Τίμησαν την 201η επέτειο της Ηρωικής εξόδου από το Σπήλαιο της Μιλάτου

Ο Όρθρος, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και η Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των σφαγιασθέντων και ολοκαυτωθέντων θυμάτων κατά τη διάρκεια της πολυήμερης πολιορκίας του Σπηλαίου της Μιλάτου από το στρατό του Χασάν Πασά τον Φεβρουάριο του 1823 έλαβαν χώρα την Κυριακή του Θωμά στο υποβλητικό παρεκκλήσι του Αγίου Θωμά εντός του σπηλαίου της Μιλάτου, στη 201η επέτειο από την ηρωική έξοδο χιλιάδων γυναικόπαιδων και αμάχων από το σπήλαιο.

Τον πανηγυρικό της ημέρας με το ιστορικό πλαίσιο και τα γεγονότα του 1823 σε όλο το νησί, που κατέληξαν, μεταξύ άλλων, στη σφαγή και τις βιαιοπραγίες εις βάρος των αμάχων και στο Σπήλαιο  Μαρία Πρατσίνη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, με το ιστορικό πλαίσιο και τα γεγονότα του 1823 σε όλο το νησί, που κατέληξαν, μεταξύ άλλων, στη σφαγή και τις βιαιοπραγίες εις βάρος των αμάχων και στο Σπήλαιο.


















Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων, αρχών, συλλόγων και σωματείων.

Έξω από το σπήλαιο ύμνους παιάνιζε η Φιλαρμονική της Νεάπολης ενώ παρόν ήταν και στρατιωτικό άγημα από τη Ναυτική Βάση (ΠΝΒ) Κυριαμαδίου.

Ακολούθησε κέρασμα του Πολιτιστικού Συλλόγου προς όλους στον αύλειο χώρο του ανακαινισμένου από την ΔΑΕΑΝ δημοτικού περιπτέρου στην είσοδο του Σπηλαίου της Μιλάτου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και παράλληλα με την επίσημη τελετή στον ιστορικό τόπο του Σπηλαίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου συνδιοργάνωσε με τον Ποδηλατικό Όμιλο «Δρήρος» Νεάπολης, τον Δήμο Αγίου Νικολάου και την Περιφέρεια Κρήτης τον 1ο Ποδηλατικό Αγώνα Θυσίας Σπηλαίου Μιλάτου.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com