεί το ιστορικό του θέματος του σχολικού συγκροτήματος της Μεσοράχης από 1/9/2014 και μετά, γιατί έχει ειπωθεί πολλάκις. Απλά ο καθ΄ ένας κρατά όσα στηρίζουν την άποψη του. Τα πραγματικά γεγονότα και οι ενέργειες που έγιναν προς τον ΟΣΚ – όσο υπήρχε – αλλά και στους λοιπούς αρμόδιους μάλλον δεν βολεύουν και τους εδώ αλλά και τους αρμόδιους.!!! Υπάρχουν όμως όλα. Με έγγραφα . Και είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
Για όλα τα παραπάνω λοιπόν θα δηλώσω απλά ότι πρόκειται για πολιτική ανεντιμότητα και διοικητική πρακτική που παραπέμπει σε άλλες εποχές που αποφάσιζαν και διέτασσαν.