Ανακούφιση στην Κρήτη – και σε ολόκληρη την Ελλάδα – για την επιτυχία του πρωθυπουργού, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, να πείσουν τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει τουλάχιστον το ελαιόλαδο και τις ελιές από την επιβολή δασμών 25%, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν όμως και οι Ισπανοί…
Εκτός από την Ελλάδα, το ίδιο θετικό αποτέλεσμα είχε και η Ιταλία, καθώς οι Ιταλοί απέδειξαν – και έγινε αποδεκτό και από τη μεριά του… πλανητάρχη – ότι δε μετέχουν στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία παραγωγής του αεροσκάφους Airbus, σε αντίθεση με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία κ.ά. Οι επιπρόσθετοι δασμοί των ΗΠΑ μέχρι του ποσοστού του 25% σε προϊόντα από την Ε.Ε. θα επιβληθούν από τις 18 Οκτωβρίου.
Το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με βάση μια πρώτη εκτίμηση, θεωρεί ότι «ο αντίκτυπος για την Ελλάδα θα είναι περιορισμένος», αφού από τον κατάλογο εξαιρέθηκαν το ελληνικό ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές, που είναι βασικά προϊόντα εξαγωγής στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει και παρουσιάζει η “Νέα Κρήτη” σήμερα, το κρητικό ελαιόλαδο θα ωφεληθεί ιδιαίτερα από την απόφαση αυτή, αφού τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει ένα αξιόλογο μερίδιο αγοράς στα ράφια των αμερικανικών καταστημάτων, κερδίζοντας έδαφος διαρκώς, κάτι βέβαια που για να συνεχιστεί θα πρέπει να ενταθούν και οι προσπάθειες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Στην τοπική αγορά της Κρήτης, μετά την εξέλιξη αυτή, πνέει άνεμος αισιοδοξίας, καθώς όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή και εμπορία του προϊόντος είχαν αποστείλει και τις σχετικές προτάσεις τους, με τους χειρισμούς από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης να αποδίδουν, τελικά, καρπούς.
«Να ανοίξει δρόμους η Ελλάδα»
Το κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. Νίκος Αντωνακάκης, που ως στενός συνεργάτης του ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη ήταν από τους πρώτους που πληροφορήθηκαν την εξέλιξη αυτή, έλεγε με νόημα στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες πως «η Ελλάδα οφείλει τώρα να ανοίξει δρόμους προς τις οργανώσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και να ανοίξουν αγορές στην αμερικανική ήπειρο, διότι το ποσοστό του 25% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό επιβάρυνσης, που τελικά εμείς δε θα το επιβαρυνθούμε στο ελαιόλαδο και την ελιά, σε αντίθεση με την Ισπανία. Για μένα εκεί είναι τώρα η ευθύνη της Πολιτείας: να ανοίξει δρόμους, δηλαδή, στους τυποποιητές και στους ελαιουργούς. Εκεί πρέπει να υπάρξει η συνεργασία και εκεί είναι και μεγάλο το στοίχημα και των ευρωβουλευτών. Από την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ πήρε αυτή την απόφαση, θα πρέπει άμεσα να την εκμεταλλευτούμε, γιατί δε θα είναι και μια απόφαση που θα ισχύει για πάντα. Αντί να δίνουμε τα λάδια μας χύμα στους Ιταλούς και να κάνουν πρόσμειξη με τα δικά τους λάδια, να τα τυποποιούμε και να τα εξάγουμε τόσο στην αμερικανική αγορά όσο και στην κινεζική αγορά αν μπορέσουμε… Με δικά μας τυποποιημένα-πιστοποιημένα λάδια ώστε να ξέρουμε τι εξάγουμε και τι αγοράζουν αυτοί από μας…».
Ιδιαίτερη έμφαση στο κρητικό ελαιόλαδο δίνει εξάλλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης. «Είχαμε κοινοποιήσει όλοι τις θέσεις μας. Και βασικά έπαιξαν ρόλο σημαντικό και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός και όλοι».
Τι σημαίνει όμως η εξέλιξη αυτή ειδικά για το κρητικό ελαιόλαδο; «Εμείς έχουμε αρχίσει και παίρνουμε μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ σαν κρητικό ελαιόλαδο. Και κάθε χρόνο μεγαλώνει ο κύκλος των εργασιών στην αγορά αυτή. Η εξαίρεση αυτή του 25% θα βοηθήσει πάρα πολύ το δικό μας ελαιόλαδο σε σχέση με το ισπανικό λάδι. Μπορεί την εξαίρεση αυτή να την πετύχουν και άλλοι. Αλλά, προς το παρόν, φαίνεται ότι εμείς έχουμε μια θετική εξαίρεση, η οποία θα μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο…».
Στο μεταξύ, όπως λέει, «η Αμερική είναι η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής και κατανάλωσης ελαιολάδου. Και εκεί που εμείς θα πρέπει να εστιάσουμε σήμερα είναι η ποιότητα, που εκεί δεν μπορούν οι άλλες χώρες να μας ανταγωνιστούν…».
Τέλος, ο Γιώργος Ανδρεαδάκης εκτιμά ότι σήμερα η Κρήτη υπερβαίνει τους 5 με 6 χιλιάδες τόνους τυποποιημένου ελαιολάδου στις εξαγωγές της προς την Αμερική, ενώ συνεχώς κερδίζει έδαφος.
Για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, μας είπε ότι στις 15 Οκτωβρίου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στις 5:30 το απόγευμα, υπό τη διοργάνωση του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη παγκρήτια εκδήλωση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να συζητηθούν όλα τα δεδομένα της παραγωγής και της αγοράς του προϊόντος.
«Έχουμε παράδοση στην επιτραπέζια ελιά»
«Στις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς προς τις ΗΠΑ έχουμε μεγάλη παράδοση. Μάλιστα οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός της επιτραπέζιας ελιάς που παράγει σήμερα η χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελιάς, γεωπόνος Γιώργος Ντούτσιας. «Σε αντίθετη με το ελαιόλαδο που η χώρα μας άρχισε να κάνει εξαγωγές από το 1985 και μετά, αφού μέχρι τότε η Ελλάδα απαγόρευε τις εισαγωγές σπορελαίων και ήθελε ο ελληνικός λαός να τρώει ελαιόλαδο, η επιτραπέζια ελιά εξάγεται από το 1900 στην Αμερική. Από τότε που είχαν πάει πληθυσμοί εργατών δικών μας για να φτιάξουν τους σιδηρόδρομους και να δουλέψουν εκεί. Τότε, σιγά-σιγά κάποιοι από αυτούς, έχοντας την επαφή με την Ελλάδα, ξεκίνησαν τις εξαγωγές προς την Αμερική».
ΠΗΓΗ : Το Ποντίκι