Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο ζήτημα ανάδειξης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Αμανατίδης. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γεώργιου-Δημήτριου Καρρά σχετικά με τα βήματα που κάνει η Ελλάδα για τη διεθνή αναγνώριση, ο υφυπουργός τόνισε ότι η Γενοκτονία των Ποντίων προβάλλεται «καταλλήλως» από το υπουργείο Εξωτερικών σε διπλωματικό και σε πολιτικό επίπεδο.
Αμανατίδης: Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της ελληνικής πολιτείας.Ο Γιάννης Αμανατίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού που στηρίζει τις ημέρες μνήμης που διοργανώνονται σε όλον τον κόσμο, στις πρωτοβουλίες της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας που έχουν τη στήριξη των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων. Παράλληλα, υπενθύμισε τόσο την κυβερνητική δέσμευση για το μουσείο που θα γίνει στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και θα είναι αφιερωμένο στον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό, όσο και τη στήριξη στα προγράμματα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου που «τρέχει» ο Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών. Να ενταθούν οι πιέσεις Από τη μεριά του ο Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς τόνισε ότι όλα τα παραπάνω δεν αρκούν και επισήμανε ότι αυτό που ζητά είναι να ενταθούν οι πιέσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, καθώς το μομέντουμ είναι κατάλληλο μιας και οι σχέσεις της Τουρκίας με πολλές χώρες δεν είναι οι καλύτερες. Απαντώντας στο τελευταίο σημείο, ο Γιάννης Αμανατίδης, παίρνοντας για δεύτερη φορά το λόγο, επισήμανε στον βουλευτή ότι οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών είναι ανεξάρτητες από το ποια πολιτική ασκείται αυτή την στιγμή από την Τουρκία, ή από τις διαθέσεις της Τουρκίας.
Αμανατίδης: Η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με την Αρμενία και το Ισραήλ, και στο πλαίσιο αυτό πρωτοστατεί στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.Επιπλέον, σημείωσε ότι στο δύσκολο έργο του τερματισμού της μη αποδοχής της ιστορικής αλήθειας από την Τουρκία μπορούν να βοηθήσουν και οι ίδιες κοινωνίες «σε απευθείας γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, έτσι ώστε μια ειλικρινής προσέγγιση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις και πράξεις οπουδήποτε στον κόσμο». Τέλος, ο ποντιακής καταγωγής υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως ένα θετικό βήμα για την προώθηση του ποντιακού ζητήματος την απόφαση, φέτος για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, ο οργανωμένος ποντιακός χώρος να τιμήσει ενωμένος τη 19η Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. http://www.pontos-news.gr/article/179250/amanatidis-i-genoktonia-ton-pontion-provalletai-katallilos-apo-ypoyrgeio-exoterikon